22/12/11

Οι Τρακόσιοι εγκλωβισμένοι του Σάββα Λιασή

Την τιμή της Ελλάδας πάντα την έσωζαν οι λίγοι. Στην αρχαία Ελλάδα τρανό παράδειγμα είναι η ιστορία του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, που υπερασπίστηκε την ακεραιότητα και την τιμή της Ελλάδας στα Στενά των Θερμοπυλών, μαζί με τρακόσιους Σπαρτιάτες και χίλιους Θεσπιείς, έναντι των δεκάδων χιλιάδων Περσών. Ο Βασιλιάς Λεωνίδας δεν φοβήθηκε την αριθμητική υπεροπλία του αντιπάλου του, ούτε το επίλεκτο σώμα στρατού του Ξέρξη, που αποκαλείτο «Αθάνατοι». Δεν τρόμαξε ούτε στον ψυχολογικό πόλεμο του αντιπάλου, όταν του διεμήνυσε ο Ξέρξης να παραδοθεί γιατί τα βέλη του στρατού του θα κάλυπταν τον ήλιο, ο Βασιλιάς Λεωνίδας αντέταξε ό,τι καλύτερο, γιατί αυτός και οι τρακόσιοι του θα πολεμούσαν υπό «σκιάν»! Ο Βασιλιάς Λεωνίδας δεν λυποψύχησε, ούτε όταν τον εγκατέλειψαν οι χίλιοι Θεσπιείς.
Αλλά ούτε όταν πρόδωσε ο Εφιάλτης το μυστικό πέρασμα στους Πέρσες. Παρέμεινε εκεί και έπεσεν μαχόμενος, δοξασμένος και τιμώμενος ανά τους αιώνες από την παγκόσμια κοινότητα.

Υπάρχουν κάποιοι παραλληλισμοί στη σύγχρονη Ελληνική Κυπριακή Ιστορία με αυτήν του Βασιλιά Λεωνίδα. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, παρέμειναν στα Στενά της Καρπασίας, της χερσονήσου των ηρώων και των αγίων, κάποιες χιλιάδες άνθρωποι να φυλάνε τις Θερμοπύλες. 
 
Οι Τούρκοι εισβόλεις, μαζί με τους έποικους και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, με εκβιασμούς, φόνους και φοβέρες κατάφεραν να διώξουν τις χιλιάδες των Ελληνοκυπρίων από τη Γιαλούσα και τα άλλα χωριά της Καρπασίας από τα σπίτια τους. Δεν σεβάστηκαν ούτε τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, που προνοούσε την επιστροφή των κατοίκων της Καρπασίας πίσω στα σπίτια τους.
Σήμερα, παραμένουν στα Στενά της Καρπασίας τρακόσιες ψυχές να φυλάνε τις δικές μας Θερμοπύλες, αλλά και την τιμή όλων εμάς, της Κυπριακής Πολιτείας. Εκεί στα σύχρονα κυπριακά Στενά των Θερμοπυλών υπάρχει και ο δικός μας Βασιλιάς Λεωνίδας, ο Γιαλουσίτης Σάββας Λιασής, ηγέτης των τρακόσιων εγκλωβισμένων ψυχών.
Ο Σάββας Λιασής, αφού παντρεύτηκε, μετακόμισε στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας. Παρά το ότι είχε την ευκαιρία να φύγει προς τις ελεύθερες περιοχές, δεν εγκατέλειψε τις επάλξεις, ούτε όταν ο φοιτητής γιος του επέστρεψε το 1974 για να υπερασπιστεί την πατρίδα και χάθηκε μαχόμενος στην περιοχή της Κυθρέας και είναι σήμερα αγνοούμενος. Ο Σάββας, με τις ευρείες του γνώσεις, μιλά δέκα γλώσσες, με τελευταία προσθήκη την Τουρκική, την οποία μιλά άπταιστα, κατέστη σεβαστός και από αυτούς τους ίδιους τους Τούρκους κατακτητές. Είναι δε σύμβολο στους ίδιους τους εγκλωβισμένους για εγκαρτερικότητα και αγωνιστικότητα για ένα καλύτερο, ελεύθερο μέλλον.
 
Εκτελεί στα 81 του χρόνια τα καθήκοντα του κοινοτάρχη της Αγίας Τριάδας Γιαλούσας. Έχει διασώσει την εκκλησία του Αγίου Θύρσου στη Γιαλούσα, καθώς και συντηρήσει την εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Ένα μεγάλο επίτευγμα του Σάββα Λιασή είναι η αναστήλωση του κοιμητηρίου της Αγίας Τριάδας Γιαλούσας.

Σήμερα, αυτός ο σύγχρονος Λεωνίδας βρίσκεται με σοβαρά προβλήματα υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Είναι καιρός η Κυπριακή Πολιτεία να αναγνωρίσει την προσφορά του Σάββα Λιασή, αυτού του ζωντανού ήρωα και να τον τιμήσει δεόντως.
 
Τιμώντας το πρόσωπό του, τιμούμε και αναγνωρίζουμε τον αγώνα των εγκλωβισμένων για να κρατήσουν την τιμή και αξιοπρέπειά μας στις κυπριακές θερμοπύλες της Καρπασίας.

*Ο Πέτρος Ασσιώτης είναι Αντιπρόεδρος Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία peter@olympiadesigns.com.cy

2 σχόλια:

  1. Εκπληκτική ανάρτηση - μπράβο Ακρίτα.

    Πάντα λίγοι έβγαζαν το φίδι από την τρύπα. Είναι αυτοί που, με το παράδειγμά τους, εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα τού έθνους ανά τους αιώνες. Είναι αυτοί που μάχονται με αξίες και ιδανικά που συνθέτουν πλέγμα ορθολογισμού εντελώς εκτός τού αποδεκτού από το σύνηθες, το αναμενόμενο από φίλους και εχθρούς. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα, και ως χώρα και ως απτή ιδέα, δεν πολτοποιήθηκε στη μηχανή του δόγματος 'είναι μάταιο, αφέσου'. Ελληνισμός είναι σεβασμός για τη φυσική διαδικασία και αγάπη για τη δημιουργικότητα, τού 'άνω', αγάπη για τον άνθρωπο ως σύνολο. Ελληνισμός ή βαρβαρότητα.


    ΥΓ. Μέλη της ανώτερης βαθμίδας στην Αρχαία Σπάρτη, ήταν οι Όμοιοι. Όμοιος σήμαινε ίσος ή ευπατρίδης. Αυτοί ήταν και οι νόμιμοι Σπαρτιάτες πολίτες που βασική υποχρεωσή τους ήταν να συμμετέχουν στα κοινά και να είναι καλοί πολεμιστές.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ελληνισμός ή βαρβαρότητα"
    Μ΄αρέσει το μήνυμα και με κάνει να διαισθάνομαι ότι θα πιάσει.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.