31/1/09

Διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας: Στη Λεμεσό παραμένει το πλοίο με το «περίεργο» δρομολόγιο από Ιράν προς Συρία

Το πλοίο που φέρει κυπριακή σημαία ανοικτά της Λεμεσού

Στη μέση ενός διπλωματικού κυκλώνα για το περιεχόμενο πλοίου βρέθηκε η Λευκωσία, η οποία προσπαθεί τα τελευταία 24ωρα να κινηθεί κατά τρόπο ώστε να μην έρθει σε ρήξη με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.
Το πλοίο, το οποίο πιστεύεται ότι περιέχει πολεμικό υλικό, κατευθυνόταν από το Ιράν προς τη Συρία. Οδηγήθηκε όμως στη Λεμεσό, αφού αυτό φέρει κυπριακή σημαία.
Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, βάσει της διεθνούς νομολογίας η χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένο το πλοίο έχει υποχρέωση να κατάσχει το περιεχόμενο και να το ελέγξει.
Ωστόσο, η ρωσική πλευρά πίεσε από την πρώτη στιγμή, ώστε να μην γίνει κατάσχεση των...εμπορευματοκιβωτίων, θεωρώντας ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική μεταφοράς υλικού στη Συρία.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα πυρομαχικά προορίζονται για τη Χαμάς. Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πλοίου από την πρώτη στιγμή.
Όταν δεν κατάφεραν να προχωρήσουν οι ίδιοι σε κατάσχεση κατά τις έρευνές τους στην Ερυθρά θάλασσα, μόλις μπήκε στη Μεσόγειο ο αμερικανικός Έκτος Στόλος το οδήγησε στη Λεμεσό.

Στην Κύπρο «ύποπτο πλοίο» για μεταφορά πυρομαχικών στη Χαμάς (30/1/2009)
«Η Κυπριακή Δημοκρατία διερευνά με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα» πληροφορίες ότι πλοίο ρωσικών συμφερόντων, υπό κυπριακή σημαία, εξαναγκάστηκε από αμερικανικό πολεμικό να αγκυροβολήσει ανοικτά της Λεμεσού, επειδή μετέφερε πυρομαχικά για την Χαμάς.
«Κάνουμε υπεύθυνους χειρισμούς και δεν μπορώ να κάμω σχόλια τα οποία θα έχουν συνέχεια και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα για μας», είπε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
«Για μας, είναι ένα πρόβλημα, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε πλοίο υπό κυπριακή σημαία, το οποίο μεταφέρει αυτά που μεταφέρει, και που είναι σε αντιπαράθεση ή σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
Ο πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε ότι γίνονται έρευνες με πολλή υπευθυνότητα και χωρίς πολύ θόρυβο για να διαπιστωθεί τι ακριβώς μεταφέρει το πλοίο.
Εξ άλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε «ευαίσθητο ζήτημα για το οποίο χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισμοί».
Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται άμεσα στο ζήτημα, αν και το πλοίο φέρει την κυπριακή σημαία, και είπε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Νωρίτερα, και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει μία υπόθεση με πλοίο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και η κυπριακή κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα υπεύθυνα.
Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα λεπτό ζήτημα και όσα λιγότερα λέγονται, τόσο το καλύτερο.
Το πλοίο οδηγήθηκε στα ανοικτά της Λεμεσού από αμερικανικό πολεμικό, αμέσως μετά την έξοδό του από τη διώρυγα του Σουέζ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να διεξαχθεί έλεγχος στο πλοίο και τα έγγραφά του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πλοίο μεταφέρει πυρίτιδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική μεταφοράς υλικού στη Συρία. Οι ΗΠΑ, όμως, θεωρούν ότι τα πυρομαχικά προορίζονται για τη Χαμάς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει κανένα εμπάργκο όπλων προς την Συρία?

    Απαγορεύεται μήπως να πωλήσει κάποιος όπλα στη Συρία?

    Το αν η Συρία θα επιλέξει μετά να ενισχύσει την όποια οργάνωση νομίζω πως είναι ένα ξεκάθαρα άλλο ζήτημα.

    Εαν πιαστεί "δρομολόγιο" απο Συρία προς Τρομοκράτες είναι κατανοητό.

    Αλλά το να "συλλάβουν" πλοίο που κατευθύνεται προς Συρία, ε, κάτι δεν πάει καλά.

    Εκτός κι εαν τα χαρτιά του πλοίου δείχνουν πως κατευθυνόταν προς Παλαιστινιακό λιμάνι της Γάζας, που εξ' όσον γνωρίζω δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, εφόσον όλα τα λιμάνια είναι Ισραηλινά.

    Τι υπαινίσσονται οι Αμερικανοί λοιπόν?

    Ότι θα γίνονταν "κοντραμπάντο" ανοιχτά των Ισραηλινών ακτών νύχτα?

    Και...θα άφηναν οι Ισραηλινοί να συμβεί κάτι τέτοιο?

    Ε, δεν νομίζω.

    Αντιθέτως, θα ήταν η "ευκαιρία" που αναζητούν επίμονα τόσον καιρό για να "εμπλέξουν" το Ιράν στις εχθροπραξίες τους μετατρέποντάς το σε άμεσο στόχο.

    Οι Ισραηλινοί λοιπόν είχαν κάθε συμφέρον, ακόμη κι έτσι νάναι με το πλοίο και το φορτίο του να το άφηναν να πλευρίσει τις ακτές τους, να ξεκινήσει το κοντραμπάντο και απλά να επέμβει ο Ισραηλινός στρατός.

    Δεν έχει λογική λοιπόν η κίνηση των Αμερικανών.

    Φαίνεται πως κάτι άλλο επιδιώκουν, πέρα πολύ πέρα απο τους σκοπούς του Ισραήλ.

    Απο την άλλη, έχουμε πέντε "εκρηκτικά στοιχεία" σε συσκευασία ενός.

    Εκρηκτικά για τη Χαμάς, φορτωμένα στο Ιράν με Κυπριακό πλοίο, ρωσικών συμφερόντων με προορισμό τη Συρία.

    Πίεση για το Κυπριακό?

    Κόντρα των ΗΠΑ στους Ρώσους εν είδη επίδειξης για το ποιός κάνει κουμάντο στην Μεσόγειο?

    Πίεση στη Συρία?

    Πίεση στο Ιράν?

    Δηλαδή, εαν το πλοίο δήλωνε προορισμό την Ρωσική ναυτική βάση στη Συρία, θα τολμούσαν και πάλι να το παρενοχλήσουν?

    Πολλά παράξενα έχει αυτή η ιστορία και το κακό είναι πως δυστυχώς ανακατεύεται και η Κύπρος μέσα.

    Εδώ δεν τολμάνε Ελλάδα-Κύπρος να ενισχύσουν τους Κούρδους - που θα έπρεπε - ώρα είναι να κατηγορηθούν για στήριξη του Ακραίου Ισλαμισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.