30/1/09

Η ισπανική Δικαιοσύνη ανοίγει έρευνα για ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας το 2002. Για «παράνοια» μιλά το Ισραήλ

Εις βάρος του Ισραηλινού πρώην υπουργού Αμυνας Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ στρέφεται η έρευνα

Έρευνα για ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας το 2002 με θύματα αμάχους «ανοίγει» η ισπανική Δικαιοσύνη, κάνοντας δεκτή προσφυγή που στρέφεται κατά πρώην υπουργού Αμυνας και στρατιωτικών που εγκαλούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Παρανοϊκή» χαρακτηρίζει το Ισραήλ την έρευνα και θα την εμποδίσει...
Ο Ισπανός δικαστής Φερνάντο Αντρέου έκανε δεκτή την προσφυγή του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον όνομα της αρχής της παγκόσμιας δικαιοδοσίας, την οποία αναγνωρίζει η ισπανική νομοθεσία σε υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας.
Η προσφυγή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στρέφεται κατά του Ισραηλινού πρώην υπουργού Αμυνας Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ και...έξι στρατιωτικών.
Στο βομβαρδισμό του 2002 είχε σκοτωθεί ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Σαλάχ Σεχαντέχ και 14 άμαχοι.
Ο δικαστής αποφάσισε να στείλει δύο ανακριτικές επιτροπές, τη μία στις ισραηλινές Ααρχές για να τις ενημερώσει για την έναρξη της έρευνας, την άλλη στην Παλαιστινιακή Αρχή για να πάρει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες του βομβαρδισμού.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την έρευνα της ισπανικής Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι θα κάνει «το παν δυνατόν» για να επιτύχει την ακύρωση της έρευνας.
«Ο υπουργός είναι αποφασισμένος να αντισταθεί με έντονο τρόπο κατά των κατηγοριών της Ισπανίας και να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να επιτύχει την ακύρωση της έρευνας της ισπανικής Δικαιοσύνης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας.
«Ο κ. Μπαράκ με μεγάλη λύπη ενημερώθηκε για την παρανοϊκή ανακοίνωση Ισπανού δικαστή που αποφάσισε να διενεργηθεί έρευνα κατά υπευθύνων του υπουργείου Αμυνας για τη δολοφονία του Σαλάχ Σεχαντέχ πριν από έξι χρόνια» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.