23/12/11

Ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στο Σ.Α.

Η ένταση μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας ενισχύθηκε αργά χθες Πέμπτη για το θέμα της Συρίας, με τις χώρες της Δύσης να κατηγορούν τη Μόσχα ότι επιχειρεί να «αποτρέψει την προσοχή» από τη Δαμασκό ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν ζήτησε εκ νέου τη διενέργεια έρευνας από τον ΟΗΕ για «τα θύματα μεταξύ των των αμάχων από την εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ», που είχε στόχο το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Το αίτημα δεν έγινε ευμενώς δεκτό από τις δυτικές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας που υποψιάζονται ότι η Ρωσία επιδιώκει με όλους τους τρόπους να προστατεύσει τη σύμμαχό της Συρία.

Για την Αμερικανίδα πρεσβευτή στα Ηνωμένα 'Εθνη Σούζαν Ράις, το αίτημα της Ρωσίας «δείχνει ότι προσπαθεί ν' αποτρέψει την προσοχή από άλλα θέματα και να επισκιάσει την επιτυχία του ΝΑΤΟ, των εταίρων της και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία του λιβυκού λαού» .

«Υπάρχουν δύο έρευνες σε εξέλιξη», είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.

«Γιατί να ζητηθεί μια τρίτη έρευνα, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουμε καμιά διερευνητική επιτροπή στη Συρία όπου τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 250 άνθρωποι», επισήμανε.

Αυτές οι νέες εντάσεις εκδηλώνονται ύστερα από μια σειρά διαφωνιών μεταξύ των Ρώσων και των δυτικών εταίρων τους για τη Συρία.

Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας σε μια καταδικαστική για τη Συρία απόφαση που συνέταξαν οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων από το Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα έλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τη βία που ασκείται «από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της δυσανάλογης χρήσης βίας από τις συριακές αρχές» . Ωστόσο οι δυτικές δυνάμεις χαρακτήρισαν το κείμενο αυτό πολύ άτολμο.

Και επί του παρόντος η Ρωσία δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας για την τροποποίηση της απόφασής της.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Κερδίζει πολύτιμο χρόνο,και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Άδικα περιμένουν απο τη Ρωσία να κάνει την πάπια στο θέμα της Συρίας,δεν την παίρνει.

    Η πρεμούρα της Δύσης έχει ενδιαφέρον πάντως,βιάζονται οι μακελάρηδες.

    Σχεδιάζουν μεγάλη καταστροφή,μακάρι να σταματήσει αυτό το έγκλημα πρίν να είναι αργά,για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.