Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας θα καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο, εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα Ελληνοκύπριους εκ των οποίων και αιχμάλωτοι.
Η απόφαση για την προσφυγή ελήφθη σήμερα σε σύσκεψη του προέδρου Χριστόφια με το γενικό εισαγγελέα της Κύπρου Πέτρο Κληρίδη και κοινοποιήθηκε από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου. Όπως είπε, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Βουλή θα ζητήσουν την...αξιοποίηση της ομολογίας Ολγκάτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή σώματα, με στόχο «να βοηθηθεί το έργο της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων».
Το θέμα της ομολογίας Ολγκάτς θα τεθεί και στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Πιο συγκεκριμένα, οπως έκανε γνωστό ο κ. Στεφάνου, σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε συνάντηση με το γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προεδρικού Επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου, «με θέμα την ανάληψη πιθανών ενεργειών προς αξιοποίηση της μαρτυρίας ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, με κύριο στόχο να βοηθηθεί το έργο της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων».
«Στη συνάντηση σήμερα το πρωί αποφασίστηκε όπως το όλο θέμα εγερθεί στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της 4ης διακρατικής προσφυγής της Δημοκρατίας, και παράλληλα αποφασίστηκε η καταχώρηση προσφυγής στο ΕΔΑΔ», διευκρίνισε.
Επιπρόσθετα είπε, «αποφασίστηκε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να συζητήσουν την αξιοποίηση της ομολογίας αυτής, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και σε άλλα διεθνή φόρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει σχέσεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως «βασικός και κύριος στόχος των ενεργειών μας είναι να αξιοποιηθεί αυτό το θέμα για να βοηθηθεί το έργο της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας».
«Υπάρχουν αποφάσεις από το ΕΔΑΔ σε ό,τι αφορά το τί πρέπει να κάνει η Τουρκία αναφορικά με το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα κινηθούμε με τον τρόπο που σας έχω αναφέρει για να επισημανθεί η παράλειψη της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΕΔΑΔ που, πέραν από τη συνέργια και τη βοήθεια και τη συνεργασία που πρέπει να έχει η Τουρκία σε ό,τι αφορά το θέμα του εντοπισμού λειψάνων, ταυτόχρονα χρειάζεται να συνεργαστεί η Τουρκία, επιβάλλεται να συνεργαστεί η Τουρκία, για να διευκρινιστούν και να διαλευκανθούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες έχουν χαθεί διάφοροι άνθρωποι, πράγμα που ακόμα η Τουρκία δεν έχει κάνει», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ομολογώ ότι δεν μας έχει συνηθίσει η τωρινή κυπριακή ηγεσία σε τέτοιες συμπεριφορές. Ας ελπίσουμε ότι αλλάζουν τα πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εδώ ΥΠΕΞ τι πράττει περί τούτου, τώρα που στελεχώθηκε και με νέο αίμα που "βράζει!!"?
Χαστούκι στην Τουρκία έδωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος με το "ΟΧΙ" στο σχέδιο Ανάν και ξανά τώρα με την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να σκεφτείτε οτι η Τουρκία κατέχει το 38% του Κυπριακού εδάφους. Έχουν τον εχθρό στην πόρτα τους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς τι κάνουμε???
Θυμηθείτε τα Ίμια το 1996 με τον θάνατο των τριών παιδιών μας, τον θάνατο του πιλότου Ηλιάκη και τις, επιπλέον, απείλές και παρενοχλήσεις των πολιτικών μας αεροσκαφών!!! Ποιά η αντίδραση της κυβέρνησης??? Θα κάνουμε διάβημα και (Αχ τι ωραία!!) λύσαμε το πρόβλημα...
Νικόλας
Το ελλαδικό ΥπΕξ δεν μπορεί να πράξει τίποτε. Τι μπορεί να πράξει το γαλλικό; Εκτός κι αν δολοφονήθηκαν Έλληνες υπήκοοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια, ποιο είναι το νέο αίμα ... που βράζει; :)
Νικόλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην υποτιμάς καθόλου την επιθετικότητα της αθηναϊκής κυβερνήσεως. Απευθύνει αυστηρότατα μηνύματα σε ... σκληρή γλώσσα(*), που ακόμη και το Ισραήλ θα τρόμαζαν!!
(*) Αλήθεια, η γλώσσα της έχει σκληρύνει από το πολύ γλείψιμο;
Στον ανώνυμο φίλο και για το "αίμα που βράζει" παραπέμπω στη μάστιγα της οικογενειοκρατίας εν Ελλάδι και είναι σαφώς ειρωνικό σχόλιο για να χαρακτηρίσω αυτούς που πιθανόν στα σύμβολα του κράτους βλέπουν κομμάτια πανί. Ωστόσο αυτές οι πεποιθήσεις όχι μόνο δεν εμποδίζουν την άνοδό τους σε καίριες θέσεις, αλλά μάλλον αποτελούν, κατά πως δείχνουν τα πράγματα και κρίνοντας από όλο το συνάφι, και το διαβατήριό τους για αυτές τις θέσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή