8/12/11

Η Κομισιόν δεν θα χρηματοδοτήσει τον φράχτη στον Έβρο


Ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Αθήνα: Την απόφαση της Κομισιόν να μη χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο «δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή» επανέλαβε η αρμόδια Επίτροπος Σ.Μάλστρομ, σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Παπανικολάου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο, ότι η κατασκευή του φράχτη θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. «Ο προϋπολογισμός είναι δεδομένος και προβλέπεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει άλλα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων στην γραπτή απάντησή της: «Στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το προταθέν ετήσιο πρόγραμμα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, η Επιτροπή ενημέρωσε την Ελλάδα ότι δεν θα υποστήριζε την κατασκευή του φράχτη με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή».

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής απευθυνόμενος προς την Επιτροπή τόνισε ότι στις 4 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, και ότι πλέον αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής του και θέλησε να πληροφορηθεί την οριστική θέση της Επιτροπής για το έργο αυτό και την εκτίμηση της για την αποτελεσματικότητα του.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπανικολάου, η Σουηδή Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά δήλωσε έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2011 για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΣ), η Ελλάδα είχε ζητήσει συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φράχτη μήκους 10,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου.

Σε δηλώσεις ο κ. Παπανικολάου επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα: «Η επί ένα χρόνο προβεβλημένη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο αποδεικνύεται μετά την μακρά διαβούλευση που προηγήθηκε ότι δεν χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ από την Ε.Ε.

»Για μια ακόμα φορά προκύπτει ότι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε χωρίς πρόγραμμα, χωρίς καμία στρατηγική και με περίσσια προχειρότητα την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

«Πλέον δύο ερωτήματα ανακύπτουν» τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και τα απευθύνεί προς τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Παπουτσή:

«Πρώτον, σκοπεύει ο υπουργός να συνεχίσει να επιμένει στην κατασκευή του έργου καλύπτοντας από τον κρατικό προϋπολογισμό τα σχεδόν 5 εκατ. ευρώ που ευελπιστούσε να λάβει από την ΕΕ;»

» Δεύτερον, έχει εναλλακτικό σχέδιο για την απορρόφηση και την αποτελεσματική διαχείριση των 40,9 εκατ. ευρώ για το 2011 και των 44,7 εκατ. ευρώ για το 2012 από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ;».

5 σχόλια:

  1. Τί ανόητη ερώτηση έκανε ο Παπανικολάου...

    Είναι τώρα να μπλέκεις με μεγάλα σημαντικά έργα για τη χώρα και να λιώσεις στο τρέξιμο για να απορροφήσεις 85 εκ. ευρώ σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο;

    Μικρές και ευέλικτες δουλειές...

    ΥΓ. Η μη απορρόφηση για κάποιο σοβαρό λόγο ας πούμε ότι μπορεί να δικαιολογηθεί. Η μη απορρόφηση λόγω έλλειψης έστω ενός στοιχειώδους πλάνου για τη διεκδίκηση αυτών των κονδυλίων, πώς λέγεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλ σύμφωνα με τους ευρωπαίους υπάρχει κάποιο μέτρο που από μόνο του μπορεί να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης; Έπειτα ποιος είπε ότι ο φράχτης φτάνει από μόνος του; Αλλά πρώτα βάζεις πόρτες και παράθυρα στο σπίτι και μετά συναγερμό!
    Κάτι ακόμα. Γιατί πρέπει να γίνει διαγωνισμός για τον περιβόητο φράχτη; Δεν μπορεί να τον φτιάξει ο στρατός; Τόοοοοση τεχνολογία θα έχει το συρματόμπλεγμα; ή το να συνδέσεις τις κάμερες με τις υπέρυθρες κλπ θέλει ιδιαίτερη τεχνογνωσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπαρχει σα λύση και η ψηφιση νομου που οποιος μπαινει παρανομα στη χωρα θα τιθεται αυτοματα το ερωτημα της κατασκοπειας και θα επισυρει βαρυτατες κυρωσεις (καταναγκαστικά εργα-στις Ειδικές Οικονομικές Ζωνες να πουμεδεν εννοω απανθρωπες συνθηκες αλλα οικονομική δυσπραγία). Σας διαβεβαιω οτι θα σταματησει αυτοματα η ροη λαθροεποικων.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nά τούς στέλνουμε όλους σούμπιτο στό σπίτι τής ευρωπέας* νά τούς χαίρεται.

    Νά ανοίξουμε τά σύνορα αλλά πρός τή Δύση νά πηγαίνουν όλοι τους Ιταλία καί νά τούς λέμε ότι από μόνο τους τό άνοιγμα τών συνόρων δέν αποτελεί πρόβλημα.

    *εσκεμμένο τό ορθογραφικό λάθος. Μπήκαμε σέ μία ευρώπη πού μάς έκλεισε τά εργοστάσια, κατέστρεψε τήν εθνική μας παραγωγή καί οικονομία, μάς γέμισε μουσουλμάνους εποίκους, η εγκληματικότητα πήγε στό ζενίθ καί μάς δουλεύουν καί από πάνω.... Ρέ ούστ παλιόφραγκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Adonios, τζάμπα δικαστικά και τάισμα μέχρι να τελεσιδικήσει - και δεν έχουμε τόσο χώρο στις φυλακές. Η λύση είναι απλή, φθηνή - και θα έπρεπε να είναι αυτονόητη: αυστηρά ότι κινείται τρώγεται. Θα έσφιγγαν οι κ.λοι και, πλέον των πρώτων που θα έκαναν το τεστ, με την κατάλληλη δημοσιότητα δεν θα είχαμε επανάληψη, τουλάχιστον συχνή, τού φαινομένου.

    fstav, πάλι ψάχνεις κάποιον αλλοδαπό για να ρίξεις την ευθύνη; Δεν καταλαβαίνεις πως με αυτό τον τρόπο ωφελείς μόνο τούς αποτυχημένους εγχώριους διαχειριστές οι οποίοι ψάχνουν να το παίξουν σωτήρες την επόμενη μέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.