17/1/09

Απρόσκοπτα οι έρευνες

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αποτελεσματικές ήταν οι παραστάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα, προκειμένου να τερματίσει την παρενόχληση του νορβηγικού πλοίου, το οποίο διεξάγει έρευνες προς εντοπισμό ενεργειακών κοιτασμάτων για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας νοτίως της Κύπρου, δηλώνουν πηγές του Υπουργείου Εμπορίου.
Τελεσφόρες ήταν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης ν' ασκηθούν πιέσεις από το διεθνή παράγοντα επί της Τουρκίας, προκειμένου η Άγκυρα να τερματίσει την παρενόχληση του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου, το οποίο διενεργεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς εντοπισμό κοιτασμάτων...πετρελαίου και φυσικού αερίου νοτίως της Κύπρου και εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αυτό ανέφεραν στη «Σ» έγκυρες πηγές του Υπουργείου Εμπορίου, οι οποίες πρόσθεσαν ότι το ερευνητικό πλοίο νορβηγικών συμφερόντων και το πλοίο συνοδείας που το «υποστηρίζει», συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους, «βάσει του προγράμματος που τους έχει δοθεί, το οποίο είναι άκρως εμπιστευτικό και το ακολουθούν κατά γράμμα».
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι τα συντονισμένα διαβήματα και οι παραστάσεις της κυπριακής κυβέρνησης βρήκαν ευήκοον ους, «σε όλα τα επίπεδα που έγιναν», με συνέπεια να ασκηθούν πιέσεις, με θετικά αποτελέσματα, πάνω στην Άγκυρα.
«Τόσο η Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου, ο καθένας στον τομέα και στο επίπεδο ευθύνης του, ενήργησαν άμεσα και συντονισμένα, ώστε να υποχωρήσει η τουρκική προκλητικότητα», δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Παραστάσεις έγιναν και από τη νορβηγική κυβέρνηση, αφού, όπως είναι γνωστόν, το ερευνητικό σκάφος ανήκει σε εταιρεία νορβηγικών συμφερόντων.

Κλιμάκωση προκλητικότητας
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, στόχος της Άγκυρας είναι να συντηρήσει κλίμα έντασης, στοχεύοντας στην επιβολή τετελεσμένων αλλά και την άσκηση πιέσεων επί της Λευκωσίας, στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαδικασία των συνομιλιών, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το εν λόγω συμβάν, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας τόσο έναντι της Κύπρου όσο και έναντι της Ελλάδος, αφού προηγήθηκε μόλις κατά δύο ημέρες της διενέργειας ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρά το Καστελόριζο, από τουρκικών συμφερόντων νορβηγικό πλοίο, το οποίο συνοδευόταν από φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Να υπομνησθεί πως, κατά το επεισόδιο, που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην περιοχή νοτίως της Πάφου, δύο τουρκικά αεροσκάφη είχαν κάνει βυθίσεις, ενώ τουρκικά πολεμικά σκάφη παρενοχλούσαν τις έρευνες των δύο νορβηγικών ερευνητικών πλοίων.

Ερώτηση Κασουλίδη
Εν τω μεταξύ, γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παρενόχληση του νορβηγικού πλοίου που διενεργούσε επιστημονικές έρευνες για υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοτίως της Κύπρου και εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, από σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης την περασμένη Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο του κ. Κασουλίδη. Ο κ. Κασουλίδης υπέβαλε το ερώτημα στην Επιτροπή, κατά πόσο τέτοιες ενέργειες διαταράσσουν το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και κατά πόσο παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους από υποψήφια για ένταξη χώρα. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ρωτά, επίσης, εάν δημιουργούνται επιπρόσθετοι λόγοι, για να παραμένει κλειστό προς διαπραγμάτευση το Κεφάλαιο Ενέργεια μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας και σε ποιες ενέργειες και συστάσεις προβαίνει προς τούτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο στους Κύπριους. Ο επιμένων νικά. Κατάφεραν (επί Τάσσου, να μην το ξεχνάμε) να εντάξουν τα πετρέλαιά τους σε αυτά που υπολογίζει να εκμεταλλευτεί το διενές καρτέλ πετρελαίου και τώρα απέκτησε πολύ ισχυρούς προστάτες. Ο επιμένων νικά. Με επιμονή και μέθοδο. Ας τα βλέπουμε εμείς εδώ οι Ελλαδίτες, πόσο καλά τα κατάφεραν, να πάρουμε παράδειγμα.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.