30/1/09

Κυπριακή Βουλή: Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των εγκλημάτων πολέμου

Ψήφισμα καταδίκης των εγκλημάτων πολέμου, στα οποία προέβησαν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο από το 1974 και εντεύθεν υιοθέτησε χθες ομόφωνα η κυπριακή Βουλή.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε, ύστερα από συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την κυνική ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς για τη δολοφονία δέκα Ελληνοκυπρίων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Με το ψήφισμα, καλείται η τουρκική κυβέρνηση να συνεργαστεί, έστω και τώρα, δίνοντας...στοιχεία για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Η Βουλή καλεί, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση προς την Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της για το δικαίωμα ζωής, περιλαμβανομένης της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων το ταχύτερο δυνατόν και τον τερματισμό του δράματος των οικογενειών τους.
Η Βουλή στηρίζει ακόμη τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης για αξιοποίηση κάθε προσφερόμενου διεθνούς πολιτικού και νομικού βήματος για καταδίκη της Τουρκίας αναφορικά με τα συνεχιζόμενα εγκλήματα στην Κύπρο, περιλαμβανομένης και της διάπραξης του στυγερού εγκλήματος δολοφονιών αιχμαλώτων πολέμου.
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι οι ενέργειες αναφορικά με την υπόθεση Ολγκάτς πρέπει να γίνουν από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από μεμονωμένα άτομα.
Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος σχολίαζε στο ΡΙΚ τη μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, ευχήθηκε αυτή να μην δημιουργήσει σύγχυση.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας τη γενικότερη διερεύνηση των τουρκικών θηριωδιών στην Κύπρο και «την απόδοση ποινικών ευθυνών σε κάθε φυσικό και ηθικό αυτουργό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.