23/1/09

Προς αγορά φρεγατών από Γαλλία

Του Βασιλη Νεδου
Την έναρξη απευθείας συνομιλιών με τη γαλλική κυβέρνηση για την προμήθεια εξοπλισμών, επιβεβαίωσε σε χθεσινή συνομιλία του με δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Εάν αυτές οι συνομιλίες καρποφορήσουν, τότε η Ελλάδα θα υπογράψει με τη...Γαλλία διακρατική συμφωνία για την προμήθεια έξι φρεγατών και 14 έως 16 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (τύπου Σούπερ Πούμα). Η συγκεκριμένη εξέλιξη κατοχυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει το εξαιρετικά θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο σε επίπεδο στρατιωτικό αλλά και διπλωματικό. Η ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα αφήσει δυσαρεστημένη τη Γαλλία όσον αφορά το σημαντικότερο εξοπλιστικό πακέτο, εκείνο των μαχητικών αεροσκαφών.
Η προσφορά των Γάλλων για τα αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale κρίνεται από την Αθήνα ως ακριβή. Διαδικασίες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης, θα κινηθούν ακόμη και εντός του 2009 εάν η Τουρκία ενισχύσει και αυτή την Πολεμική Αεροπορία της.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε και στην προμήθεια των 420 τεθωρακισμένων οχημάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, που παρά κάποια μικρά προβλήματα, βρίσκεται στον δρόμο της υλοποίησης.
Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα του γερμανικού υποβρυχίου, το οποίο έχει μείνει στην ιστορία για την κλίση που παρουσιάζει όταν πλέει στην επιφάνεια του νερού, οι εξελίξεις είναι αργές. Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, αν και το πρόβλημα ευστάθειας έχει διορθωθεί, εξακολουθεί να δυσλειτουργεί το ραντάρ του υποβρυχίου, γι’ αυτό τον λόγο γίνονται διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τιμής.
Ουσιαστικά, ο κ. Μεϊμαράκης επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες των τελευταίων μηνών, σχετικά με την επανεκκίνηση μιας σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τα οποία υπάρχουν πιέσεις από σχεδόν όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, έχουν ζητήσει για να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες τους πολύ περισσότερα από αυτά που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι το ξεκίνημα συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην, ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα «πέσουν υπογραφές». Στο πρόσφατο παρελθόν ανεστάλησαν συμφωνίες -όπως αποδείχθηκε επ’ αόριστον- με πλέον τρανταχτό παράδειγμα εκείνο της αγοράς αεροσκαφών τύπου «Γιουροφάιτερ» από την κυβέρνηση του κ. Κώστα Σημίτη. Αν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει έως το τέλος, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντλήσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τις φρεγάτες και σχεδόν ακόμη ένα δισεκατομμύριο (ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί) εκτός από τα 1,2 που έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλλει στη Ρωσία για τα άρματα.
Εφόσον, εντός των επόμενων μηνών, κριθεί αναγκαία, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μεϊμαράκης, και η αγορά μαχητικών αεροσκαφών, τότε ο συνολικός προϋπολογισμός για την αγορά εξοπλισμών ίσως ξεπεράσει ακόμη και τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.

    Σαν Έλληνας, προσωπικά στεναχωριέμαι να πληρώνω, όπως και όλοι άλλωστε, τα όποια διάφορα άσχετα πράγματα ή να πληρώνω περισσότερο του κανονικού επενδύσεις λόγω των γνωστών υπερτιμολογήσεων.

    Ωστόσο ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΩ ΠΟΛΛΑ αρκεί όμως η χώρα μας να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ την οποιαδήποτε πρόκληση από όπου και αν προέρχεται.

    ΝΑ ΞΗΛΩΘΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ στη καθ'ομιλουμένη ώστε να είμαι ΕΤΟΙΜΟΣ ΣΑΝ ΧΩΡΑ να έρθω ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ακόμα και με ΟΛΟΥΣ τους γείτονες φίδια που μας περιβάλλουν.

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ωστόσο αν δεν κάνω και λάθος χρειάζονται κάπου στα 5 με 10 χρόνια να στρώσει μια κατάσταση στρατιωτικά, ενώ ο γείτονας κανά 2 βράδια για να στη πέσει.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
    Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελληνικό παράδοξο:

    ...απο την μια - έστω και καθυστερημένα - η Ελληνική Πολιτεία δείχνει να αντιλαμβάνεται επιτέλους τους Εθνικούς κινδύνους και την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και απο την άλλη....

    ...όχι μόνον προβαίνει σε μείωση της θητείας, αλλά, ακόμη χειρότερα, προλειαίνει το έδαφος για ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ της θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία...

    (απο πότε γίναμε Ισλανδία?)

    ...ιδού:


    "...Στα ζητήματα της θητείας, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η προετοιμασία για τη μείωση στον Στρατό Ξηράς έχει ήδη γίνει και τόνισε ότι αυτό είναι πλέον ζήτημα του ίδιου του Πρωθυπουργού, ενώ απέρριψε τη λογική της προεκλογικής παροχολογίας.

    Πάντως άφησε να εννοηθεί ότι προχωρεί η μελέτη για την κατάργηση της θητείας κληρωτών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία..."

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=251815

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ....

    ΞΟΦΛΑΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ(ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ????)

    ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ (ΗΠΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To πρώτο βήμα είναι να έχουμε και στρατό για να μπορούμε να χειριζόμαστε αυτά που θα πάρουμε γιατί στο τέλος θα τα βάλουμε στην γυάλα έτσι όπως μειώνουν την θητεία. Το δεύτερο να επιτρέψουμε στον στρατό να κάνει την δουλειά και όπως ξέρει καλύτερα και να μην χώνονται οι πολιτικοί συνέχεια στα πόδια του και το Τρίτο αυτά που άγοράζουμε να έχουμε το σθένος να τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν το τίμημα της υποστήριξης των εθνικών μας δικαίων από μια μεγάλη χώρα (στην πλέον δύσκολη και κρίσιμη για μας στιγμή, με την υπερδύναμη να έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ των εχθρών μας) είναι η απόκτηση υπερσύγχρονων και απολύτως απαραίτητων για την εθνική άμυνα φραγατών, τότε είμαι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να 'ξοφλήσω το γραμμάτιο'!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.