27/1/09

«Τέλος στην αποικία»

ΒΟΛΙΒΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ
«Τέλος στην αποικία»

Την επανίδρυση της Βολιβίας κήρυξε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Εβο Μοράλες, στηριζόμενος στο αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που «θέτει τέλος στο αποικιακό κράτος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
«Σήμερα γίνεται η επανίδρυση της Βολιβίας, ήρθε το τέλος του αποικιοκρατικού κράτους» δήλωσε ο Εβο Μοράλες κρατώντας το νέο σύνταγμα της...χώρας στο χέρι (φωτ. Reuter)
«Σήμερα γίνεται η επανίδρυση της Βολιβίας και ήρθε το τέλος του αποικιακού κράτους. Τερματίζεται η εσωτερική και εξωτερική αποικιοκρατία», τόνισε ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος στο κράτος των Ανδεων.
Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες στη χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική.
Το νέο σύνταγμα θα επιτρέψει στον Εβο Μοράλες να ξαναδιεκδικήσει την προεδρία και να εντείνει τον έλεγχο στην οικονομία. «Από το σημείο αυτό ξεκινάμε για να φτάσουμε στην πραγματική ισότητα για όλους τους Βολιβιανούς», είπε θριαμβευτικά.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη και εκτιμήσεις αναλυτών, το «ναι» στο νέο σύνταγμα συγκέντρωσε ποσοστό γύρω στο 60% αλλά τουλάχιστον τέσσερις από τις εννιά διοικητικές περιφέρειες της Βολιβίας ψήφισαν «όχι».

Οι πλειοψηφίες
Οι υποστηρικτές του νέου συντάγματος πλειοψηφούν στην πρωτεύουσα Λα Παζ και στις επαρχίες Ορούρο (κέντρο), Ποτοσί (νοτιοδυτικά), Κοτσαμπάμπα (κέντρο), ορεινές περιοχές που παραδοσιακά στηρίζουν τον Μοράλες. Στις άλλες πέντε επαρχίες, μεταξύ τους και σ' αυτήν της Σάντα Κρους (που αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας), το όχι στο νέο σύνταγμα υπερτερεί με διαφορά. Οι κυβερνήτες των επαρχιών αυτών, οι οποίες ελέγχονται από την αντιπολίτευση, κάλεσαν τους Βολιβιανούς να ψηφίσουν «όχι» επειδή θεωρούν πολύ ασθενή τη θέση που δίνεται στην περιφερειακή αυτονομία, για την οποία είχαν οργανώσει οι ίδιοι τοπικά δημοψηφίσματα που δεν αναγνωρίστηκαν από την κεντρική εξουσία.
Το αρχικό σχέδιο του νέου συντάγματος ήταν πολύ πιο ριζοσπαστικό από αυτό που τελικά επικράτησε, αλλά ο Εβο Μοράλες υποχρεώθηκε σε σημαντικούς συμβιβασμούς μετά τις βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η υπόσχεσή του ότι δεν θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία το 2014.
Εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και Κογκρέσου.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος, ο οποίος είναι ο πρώτος ινδιάνικης καταγωγής αρχηγός του βολιβιανού κράτους, προειδοποίησε ότι οι αλλαγές θα είναι «αμετάκλητες».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: BBC, Γαλλικό, ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/01/2009

4 σχόλια:

  1. αντε να δουμε εδω ποτε θα κανουμε επανιδρυση. Γιατί και δω αποικια ειμαστε(βλεπε ντορουλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ΒΟΛΙΒΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ"

    Μήπως κάνει πολύ παρέα με τον ... Καραμανλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα ,
    και αν συνεχίσουμε με τους πολιτικούς που έχουμε , ανεξαρτήτος χρώματος , από αποικία θα γίνουμε πολυκατοικία ...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Χριστίνα

    "θα γίνουμε";

    Δεν έχουμε ήδη γίνει;

    @ 9:42 πμ

    Συμφωνώ μ' αυτό που γράφεις και προσθέτω ότι προφανώς και οι δύο (Μοράλες και Καραμανλής) μιμούνται σε πυροτεχνήματα και μεγαλοστομίες τον Ανδρέα Παπανδρέου.
    Την δικτατοριούλα του προσπαθεί να σκεπάσει κι αυτός. Τι παραπάνω πάει να κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.