2/12/11

Βέτο της Κύπρου στην Τουρκία

Δεν προσκλήθηκε η Τουρκία σε ευρωπαϊκή σύνοδο για την κρίση στη Συρία εξαιτίας του “βέτο” της Κύπρου.
Η Λευκωσία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην προγραμματισμένη σύνοδο στις Βρυξέλλες με τους ΥΠΕΞ των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.kathimerini.com.cy, τις τελευταίες ώρες οι κύκλοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών διαρρέουν και σχολιάζουν την πληροφορία ότι η χώρα τους δεν θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή σύνοδο για την κρίση στη Συρία εξαιτίας του “βέτο” της Κύπρου.

Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη, η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη στάση των Βρυξελλών και εκφράζει έντονο θυμό για την “εχθρική στάση” της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία. Οι τρεις χώρες επιθυμούσαν στην εν λόγω σύνοδο να συμμετάσχει και η Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους, η Λευκωσία επενέβη και μπλόκαρε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην προγραμματισμένη σύνοδο.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Ραντικάλ” τη στιγμή που το αεροπλάνο του εισερχόταν στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκαθάρισε τον προβληματισμό του για τη στάση της Λευκωσίας και των Βρυξελλών με τα εξής λόγια: “Εμείς (σ.σ. εννοεί η Τουρκία) δεν ζητήσαμε ποτέ να λάβουμε μέρος σε μια ευρωπαϊκή συνάντηση. Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης υπέκυψαν στα καπρίτσια μιας μικρής χώρας”.

Τη στάση της Ε.Ε. σχολίασε και ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαγίς επέκρινε την Ε.Ε. για το ότι αγνοεί, όπως είπε, τις θέσεις μιας μεγάλης χώρας, η οποία έχει χερσαία σύνορα εκατοντάδων χιλιομέτρων με τη Συρία.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη 
www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Το «βέτο» άντεξε 48 ώρες
    Η Λευκωσία έκανε πίσω και είπε «ναι» σε πρόσκληση Νταβούτογλου από την Ε.Ε.

    ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    ΜΕ ένα φύσημα του αέρα, το υποτιθέμενο «βέτο» της Λευκωσίας «έκανε φτερά» και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισε ομόφωνα να προσκαλέσει σε μια από τις προσεχείς συνόδους τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενδεχομένως τον προσεχή Ιανουάριο, προκειμένου να ενημερώσει τους «27» για τον «σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραματίζει η Άγκυρα, πιθανότατα στη Μέση Ανατολή. Η Λευκωσία άντεξε μόλις 48 ώρες και εξαναγκάσθηκε σε «άτακτη υποχώρηση» χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων μπροστά στην εμμονή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Υπάτης Εκπροσώπου της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, που ήγειραν ζήτημα πρόσκλησης του κ. Νταβούτογλου για να καταθέσει τις απόψεις του σε ένα από τα προσεχή Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία είχε προβάλει ενστάσεις για τη συμμετοχή του κ. Νταβούτογλου στη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ, προσυπέγραψε τελικά μια μελλοντική πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ανέφερε ότι «σήμερα (χθες) έγινε μια συγκεκριμένη πρόταση για να προσκληθεί ο κ. Νταβούτογλου σε ένα από τα προσεχή Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων. Εμείς», πρόσθεσε η κ. Μαρκουλλή, «είπαμε ότι εάν πρόκειται για μια συγκεκριμένη παρουσία του κ. Νταβούτογλου, για ένα συγκεκριμένο θέμα που θα συζητείται από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν έχουμε αντίρρηση, νοουμένου ότι δεν αποδίδουμε συγκεκριμένο ρόλο στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας». Η Κύπρια ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν προσκλήσεις προς τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας αλλά και προς αξιωματούχους άλλων κρατών για να τοποθετηθούν ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επί συγκεκριμένου θέματος, σημειώνοντας ότι «είναι κάτι που δεν μας ενοχλεί».
    Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα της πρόσκλησης Νταβούτογλου έγκειται στις ενστάσεις που είχαν προβάλει Λευκωσία και Αθήνα, αλλά κυρίως στην εξανέμισή τους, στο χρόνο ρεκόρ των 48 ωρών. Η στάση της Λευκωσίας δεν μπορεί παρά να εκλαμβάνεται ως μια κίνηση υποχώρησης, δίνοντας ανάλογο στίγμα ενόψει και των συζητήσεων για την τελική μορφή που θα προσλάβουν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία, με βασικό διακύβευμα τη «θετική ατζέντα», ως μια υπόγεια διαδικασία δημιουργίας προϋποθέσεων για ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Η κ. Μαρκουλλή, η οποία ρωτήθηκε επί του προκειμένου, απάντησε ότι «αυτό που θα έλεγα ότι μας ενοχλεί από τη θετική ατζέντα είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια πολύ αόριστη γλώσσα που θα μπορούσε να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους». Η κ. Μαρκουλλή είπε πάντως ότι η Λευκωσία θα επιδιώξει συμφωνία επί των Συμπερασμάτων στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και όχι στη Σύνοδο Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, κάτι που αντανακλά πρόθεση εξεύρεσης συναινετικών λύσεων.

    Η Ερατώ στην Ουάσιγκτον για Χίλαρι
    Η ΥΠΟΥΡΓΟΣΕξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή θα επισκεφθεί στα τέλη Δεκεμβρίου την Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, αποκάλυψε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    Στα πλαίσια των επαφών της θα συναντηθεί στις 20 Δεκεμβρίου με την ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον, καθώς και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έχουν ωστόσο γίνει αιτήματα για συναντήσεις με ανώτατα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών θα δει και κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών της κ. Μαρκουλή με την κ. Κλίντον, πέραν των διμερών σχέσεων και του Κυπριακού, περιλαμβάνονται ενεργειακά θέματα, καθώς και ζητήματα που άπτονται της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε.
    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνεται και η Νέα Υόρκη.
    ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.