18/3/10

Τον αντρειωμένο μην τον κλαις.Ελευθέριος Βενιζέλος (18-3-1936)


Τον αντρειωμένο μην τον κλαις, όσο κιαν αστοχήσει
μα αν αστοχήσει μια και δυο πάλι αντρειωμένος θα ΄ναι,
πάντά ν' η πόρτα του ανοιχτή κι τάβλα ντου στρωμένη
και τα΄αργυρό του το σκαμνί όμορφα στολισμένο
και καρτερεί τσι φίλους του.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων στις 23 Αυγούστου 1864 και πέθανε στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου του 1936. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας και διετέλεσε πολλές φορές πρωθυπουργός, επιχειρώντας μεταξύ των άλλων την οργάνωση της χώρας στα πρότυπα του αστικού κράτους.

Πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, επεδίωξε την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναμείχθηκε στην πολιτική και εξελέγη βουλευτής Κυδωνιών. Τον Αύγουστο του 1909 στην Αθήνα ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος πραγματοποίησε το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί.

Αμέσως μετά παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ράλλη και σχηματίσθηκε καινούργια υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Όμως, επειδή είχε δημιουργηθεί πολιτικό αδιέξοδο, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος ο οποίος είχε την απόλυτη εξουσία, προσκάλεσε τον Βενιζέλο από την Κρήτη να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο Βενιζέλος έφτασε στην Αθήνα και αφού είχε διαβουλεύσεις με τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο και με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, εισηγήθηκε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη σύγκληση μεταρρυθμιστικής Βουλής. Η Βουλή αυτή, όμως, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για το καθεστώς. Ο βασιλιάς, μετά από πολλές αναβολές, συμφώνησε και ανέθεσε στον Στέφανο Δραγούμη (τον υπέδειξε ο Βενιζέλος) να σχηματίσει κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.

O Βενιζέλος πέθανε το 1936 στο Παρίσι. Το σώμα του μεταφέρθηκε και θάφτηκε στο Ακρωτήρι της Κρήτης.

ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Ναι...πολύ "σπουδαίος"...ο άνθρωπος των Άγγλων...

    Ζητούσε την Αυτονομία της Κρήτης, και για να το αποφύγουν του δώσαν την ηγεσία όλης της Ελλάδας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε 3:35μμ μπορεί να ικάζεις όσα ικάζεις και εγώ έχω τις αμφιβολίες μου αλλά τελικά η ιστορία κρίνει τους πάντες.

    Τι πέτυχε στο τέλος ο Βενιζέλος ; Διπλασίασε την Ελλάδα και αν για διάφορους λόγους δεν επέτυχε να την τριπλασιάσει ή να την τετραπλασιάσει δεν θα τον κατηγορήσω.

    Ανθρωπος των Άγγλων, δεν θα τον έλεγα. Θα έλεγα απλά ότι ήταν Αγγλόφιλος όπως άλλοι είνα Ρωσόφιλοι , Γερμανόφιλοι.
    Η Ελλάδα πρέπει να έχει και συμμάχους οι οι σύμμαχοι σου δίνουν αλλά και τους δίνεις αλλιως δεν είναι συμμαχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kala eeee osoi krhtikh istoria ksereis kseroun kai h pakistanh

    agaphte 18 Μαρτίου 2010 3:35 μ.μ.

    o ethnikos dixasmos se olo tou to megaleio
    18 Μαρτίου 2010 5:38 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μεγάλοι άνθρωποι κάνουν μεγάλα λάθη.
    Ας είχαμε έναν σαν το 1/10 του Βενιζέλου σήμερα!
    Μπορεί να του καταλογίσει κανείς πολλά, αλλά έλλειψη πατριωτισμού ΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηταν μεγάλος πατριώτης και οραματιστής. Και πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα, τόσο με την εξωτερική όσο και την εσωτερική του πολιτική. Μη ξεχνάμε ποιά ήταν τα σύνορα της Ελλάδας όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Βενιζέλος στην πολιτική σκηνή και ποιά όταν απεχώρησε. Το μόνο του λάθος ήταν ότι έδειξε στις Ξένες Δυνάμεις πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ ότι έπρεπε. Αλλά ουδείς αλάνθαστος. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Ηγέτης. Ο τίμιος. Ο Άξιος της Πατρίδος. Ουδείς αλάνθαστος αλλά όχι μιζέρια από μερικούς ανύπαρκτους... Όποιος θελήσει να κρίνει τον Ελευθέριο Βενιζέλο, θα πρέπει τουλάχιστον να έχει ενσωματώσει στην Ελλάδα -κατ΄αντιστοιχία-΄Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη, Κρήτη και αφου δε θα ντρέπεται για τη "μεγάλη ιδέα" να συνεχίσει την προσπάθεια. Να δώσει τη γη στους κολλήγους αφού την πάρει ειρηνικά από τους τσιφλικάδες. Να εμπνεύσει τον απογοητευμένο Στρατό (Κίνημα στο Γουδί 1909-10), να δημιουργήσει Κράτος, ΙΚΑ , εργατική Νομοθεσία, "Θέρισο" με το σύνθημα "¨Ενωσις ή θάνατος"... "Εθνική Άμυνα" (Θεσ-νίκη), "Συνθήκη των Σεβρών" και "Ελλάδα των δυο ήπείρων και των πέντε θαλασσών". Ας ανασταινόταν ο Λευτέρης Βενιζέλος με το παγκόσμιο κύρος του και τη διορατικότητά του (και τότε οι Γερμανοί ήταν εναντίον του) να αναλάβει το πηδάλιο της Ελλάδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένωσις ή Θάνατος" το σύνθημα της Επανάστασης στο Θέρισο, 1909, που πρωταγωνιστής της ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το λάβαρο, η Σημαία ίδια με την Ελληνική ξηράς και τα γράμματα Ε Η Θ = ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ υπάρχει στο διαδίκτυο. Ένωση Ζητούσαν, απλά αρχικά οι μεγάλες δυνάμεις ΑΡΧΙΚΆ έδωσαν αυτονομία ύπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου με Έλληνα Πρίγκηπα Ύπατο Αρμοστή. Οι Κρήτες επέμεναν στην Ένωση, και παράλληλα εθελοντές μετέβαιναν στη Μακεδονία για τον Μακεδονικό Αγώνα. Η ενσωμάτωση της κόρης Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα έγινε πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 1913 αν θυμάμαι καλά, παράλληλα με την ενσωμάτωση της Μακεδονίας. Λάθος πληροφορίες λοιπόν ο 18 Μαρτίου 3:35.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια διόρθωση από τον σχολιαστή 8:19. Η σημαία (λάβαρο) της Επανάστασης στο Θέρισο δεν γράφει Ε Η Θ αλλά ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ ολογράφως, σταυροειδώς. Ανέτρεξα στον γούγλη και την είδα. Και με την ευκαιρία οι φιλομαθείς μπορούμε να ψάξουμε, ποια άλλη μεγάλη δύναμη της τότε εποχής (υπεράνω κάθε υποψίας και φιλική συνήθως προς την Ελλάδα -κούνια που μας κούναγε) μας πολέμησε έμμεσα στην εκστρατεία απελευθέρωσης της Μικράς Ασίας, ενισχύοντας με άφθονα μέσα και χρήμα την τότε Κεμαλική Τουρκία. Λεπτομέρεια που στην επίσημη ιστορία είναι κρυμμένη επιμελώς και εμείς αγνοώντας την, ψάχνουμε να βρούμε ενόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O VENIZELOS HTAN HGETHS KAI PARTIOTIS (FISIKA EKANE KAI LATHI ALLA O ANARMATITOS PROTOS TON LITHO VALETO)AUTOI POU TON KSTKRINOUN ME EUKOLOUS AFORISMOUS ALITHEIA TI AKRIVOS EINAI?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Βενιζέλος υπήρξε ο μέγιστος των πολιτικών της νεωτέρας Ιστορίας, ήταν αήττητος στρατιωτικά, ήταν εθνικιστής καί οραματιστής αλλά έκανε τό μεγαλύτερο λάθος: έκανε εκλογές καί παρέδωσε τήν εξουσία σέ άχρηστους.



    Δείγμα γραφής του Βενιζέλου, όταν προσπαθούσε να πείσει τόν Κωνσταντίνο νά εισέλθη η Ελλάς στόν Α' Παγκόσμιο Πόλεμο:

    "Πώς είναι δυνατόν ούτως εχόντων των πραγμάτων νά αφήσωμεν νά παρέλθη η υπό της Θείας Προνοίας παρεχομένη ημίν ευκαρία όπως πραγματοποιήσωμεν τά τολμηρότερα ημών εθνικά ιδεώδη; Οπως δημιουργήσομεν Ελλάδα περιλαμβάνουσαν πάσας τάς χώρας, εν αίς εκράτησεν ο Ελληνισμός κατά τόν μακρότατον αυτού ιστορικόν βίον;

    Της Υμετέρας Μεγαλειότητος ευπειθέστατος θεράπων

    Ελευθέριος Βενιζέλος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.