27/1/09

Oι Κούρδοι απαιτούν να θεσπιστούν τα κουρδικά ως επίσημη γλώσσα

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η οργάνωση TZPKurdi, που ιδρύθηκε με σκοπό την υποστήριξη και την ενίσχυση της κουρδικής γλώσσας, έχει αρχίσει καμπάνια σε πολούς νομούς της Τουρκίας, για να γίνει η κουρδική γλώσσα επίσημη γλώσσα του τουρκικού κράτος.
Στα πλαίσια της καμπάνιας, που έχει το γενικό τίτλο "Απαιτώ εκπαίδευση στη μητρική μου γλώσσα", μέλη της οργάνωσης έκαναν ανακοινώσεις στους νομούς Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης, Αϊδινίου, Αντέπ και Άγρι (Αραράτ), ζητώντας συνταγματική ρύθμιση για...την καθιέρωση της κουρδικής ως επίσημης γλώσσας του τουρκικού κράτους.
Αντιπροσωπείες της οργάνωσης έκαναν ανακοινώσεις στο νομό Κωνσταντινούπολης, στις έδρες των επαρχιών Beyoğlu, Kâğıthane, Eyüp, Esenler, Kanarya, Başakşehir, Sancaktepe και Sefaköy και ζήτησαν τη διδασκαλία της κυορδικής γλώσσας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε όλα τα σχολεία της Τουρκίας.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στη συνοικία Μπουτζά της Σμύρνης, στην πόλη του Αϊδινίου και στην πόλη Şehitkâmil του Αντέπ.
Στα πλαίσια της καμπάνιας για την κουρδική γλώσσα, η οργάνωση ΤZPKurdi διογάνωσε αντίστοιχες εκδηλώσεις στις κωμοπόλεις Doğubayazıt και Mazıdağı, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.
Στην πόλη Νουσάιμπιν (Nusaybin), που είναι η αρχαία Νίσιβις, 205 Κούρδοι υπέβαλαν ανά τρία άτομα αιτήσεις στον εισαγγελέα της πόλης, ζητώντας την αλλαγή των ονομάτων τους στα δημοτολόγια από τουρκικά σε κουρδικά. Η εισαγγελία δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις.
ΠΗΓΗ: ANF NEWS AGENCY

1 σχόλιο:

  1. Όπως και με το σταυριωτικό ζήτημα στον Πόντο έτσι και τώρα η Τουρκία δεν αφήνει ομάδες ατόμων να αυτοπροσδιορισθούν(περίπτωση Νίσιβις).
    Η Τουρκία φοβάται ότι αν αρχίσει να αναγνωρίζει τους Κούρδους με τα ονόματα που αυτοί επιθυμούν,θα ανοίξει ο ασκός του αιόλου και ότι και άλλες περιοχές όπου κατοικούν Κόυρδοι θα ζητήσουν το ίδιο.Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα(όπως φοβούνται οι τούρκοι)να δημιουργήσουν περιοχές κουρδικές,που βέβαια σίγουρα υπάρχουν,οι οποίες στη συνέχεια θα απαιτήσουν την αυτονόμηση τους.
    Αυτό φοβόντουσαν ότι θα συμβεί και με την περίπτωση του σταυριωτικού ζητήματος.Από την εποχή του σουλτάνου εφαρμόζουν την ίδια πολιτική.Γι' αυτό ας μην γελιούνται οι κυβερνήσεις μας και πιστεύουν ότι οι τούρκοι με την ένταξη τους στην Ε.Ε. θα αλλάξουν συμπεριφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.