30/1/09

Σκάνδαλο με ε/κ ακίνητα

Προνομιακές πωλήσεις σε συγγενείς των Σογιέρ και Ερτσακιτζά
Σκάνδαλο με ε/κ ακίνητα

Το ένα κτύπημα μετά το άλλο δέχεται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα λίγους μόλις μήνες πριν τη διενέργεια των πρόωρων «εκλογών»
Το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι των ε/κ περιουσιών φαίνεται πως έβαλαν για τα καλά γνωστά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος αλλά και άτομα που φέρονται να ανήκουν στη σφαίρα επιρροής και στήριξης της «κυβέρνησης» Σογιέρ. Σε λίστα που δημοσιεύθηκε στα κατεχόμενα σχετικά με τα άτομα που απέκτησαν σε προνομιακές τιμές...τέτοιες περιουσίες συμπεριλαμβάνονται επίθετα που εμφανώς εμπλέκουν τον «πρωθυπουργό» Φερντί Σογιέρ, τον εκπρόσωπο του Τ/Κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, και τον (προερχόμενο από το ΡΤΚ) «δήμαρχο» κατεχόμενης Κερύνειας, Σουμέρ Αϊγκίν. Η λίστα συμπληρώνεται από δεκάδες άλλα ονόματα και εταιρείες που όπως σχολιάζουν κύκλοι των κατεχομένων συνδέονται με το «κυβερνών» κόμμα.

Σε τιμές «χώμα»
Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών γύρω από το σκάνδαλο ε/κ περιουσιών δείχνουν να μην έχουν τελειωμό. Μετά την πρώτη (προχθές) αποκάλυψη της «Κίμπρις» ότι η «κυβέρνηση» είχε δρομολογήσει διαδικασία προσφορών για δεκάδες ε/κ περιουσίες που δεν είχαν διατεθεί σε Τ/Κ και χαρακτηρίζονταν ως «κρατικά» ακίνητα, τώρα η εφημερίδα αποκάλυψε μια άλλη πτυχή. Συγκεκριμένα, το «υπουργικό συμβούλιο» με τρεις διαφορετικές του αποφάσεις (τον Ιούλιο, τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη) πούλησε συνολικά 100 ε/κ περιουσίες σε «ημετέρους» χωρίς αυτές να τεθούν σε διαδικασία προσφοροδότησης.
Τ/κ κύκλοι υπέδειξαν με νόημα στον «Π» τα ονόματα των Οζκγιούρ Μουμτάζ Σογιέρ, Μπουλέντ Ερτσακιτζά και Χουσεΐν Αϊγκίν που συμπεριλαμβάνονται στους αγοραστές.
Από τη διαδικασία αυτή (την άνευ ζήτησης προσφορών) η «κυβέρνηση» έβαλε στα ταμεία της 7 εκατομμύρια στερλίνες. Στη σχετική λίστα που δημοσιεύεται παρατίθενται οι τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα ακίνητα που πωλήθηκαν, τα ονόματα που τις εξασφάλισαν αλλά και τα ποσά που δόθηκαν (δεν διευκρινίζονται οι εκτάσεις). Τα ποσά που δόθηκαν ξεκινούν από 500 στερλίνες, ενώ τα περισσότερα είναι πέριξ των 5.000 στερλινών και των 10.000 στερλινών.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι παντελώς διάτρητες σε σχέση με τους «νόμους» του ψευδοκράτους και ήδη ο σύνδεσμος «ιδιοκτητών ίσης αξίας γης» ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο «ανώτατο δικαστήριο».

Άρχισε η αποκαθήλωση
Αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης ε/κ περιουσιών βάσει προσφορών (στόχος είναι η συγκέντρωση 18 εκατ. στερλινών), ο Σογιέρ έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Υποστήριξε ότι αυτός ήταν που διέταξε την ακύρωση της διαδικασίας (μετά βέβαια τη δημοσιοποίηση) για να έρθει σε αντιδιαστολή με την τοποθέτηση του Ερτσακιτζά ότι ο Ταλάτ τη διέταξε. Ο Σογιέρ είπε ότι το έπραξε μόλις διαπίστωσε ότι το θέμα έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης λέγοντας πως η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις «εκλογές». Η μορφή πάντως των αποκαλύψεων καταμαρτυρεί ότι έχει αρχίσει μια παρασκηνιακή προσπάθεια αποκαθήλωσης του ΡΤΚ από την «κυβέρνηση». Το ΡΤΚ θεωρούνταν από αρκετούς υποστηρικτές του ως ο θεματοφύλακας των ε/κ περιουσιών για χάρη της λύσης του Κυπριακού. Τώρα ωστόσο αυτή η εικόνα γκρεμίζεται με ταχύτατο τρόπο ενώ η εξέλιξη του θέματος δείχνει να φέρνει «προεδρικό» και «πρωθυπουργία» σε σύγκρουση.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.