23/1/09

Μια Κύπρος, δύο κράτη


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Μια Κύπρος, δύο κράτη". Με αυτήν τη λακωνική τοποθέτηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκαμε ξεκάθαρη την τουρκική επιδίωξη για διχοτομική λύση του Κυπριακού.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έκαμε την προκλητική δήλωση επιστρέφοντας στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, όπου, όπως δήλωσε, συζήτησε το Κυπριακό με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Αξιολογήθηκε", δήλωσε, "πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ των ηγετών των δύο λαών στην Κύπρο, για την ουσιαστική επίλυση του θέματος. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια...χώρα στο νησί και βρίσκεται δίπλα στο λαό της Τ.Δ.Β.Κ. Τη θέση 'μια κοινή Κύπρος, δύο κράτη' ήταν η λύση που πρότεινα από την αρχή".
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απέφυγε να επαναλάβει τις απειλές του για το θέμα της ενέργειας, πρόσθεσε όμως ότι "εκφράσαμε τις επικρίσεις μας για το γεγονός ότι στο θέμα της κατασκευής του αγωγού Ναμπούκο, παρεμβάλλεται η Κύπρος".
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ερντογάν παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του να μην ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη "Ζαμάν", ο Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν και άλλα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπίας υπέστησαν πιέσεις από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.
"Η Άγκυρα έχει εκπληρώσει την ευθύνη της όσο αφορά στο Κυπριακό, αλλά η Ε.Ε., την οποία έχει εξαπατήσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν το έχει πράξει" απάντησαν στους Ευρωπαίους ηγέτες οι Τούρκοι.
Σύμφωνα με τη "Ζαμάν", κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες η τουρκική αντιπροσωπία, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το Κυπριακό, ενώ υπήρξαν αυξημένες πιέσεις στην Τουρκία, για να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε και πάλιν ως όρο τον τερματισμό της "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, ως προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, υπενθυμίζοντας "τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ε.Ε." προς την κατεύθυνση αυτή.
Πάντως, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, φέρεται να δήλωσε ότι θα πιέσει ώστε να υπάρξει ώθηση στις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. καθώς η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτικούς ενεργειακούς διαύλους, μετά τη διαφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας, που άφησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ελλείψεις στο φυσικό αέριο.

Δεν είναι δυνατή η ένταξη
Η πρέσβειρα της Τσεχίας στην Τουρκία Εύα Φίλιπ, δήλωσε ότι οι φθινοπωρινοί μήνες θα είναι κρίσιμοι για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, η κ. Φίλιπ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, και αν ακόμη οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, θα υπάρξει τρόπος διεξόδου.
Σε ερώτηση κατά πόσο, με άλυτο το Κυπριακό, η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Φίλιπ δήλωσε ότι "δυστυχώς έχω τη γνώμη ότι δεν είναι δυνατόν".

2 σχόλια:

  1. Ἱστολόγε,
    Βάλε τόν τίτλο τοῦ ἄρθρου σέ εἰσαγωγικά, παρακαλοῦμε.
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ καλά έλεγε η γιαγια μ Τούρκος μπεσαλής δεν γεννηθηκε στη γη.Μια έτσι μια γιουβέτσιτα λένε και μετά να τους έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα βρεθεί λύση ή κάποια λύση ..Ούτε την γρίππη μου δεν θα τους εμπιστευόμουν...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.