12/12/11

Το ποδόσφαιρο διχάζει την Τουρκία και το ΑΚΡ

Αναβρασμός στην κυβερνητική παράταξη με αφορμή το σκάνδαλο στο τουρκικό ποδόσφαιρο Αναλυτές τονίζουν ότι για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το κόμμα, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Στημένα παιχνίδια, μεγάλο σκάνδαλο στο τουρκικό ποδόσφαιρο και διχασμός στην κυβερνητική παράταξη... Αυτά τα ζητήματα βρίσκονται τη Δευτέρα στο επίκεντρο της τουρκικής επικαιρότητας.
Τη στιγμή που η τουρκική κοινωνία παρακολουθεί τη μετεξέλιξη και τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το μεγάλο σκάνδαλο στο τουρκικό ποδόσφαιρο, το τουρκικό Κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συζητά μια επίμαχη τροποποίηση νόμου, η οποία αφορά το μέλλον όσων εμπλέκονται στα στημένα παιχνίδια. 

Η προσοχή των Τούρκων δημοσιογράφων είναι στραμμένη στην επόμενη κίνηση του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Πριν από μια εβδομάδα, ο κ. Γκιουλ έστειλε πίσω στη βουλή μια τροποποίηση νόμου, η οποία αφορούσε κυρίως τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις στημένων παιχνιδιών. Ο κ. Γκιουλ αντιτίθεται στη μείωση των ποινών, την οποία προτείνουν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα και οι μεγάλοι αθλητικοί και ποδοσφαιρικοί όμιλοι της χώρας. Την άποψη του συμμερίζεται και το πανίσχυρο Τάγμα – Κίνημα του Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Παρά τις ενστάσεις, η ηγεσία του ΑΚΡ επιμένει στη μείωση των ποινών και προτείνει στον κ. Γκιουλ την άμεση κύρωση της τροποποίησης.
 

Οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι για πρώτη φορά ο πρόεδρος Γκιουλ βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το κόμμα, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος μαζί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μια περίπου δεκαετία.
 

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Γκιουλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αποφεύγει να αναφερθεί στην επόμενη κίνηση του. Ωστόσο, οι κύκλοι της τουρκικής προεδρίας αποσαφηνίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την τροποποίηση που προωθεί το ΑΚΡ σε συνεργασία με τα κόμμα της αντιπολίτευσης.
 

Εντός του ΑΚΡ, μια μικρή ομάδα βουλευτών και μελών της κομματικής ηγεσίας συμμερίζονται τις απόψεις του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής του ΑΚΡ, Σαμίλ Ταγιάρ, ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που επικυρωθεί η νέα τροποποίηση και μειωθούν οι ποινές για τα στημένα παιχνίδια, ο ίδιος θα παραιτηθεί από το κόμμα του.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.