19/1/09

Συνεχίζει τις διεθνείς παρεμβάσεις ο Ερντογάν

Θα είναι καλύτερες οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις «σε περίπτωση που εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο European Policy Centre στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε πως «εμείς ως κυβέρνηση και επί εποχής δικής μου πρωθυπουργίας, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε τις συνομιλίες, πάντα με καλές προθέσεις, τόσο με τον κ. Καραμανλή όσο και με τους κ. Παπανδρέου και Σημίτη» και υπογράμμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός από τις επαφές υψηλού επιπέδου, συνεχίστηκαν και οι επί μέρους επαφές σε τομείς όπως η οικονομία και η άμυνα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε «βεβαίως παρόλα αυτά, οι σχέσεις δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Θα πρέπει να μην ''κολλάμε'' σε απλά πράγματα. Πιστεύω ότι τα στοιχεία της πρόκλησης έφεραν τις σχέσεις στο σημείο αυτό. Αν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης, οι σχέσεις θα είναι σε καλύτερο σημείο».

Να σεβαστούν τη νίκη της Χαμάς
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την εκλογική επιτυχία της Χαμάς και να μην επιδιώκει την περιθωριοποίησή της, ύστερα από την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρυχθεί τόσο από το Ισραήλ, όσο και από την παλαιστινιακή οργάνωση.
«Δεν πρέπει να τους οδηγήσουμε σε αδιέξοδο, διότι έτσι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ενίσχυση του εξτρεμισμού», δήλωσε σε συνέδριο που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Υπενθυμίζοντας ότι η Χαμάς είχε εντυπωσιακά εκλογικά αποτελέσματα στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, εκτίμησε ότι «εάν θέλουμε να προωθήσουμε τη δημοκρατία στην περιοχή αυτή, θα πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση των ανθρώπων που ψήφισαν».
«Θέλουμε μία πραγματική δημοκρατία ή μία κάλπικη δημοκρατία; Ισχυριζόμαστε ότι είμαστε υπέρ της δημοκρατίας, αλλά την ίδια στιγμή δεν σεβόμαστε την επιλογή των ψηφοφόρων», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι ΗΠΑ θεωρούν την παλαιστινιακή οργάνωση ως τρομοκρατική και αρνούνται να έχουν επαφές μαζί της εάν δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν αποκηρύξει τη βία.
Ο κ. Ερντογάν παραδέχθηκε ότι και το δικό του κόμμα είχε πέσει στην αρχή θύμα παρόμοιων προκαταλήψεων, αλλά θεωρεί τώρα ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη Χαμάς για να αποδείξει τι μπορεί να κάνει για να καλυτερεύσει τη ζωή των Παλαιστινίων. Αν αποτύχει σ' αυτό, θα ηττηθεί στις κάλπες, διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.

    Διαβάζοντας προσεχτικά τις δηλώσεις του Ερντογάν όσον αφορά τα μεταξύ μας, ουσιαστικά δεν ρίχνει τις ευθύνες κάπου συγκεκριμένα, και απλά λέει πως αν εκλείψουν οι προκλήσεις οι σχέσεις θα βελτιωθούνε.

    Δεν περίμενα φυσικά να πει πως η χώρα του, λόγω του στρατού, είναι αυτή που προκαλεί και όχι εμείς, αλλά έχω την εντύπωση πως οι δηλώσεις του είναι χαμηλών τόνων.

    Τελικά ο εκδημοκρατισμός της γείτονος θα βοηθούσε σημαντικά στις μεταξύ μας σχέσεις, αλλά όλα δείχνουν πως αυτό δύσκολα θα γίνει.

    Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΜΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ 38% ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ?

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ (ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΗΣ) ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΧΥ ΣΤΑ 12 Ν.Μ.?

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΦΙΜΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ)ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ Β. ΚΥΠΡΟ?

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΩ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...)?

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ (ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.Γ. ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ Π/Θ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

    Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε sdel,

    παίρνοντας το θάρρος από τη τελευταία πρότασή σου, σε παρακαλώ αν δεν έχεις αντίρρηση προώθησε την μου με μειλ.

    loukas_symperas@yahoo.gr

    Ευχαριστώ εκ' των προτέτων.

    Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.