27/1/09

Το Ισραήλ δεν δίνει τα HERON στην Τουρκία


του Σάββα Καλεντερίδη
Με βάση δημοσίευμα του Sertaç Eş που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Cumhuriyet, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν αρνητική απάντηση στο αίτημα της Τουρκία για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Heron-TP, τα οποία χρειάζεται η Τουρκία για να αντιμετωπίσει άμεσες ανάγκες που σχετίζονται με την καταπολέμηση των ανταρτών του ΡΚΚ.
Το αίτημα της Τουρκίας υποβλήθηκε πριν την εκδήλωση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, τις οποίες επιθέσεις καταδίκασε έντονα ο...πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ερντογάν, ενέργεια που προκάλεσε την άρνηση του Ισραήλ.
Η Τουρκία, που έχει άμεση ανάγκη απόκτησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ΡΚΚ, συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ, ενοικιάζοντας ΜΕΑ και επιδιώκοντας συμπαραγωγή τέτοιων συστημάτων με το Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Cumhuriyet. η συνεργασία στον τομέα αυτό, που είναι πολύ κρίσιμος για την ενότητα της Τουρκίας, τίθεται σε κίνδυνο, λόγω των σκληρών δηλώσεων του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.
Πηγή: http://www.milliyet.com.tr

3 σχόλια:

  1. Οι παγίδες του διπλού ρόλου. Η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό της Χαμάς για να αποκτήσει την εύνοια του Ιράν. Φυσικό και επόμενο ήταν η αντίδραση του Ισραήλ. Αν δε και οι πληροφορίες που θέλουν το Ισραήλ να είναι πίσω απο την προσπάθεια ιδρυσης κουρδικολυ κράτους έχουν βάση τότε οδηγούμαστε σε μαι ρήξη αγνωστου βαθμού και χρονικής διάρκειας μεταξύ δυο περιφερειακών δυνάμεων.Η αποδυνάμωση της Τουρκίας είναι το μόνο θετικό για μάς σαν Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά την περιφερειακή δύναμη την Τουρκία... μην τους αναβαθμίουμε και μόνοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία έχει καταφέρει να τα έχει με όλους καλά: Ισραήλ, Παλαιστινίους και Άραβες. Σαφώς ασκεί διπλωματία ολκής και όχι με «ντόρες» και λοιπά φαιδρά. Βαδίζει στον δρόμο της περιφερειακής υπερδύναμης, δεν είναι ακόμη ίσως, αλλά δεν ξέρουμε αν και πότε θα τα καταφέρει. Έχει βάλει άσχημα χέρι στην Ελλάδα στο Αιγαίο και την Θράκη, έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ανεπάρκειά μας και εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της ένταξη.
    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, εδώ και χρόνια, κάνει διάφορες συμπαραγωγές με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι «υπηρέτης» ούτε του ενός ούτε του άλλου. Όποιος νομίζει ακόμη ότι η Τουρκία άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ, πλανάται πλάνην οικτράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.