11/12/11

Μπουτάρης: Οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι αδέλφια

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Σμύρνης Aziz Kocaoğlu.
7958
Ο Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης επισκέφτηκε την Σμύρνη, με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο πόλεων, αλλά και την προσέλκυση τουριστών.Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο Μπουτάρης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σμύρνης Aziz Kocaoğlu. Οι δυο δήμαρχοι αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες για αδελφοποίηση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη .

Ο Μπουτάρης δήλωσε ότι με τη δημιουργία ‘γέφυρας’ ανάμεσα στην Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη θα αναπτυχτεί περισσότερο η ελληνοτουρκική προσέγγιση ,η οποία ξεκίνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

«Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Πιστεύω ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι αδέλφια. Τις σχέσεις μεταξύ μας πρέπει να τις αναπτύξουμε σε κάθε πεδίο. Αυτές οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στα συναισθήματα. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν στιγμές που θα μαλώσουμε. Επειδή πιο πολύ τα αδέλφια μαλώνουν μεταξύ τους.» είπε χαρακτηριστικά ο Μπουτάρης.

Τζαμί στην Θεσσαλονίκη
Ο Μπουτάρης ανέφερε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τα περισσότερα Οθωμανικά μνημεία. «Στην Θεσσαλονίκη» είπε « συμβίωναν για πολλά χρόνια Έλληνες , Τούρκοι και Εβραίοι. Αυτό πρέπει να ακουστεί σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι στην Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή ζουν περίπου 5 χιλιάδες μουσουλμάνοι. «Λαμβάνοντας υπόψην τις ανάγκες τους ξεκινήσαμε εργασίες για την ανέγερση τζαμιού στην Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η φιλία Θεσσαλονίκης-Σμύρνης θα επηρεάσει όλη την Μεσόγειο»
Ο Δήμαρχος της Σμύρνης από την μεριά του δήλωσε ότι οι εργασίες για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων διακόπηκαν για πολιτικούς λόγους και σημείωσε ότι «από τότε που ανέλαβε ο Μπουτάρης το Δήμο Θεσσαλονίκης ξαναγεννήθηκαν οι ελπίδες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες» .

Ο Αζίζογλου τόνισε πως η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη θα έχει θετικές επιπτώσεις στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Σμύρνη-Θεσσαλονίκη, Κορδελιό-Καρσίγιακα
Ο Αζίζογλου αποδέχτηκε θετικά την πρόταση του Μπουτάρη για την αδελφοποίηση του Κορδελιού με το Καρσίγιακα της Σμύρνης που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.Ο Δήμαρχος Αζίζογλου δήλωσε ότι οι θερμές σχέσεις των δυο δημαρχών είναι ελπιδοφόρες για το μέλλον και πρόσθεσε ότι «Δεν πρέπει να γυρίσουμε ο ένας στον άλλον την πλάτη, αλλά το πρόσωπό μας.»
http://turkishgreeknews.org

Η Κωνσταντινούπολη έχει δυο κόρες: την Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σμύρνη, συναντήθηκε με τον Εκρέμ Ντεμίρτας ,πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης,.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ανάμεσα στην Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης κατά την συνάντησή του με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη.

Ο Ντεμίρτας σημείωσε πως ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του φροντίζει τα Οθωμανικά μνημεία ,υποστηρίζει την ανέγερση τζαμιού στην Θεσσαλονίκη και δίνει έμφαση στην ελληνοτουρκική φιλία.

Ο Ντεμίρτας ανέφερε ότι ο εμπορικός όγκος ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη το 1994 ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα ανήλθε στα 4 δισ. δολάρια.

‘Να μην Πετούν τα Πολεμικά Αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο’
« Φυσικά το εμπόριο μεταξύ μας είναι σημαντικό, όμως η φιλία είναι πιο σημαντική. Για αυτό το λόγο πριν από 10 χρόνια ξεκινήσαμε την εκστρατεία ‘Να μην Πετούν τα Πολεμικά Αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο’ .Μετά την εκστρατεία μας τα πολεμικά αεροσκάφη πετούν χωρίς όπλα και βόμβες. Ακόμα συνεχίζουμε αυτήν την εκστρατεία και περιμένουμε και την υποστήριξη σας».

«Χάριν των Αερογραμμών Σμύρνης ξεκίνησαν πτήσεις Αθήνας –Σμύρνης. Είναι η μεγαλύτερη θέληση μας να ξεκινήσουν πτήσεις Σμύρνης-Θεσσαλονίκης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε τις αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη.» σημείωσε ο Ντεμίρτας.

Ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας Μπασαράν Ουλούσοϊ ανέφερε πως ο Ισμαήλ Τζεμ και ο Εκρέμ Ντεμίρτας στην Τουρκία είναι δυο άτομα που κατέβαλλαν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Για την έναρξη ακτοπλοϊκού δρομολογίου ανάμεσα στην Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη» είπε ο Ουλούσοϊ «είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Το ένα από τα δυο φεριμπότ μας χωρητικότητας 200 οχημάτων μπορούμε να το διαθέσουμε για το δρομολόγιο Σμύρνης- Θεσσαλονίκης. Θα αναχωρεί το πρωί και θα επιστρέφει το βράδυ».

Ο πολιτισμός και το κοινό παρελθόν των δυο λαών έχει βαθιές ρίζες
Ο Δήμαρχος την Θεσσαλονίκης τόνισε πως ο πολιτισμός και το κοινό παρελθόν των δυο λαών έχει πολύ βαθιές ρίζες. «Παρ’ όλο που είμαστε μέλος της ΕΕ, δεν τρέφω τα ίδια συναισθήματα για τους Β. Ευρωπαίους. Κι εγώ από τη μεριά μου θα δουλέψω με όλη μου την δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων μας» δήλωσε ο Μπουτάρης.

Η Κωνσταντινούπολη έχει δυο κόρες: την Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη
«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο πόλεων πρέπει να αναπτυχτούν σε κάθε επίπεδο κι όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Οι δυο πόλεις μοιάζουν πολύ και πραγματικά υπάρχουν αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων. Οι ιστορικοί λένε πως η Κωνσταντινούπολη έχει δυο όμορφες κόρες: την Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη.Επομένως,η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη είναι αδελφές» είπε ο Μπουτάρης.

Ο Γ. Μπουτάρης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Σμύρνη μαζί με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Β. Ελλάδος.
Η επίσκεψη αποτελεί και μια ανταπόδοση στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας (TURSAB), είκοσι μέλη της οποίας είχαν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στις αρχές Νοεμβρίου.http://www.turkishgreeknews.org

8 σχόλια:

  1. Καλά αυτό δεν είναι ΝΕΟ! Μόνο που δε μας είπε σε τι θεικές αξίες πιστεύει ο ΜΑΣΑΙΑΣ της Ελληνοτουρκικής φιλίας κιαν θα είναι Μουσουλμάνος Ορθόδοξως ή Καθολικός ΝΤΟΛΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Κωνσταντινούπολη έχει δυο κόρες: την Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη"


    H Κωνσταντινούπολη ναι, η Istanbul της Türkiye, όχι!

    Περιττό να σχολιάσω κι όλα τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι σαν τον Κάιν και τον Άβελ ένα πράμα δήμαρχε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς που τα ρύθμισαν όλα και πλέον τα πολεμικά αεροσκάφη πετούν "άοπλα"!Σε λίγο καιρό όταν θα καταργήσουν τελείως τις πτήσεις και τις υπερπτήσεις,θα πετούν μόνο ερωτευμένοι γάϊδαροι σε έναν κόσμο, αγγελικά πλασμένο!
    Ευτυχώς που φτιάχνει ο κύριος δήμαρχος τέμενος ,θα ήταν αγένεια υποθέτω να μην εκκλησιάζεται με τα λοιπά αδέλφια ΤΟΥ! (ε! όχι και δικά μας...Τούρκοι και Έλληνες η μόνη γνωστή σχέση που έχουν είναι θύτη και θύματος.)
    Κάποτε έλεγαν ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά,σήμερα αποδεικνύεται ότι μία γενοκτονία μας φέρνει ακόμη κοντύτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Αντε πάλι οι ίδιες αηδίες!
    Ελίνα"

    Να ήταν μόνο αηδίες θα ταν καλά.
    Τώρα να πω τι λέει ή θα με χαρακτηρίσετε κακό παιδί και θα μου δώσετε πιπέρι? :)
    Δεν θα το πω. Θα παραμείνω καλό Infognomonkid :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.