22/1/09

«Φθινοπωρινή οδύνη»: Στις οθόνες των τουρκικών κινηματογράφων οι βαρβαρότητες εναντίον των Ελλήνων της Πόλης του 1955


«Φθινοπωρινή οδύνη», μία τουρκική ταινία για τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των Ελλήνων της Πόλης.
Αρχίζει αύριο στην Τουρκία η προβολή της ταινίας «Φθινοπωρινή οδύνη», σε σκηνοθεσία της Τομρίς Γκιριτλίογλου, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τούρκου συγγραφέα Γιλμάζ Καράκογιουνλου και αναφέρεται στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των Ελλήνων της Πόλης.
Η ταινία (και το μυθιστόρημα) αφηγούνται την ιστορία ενός...νέου Τούρκου, του Μπεχτσέτ, που ερωτεύεται μια Ελληνίδα της Πόλης, την Ελένη. Ο Μπεχτσέτ, ο οποίος διακατέχεται από μια ρομαντική εθνικιστική τάση, έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Η ερωτική τους ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε σκοτεινές για τον Ελληνισμό της Πόλης συνθήκες. Ο Μπεχτσέτ συνδέεται με άτομα του τουρκικού παρακράτους, γεγονός που εξυπηρετεί μεν τις πολιτικές του φιλοδοξίες, αλλά γίνεται πλήγμα για τη σχέση του με την Ελένη. Δηλαδή, μέσα από μια ιστορία αγάπης, απεικονίζεται η πολιτική και κοινωνική δομή της Τουρκίας την εποχή εκείνη.
Η Τομρίς Γκιριτλίογλου είχε σκηνοθετήσει και την ταινία «Το περιδέραιο της Σαλκίμ Χανίμ» (1998), βασισμένη επίσης σε ομώνυμο μυθιστόρημα του Καράκογιουνλου. Αναφερόταν στην ιστορία του φόρου περιουσίας που είχε επιβάλει το 1942 το τουρκικό κράτους, κυρίως στις μη μουσουλμανικές μειονότητες.
Η «Φθινοπωρινή οδύνη» (στα ελληνικά κυκλοφορεί ως «Φθινοπωρινός πόνος» από τις εκδόσεις «Τσουκάτου» σε μετάφραση Λιάνας Μυστακίδου), είχε πάρει το 1992 το βραβείο μυθιστορήματος της Εταιρείας Συγγραφέων Τουρκίας. Οι σκηνές των καταστροφών και των λεηλασιών στα ελληνικά καταστήματα του Πέρα είναι στο βιβλίο ολοζώντανες, όπως ακριβώς τις είχε καταγράψει η μνήμη του συγγραφέα.
Έχει πει ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου στην εβδομαδιαία ελληνική εφημερίδα «Πυρσός» της Κωνσταντινούπολης (τεύχος 16 - 1 Φεβρουαρίου 1999): «Έγραψα ό,τι είδα. Το μόνο που έκανα ήταν μια αισθητική παρέμβαση. Τον Σεπτέμβριο του 1955 είδα τον όχλο που λεηλατούσε με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν ήταν δυνατόν να το ανεχτώ, αλλά δεν είχα τη δύναμη να το εμποδίσω. Θα ήταν όμως λάθος να μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που αφορά τη μειονοτική ζωή».
Την άποψή του για τους διωγμούς την έχει εκφράσει ξεκάθαρα και στο παρελθόν. Τα Σεπτεμβριανά του '55 τα έχει χαρακτηρίσει «μια επιχείρηση-επίθεση που σκηνοθετήθηκε κατά περιόδους με στόχο τη μεταφορά του κεφαλαίου από τις μειονότητες, που είχαν στα χέρια τους την οικονομική ζωή από την εποχή των Οθωμανών, στην τουρκική πλευρά».
Γεννημένος στην Πόλη το 1936, ο Καράκογιουνλου, παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, έχει και πολιτική καριέρα. Εξελέγη βουλευτής του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας στις εκλογές του 1995 και 1999. Ανέλαβε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Ετζεβίτ, που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 1999 με τον συνασπισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετζεβίτ, της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, ποίηση και θεατρικά έργα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

9 σχόλια:

  1. Ξαφνικά οἱ πολιτισμένοι γείτονες ἀνακάλυψαν ἑλληνική μειονότητα καί προσπαθοῦν νά τήν περιθάλψουν; Σάββα, τά φῶτα σου.
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεωργία
    Στην Τουρκία υπάρχουν γενναίες δημοκρατικές φωνές και πρέπει να τις στηρίζουμε.
    Οι δημιουργοί της ταινίας αυτής είναι ανάμεσα στις φωνές αυτές.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα πριν δούμε την ταινία.
    Πάντως είναι ένα ζήτημα ο διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις που επιδιώκουν την πραγματική συνενόηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει ένας απολογισμός της βαρβαρότητας που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής από τους Τούρκους.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,
    Νομίζετε ότι όλα αυτά που γίνονται τώρα γίνονται χωρίς αιτία καλή τι προθέση και με σκεπτικό να υπάρξει δίοδος επικοινωνίας και καλής γειτονίας?Μπορεί ο απλός λάος να είναι διαφορετικός , και πάλι μπορεί..Ομως είναι ένα κράτος που βασίζεται στην τρομοκρατία του λαού του και σε βαθιά θρησκευτικές προκαταλήψεις, ακόμα και σήμερα στην ΘΡάκη γίνονται πολλά όχι μόνο όσα μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ αλλά και άλλα που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας....Δεν νομίζω , προσωπικά΄, ότι ποτέ θα τους πιστέψς ή για να το εκφράσω διαφορετικά θα του εμπιστευτώ άλλωστε το παρελθόν προδιαγράφει το παρόν και σηματοδοτεί το μέλλον κατά την ταπεινή μου άποψη
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα κύριε Καλεντερίδη.

    Πιστεύετε πως υπάρχει ποτέ περίπτωση η Τουρκία να εκδημοκρατιστεί;

    Το ρωτάω γιατί, αφενός δεν έχω και ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τους γειτόνους και αφετέρου γιατί αν εκδημοκρατιστούν αυτοί, έχω την εντύπωση πως μπορεί να ησυχάσουμε και εμείς.

    Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Σάββα, εὐχαριστῶ γιά τήν ἄμεση ἀπάντηση.
    Ἄν ἔχεις τήν καλοσύνη, ἔχω ἄλλη μιά ἀπορία. Δέν θέλω νά εἶμαι ἀπό αὐτούς πού παντοῦ βλέπουν συνομωσίες, ἀλλά ἐκτιμᾶς ὅτι αὐτές οἱ δημοκρατικές φωνές λειτουργοῦν ἐλεύθερα καί χωρίς τή διαμεσολάβηση ἤ παρακίνηση κάποιων κέντρων πού ἐπαγγέλονται τήν "ἀνοχή στίς μειονότητες" (βλ. 'ἀνοιχτές κοινωνίες' κ.λπ. καταλαβαίνεις). Καί πάλι σ'εὐχαριστῶ γιά τό χρόνο σου.

    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν πάλι θέλουν να φανούν δημοκράτες και να δείξουν κάτι΄ας φέρουν πίσω όλους τους αγνοούμενους, όσοι δεν πέθαναν απο την απόβαση, πίσω ας αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Ποντίων ας κάνουν εν πάση περιπτώση κάτι που για τα δεδομένα τους, τα πιστεύω τους ,είναι ζόρικο και όχι απλά καθημερινά να παραβιάζουν όχι μόνο τα σύνορα μας αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πατρίδα τους...

    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν όντως η ταινία είναι πιστή στα πορίσματα της έρευνας του διάσημου ιστορικού Σπύρου Βρυώνη (Ο μηχανισμός της καταστροφής) και της Τουρκάλας ιστορικού Ντιλέκ Γκιουβέν (Εκδόσεις Εστία) καλοδεχούμενη. Φοβάμαι όμως πως όχι, γιατί αν ήταν θα είχε την τύχη της έκθεσης των φωτογραφιών (2005, 50 χρονα του πογκρόμ) από τη συλλογή του αρχιανακριτή της υπόθεσης Στρατηγού Τσιοκέρ: Μπήκαν οι Γκρίζοι Λύκοι και βανδάλισαν ό,τι έβρισκαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΤΕ. ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΛΑΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίθεση φιλίας στην Αρμενία, επίθεση φιλίας στην Ελλάδα...ας μετρήσουμε τα νησιά μας να δούμε αν λείπει κανένα...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.