22/1/09

Εθίγη ο πρίγκιψ...Έκκληση στον Ταϊλανδό βασιλιά για χάρη στο Νικολαϊδη

Σε τρία χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε χθες από δικαστήριο της Μπανγκόκ ο εικονιζόμενος Ελληνοαυστραλός εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας Χάρης Νικολαΐδης για προσβολή της βασιλικής οικογένειας. Στο ρομαντικό μυθιστόρημά του «Αληθοφάνεια» που κυκλοφόρησε στην Ταϊλάνδη το 2005 σε μόλις πενήντα αντίτυπα (εκ των οποίων πωλήθηκαν μόνο τα επτά), υπήρχε ολιγόλογη αναφορά στη σκανδαλώδη ζωή ανώνυμου Ταϊλανδού πρίγκιπα.
Έκκληση στο βασιλιά της Ταϊλάνδης να δώσει χάρη στο...γιο του και να τον αφήσει ελεύθερο να επιστρέψει σπίτι του έκανε σήμερα Τρίτη ο Σωκράτης Νικολαϊδης, πατέρας του ομογενή δημοσιογράφου και συγγραφέα Χάρη Νικολαΐδη, που χθες καταδικάστηκε σε τριετή κάθειρξη για προσβολή της μοναρχίας στην Ταϊλάνδη.
«Ο γιος μου δήλωσε ένοχος και ζήτησε συγγνώμη. Όλοι ζητήσαμε συγγνώμη. Είμαστε διατεθειμένοι ακόμα και γονατιστοί να πάμε ως τον βασιλιά και να ζητήσουμε συγγνώμη για να αφεθεί ελεύθερος ο Χάρης» είπε ο πατέρας του και πρόσθεσε:
«Ο βασιλιάς μπορεί να κάνει ένα δώρο στον γιο μου και στην Αυστραλία. Στις 26 Ιανουαρίου, «Ημέρα της Αυστραλίας», μπορεί να τον αφήσει ελεύθερο. Θα είναι μια κίνηση που θα εκτιμηθεί από όλο τον αυστραλιανό λαό» είπε.
Ο κ. Σωκράτης Νικολαϊδης σημείωσε ότι ήδη ο γιος του έχει τιμωρηθεί υπερβολικά αφού βρίσκεται εδώ και έξι μήνες σε μπουντρούμι της Ταϊλάνδης κάτω από άθλιες συνθήκες.
Η μητέρα του Χάρη Νικολαΐδη δήλωσε ότι λόγοι υγείας δεν της επιτρέπουν να μεταβεί στο Μπανγκόκ για να δει τον γιο της.
Το Ποινικό Δικαστήριο της Μπανγκόκ καταδίκασε τον ομογενή αρχικά σε εξαετή κάθειρξη, αλλά μείωσε την ποινή του όταν ο Νικολαΐδης ομολόγησε την ενοχή του. Επιπλέον ο Νικολαΐδης δέχθηκε να υπογράψει συμφωνία με την οποία θα αποδεχόταν τη «μικρή» ποινή του, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχει δικαίωμα έφεσης.
Ο Χάρης Νικολαΐδης, που εργαζόταν ως καθηγητής στην Ταϊλάνδη από το 2003 έως το 2005, συνελήφθη την ώρα που εγκατέλειπε τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο.
Από το 2006 ζούσε στη Μελβούρνη και δημοσιογραφούσε για την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος». Τον περασμένο χρόνο επισκέφθηκε την Ταϊλάνδη, όπου ζει η φίλη του, χωρίς να γνωρίζει ότι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του δύο χρόνια νωρίτερα.
Η κατηγορία εναντίον του βασίζεται σε παράγραφο νουβέλας του, που είχε γράψει το 2005, με τίτλο «Αληθοφάνεια», και αναφερόταν σε ανώνυμο Ταϊλανδό εστεμμένο πρίγκιπα και τη σκανδαλώδη ζωή του. Το βιβλίο τυπώθηκε μόνο σε 50 αντίτυπα και πουλήθηκαν λιγότερα από δέκα.
Ο Νικολαΐδης, με δάκρυα στα μάτια, αλυσοδεμένος χειροπόδαρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αισθάνεται πως «όλο αυτό είναι ένα κακό όνειρο είναι μια δοκιμασία, είναι σαν εφιάλτης».
Η καταδίκη του και, κυρίως ο τρόπος που εμφανίστηκε στο δικαστήριο (με μια πορτοκαλί φόρμα και με αλυσίδες σε χέρια και πόδια) έκανε τον γύρο του κόσμου και αποτελεί κύριο θέμα στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.
Διατυπώνονται δε επικρίσεις για την «αδιαφορία» και την «χλιαρή» αντίδραση της αυστραλιανής κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο Νικολαϊδης είναι Αυστραλός πολίτης.
Ευχή όλων μας να λάβει χάρη ο ομογενής μας και να λάβει αίσιο τέλος η τραγική του περιπέτεια(σχόλιο του ιστολογίου).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ-Strategy-Geopolitics

3 σχόλια:

  1. Μα στην Ταϊλάνδη ζούσε ο ευλογημένος, μορφωμένος άνθρωπος είναι, δεν ήξερε ότι η προσβολή του προσώπου του βασιλέως ή της βασιλικής οικογενείας τιμωρείται αυστηρότατα; Εύχομαι και πιστεύω ότι ο βασιλιάς, άνθρωπος σοφός και μακρόθυμος, θα του δώσει χάρη.
    Άλλωστε, πριν τρία χρόνια, ο βασιλιάς Bhumibol Adulyadej, σε λόγο που εξεφώνησε την ημέρα των γενεθλίων του (5 Δεκεμβρίου – εθνική εορτή στην Ταϊλάνδη), ζήτησε να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει την κριτική στο πρόσωπό του, αφού, όπως είπε, κι αυτός άνθρωπος είναι και κάνει λάθη, η δε κριτική τον βοηθά να τα διορθώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως μπροστά στο ολοκαύτωμα της Παλαιστίνης αυτό είναι ένας μικρός αποπροσανατολισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανενας αποπροσανατολισμος
    οτι συμβαινει στην ταιλανδη εχει ξανασυμβει με τον ρουσντι στο ιραν
    με τον παμουκ και τον ντινκ στην τουρκια και με τον νταν μπραουν απο το βατικανο
    για να μην αναφερουμε τις διωξεις κατα των ανδρουλακη της σωτηροπουλου του καλοβυρνα του ντε κορντιε του ιωακειμιδη
    της στεφανη τα τελευταια 10 χρονια απο μια χωρα που τυαχα πρεσβευει τα ιδεωδη της δημοκρατιας
    αμεση απελευθερωση του χαρη νικολαιδη τωρα

    www.arelis.gr
    περιεχειο ερωτονομικον που λογοκριθηκε
    επι κυβερνησης του καραμανλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.