28/12/14

Σε εξέλιξη η επιχείρηση αεροδιακομιδής επιβατών απ' το φλεγόμενο «Νόρμαν Ατλάντικ» 45 μίλια ΒΔ της Κέρκυρας


Εχει 422 επιβάτες, 56 μέλη πληρώματος και 222 οχήματα - Εχουν ήδη διασωθεί 134 επιβάτες, 28 εκ των οποίων Ελληνες - Η πρώτη λίστα των Ελλήνων διασωθέντων - Οι μαρτυρίες των επιβατών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση των επιβατών μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου «Νorman Αtlantic», ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 134 επιβάτες από τους συνολικά 422. Από τους 134 διασωθέντες, οι 28 ειναι Ελληνες.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα της Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι 49 επιβάτες παρελήφθησαν απο το φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus» και 40 απο το φορτηγό πλοίο «Aby Jeanette».

Αλλοι 14 επιβάτες έχουν διασωθεί απο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής και βρίσκονται στο πλοίο Cruise Europa της Minoan Lines και άλλοι 8 απο ιταλικά ελικόπτερα τους οποίους μετέφεραν στο Λέτσε. 

Την πρώτη λίστα με 28 ονόματα επιβατών που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το Norman Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου με τη συνδρομή Super Puma της ιταλικής και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Οι Έλληνες που ήδη βρίσκονται στο SPIRIT OF PIRΑEUS:  

Πατούνας Νίκος, Πατούνα Αλεξάνδρα, Πατούνας Γιάννης, Βραβορίτη Ματίνα, Τουζλούδης Γεώργιος, 
Νάνος Βασίλης, Τσαντακίδης Φώτιος, Θεοδωρίδης Αντώνιος, Κενανίδης Μάκης, Τσούκις Ευάγγελος,  
Νατσιοπούλου Ευαγγελία, Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος, Καλογεράκης Ιωάννης, Μαυραγάνης Βασίλειος, Σταμπολίτης Σωτήριος, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Ευτηριάδης Νικόλαος, Μέσκας Μιχαήλ, 
Κωνσταντινίδης Λεωνίδας, Σούφης Παναγιώτης, Τσόνας Αθανάσιος, Τσόνας Δημήτριος, Τσόνας Σεβαστιανός, Μάμιλλος Πετράκης και Φερμαντζής Αθανάσιος. 

Οι Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε: 

Μπονάρου Μαρία, Ταβριζέλου Βασιλική και Κεραμά Νεφέλη


Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αεροδιακομιδής των επιβατών ανα δύο άτομα κάθε φορά, τα οποία στη συνέχεια επιβιβάζονται στο πλοίο Cruise Europa της Minoan Lines.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ιταλικές αρχές, είναι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή.
Για το λόγο αυτό, τόσο το ρυμουλκό που είχε σταλεί από την Κέρκυρα, όσο και το ελικόπτερο Σικόρσκι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Στο μεταξύ, διασώστης ο οποίος επέτρεψε στην πόλη του Ότραντο, δήλωσε ότι η φωτιά έχει επεκταθεί και πάλι σε μέρος του Νοrman Atlantic και ότι το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει εμφανή κλίση προς την μία του πλευρά. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση.
 Ρυμουλκό πραγματοποιεί ρίψεις νερού στο φλεγόμενο πλοίο, ενώ η φωτιά φέρεται να έχει καταπέσει και να βρίσκεται σε ύφεση.
Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το πρωί της Κυριακής στο γκαράζ του επιβατικού πλοίου με σημαία Ιταλίας «Norman Atlantic» 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας και 25 ναυτικά μίλια από την Ιταλία, το οποίο έχει ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκώνα. Στο πλοίο επιβαίνουν 422 επιβάτες, 222 οχήματα (πολλά εκ των οποίων φορτηγά) και 56 άτομα πλήρωμα.
Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων γίνεται σε συνεργασία των κέντρων επιχειρήσεων των Ακτοφυλακών Ελλάδας και Ιταλίας ενώ τις προσπάθειες δυσχεραίνουν σημαντικά οι δυνατοί νότιοι άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ που πνέουν στη περιοχή. 

Στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου συντρέχουν τα παρακάτω μέσα:

-       2 Ε/Π S-70 "AEGEAN HAWK" του ΠΝ

-       1 Φ/Γ ( "ΝΑΒΑΡΙΝΟ")

-       3 Ε/Π ΑΒ-205 της ΠΑ

-       2 Ε/Π SUPER PUMA  της ΠΑ

-       1 A/Φ C-130 της ΠΑ

-       2 E/Π  ΝΗ 90 του ΣΞ

-       2 Ε/Π CH – 47D (Chinook) του ΣΞ

Επιπλέον, η ομάδα της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) της ΠΑ  επιβαίνει σε E/Π SUPER PUMA του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα απογείωσης 2 Ε/Π CH – 47D (Chinook) με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 ΤΠΚ ("ΔΑΝΙΟΛΟΣ") και  1 ΠΓΥ ("ΑΞΙΟΣ") από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως  2 Ε/Π S-70 "AEGEAN HAWK"  του ΠΝ στο Κοτρώνι.  

Πλέον των παραπάνω, στο Α/Δ της Κέρκυρας οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.


Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.


«Οι ένοπλές δυνάμεις στέλνουν το σύνολο των διασωστικών τους μέσων, αλλά η διάσωση δεν μπορεί να γίνει από αέρος» δήλωσε στον ΒΗΜΑFM ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας επίσης στον ΒΗΜΑFM «πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό. Είμαστε σε επιφυλακή». Ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει μεταβεί στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς για την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ενώ για την πορεία της υπόθεσης ενημερώνεται και ο Πρωθυπουργός.

Οι μαρτυρίες των επιβατών

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα» είπε το μεσημέρι στo Mega o κ. Γιώργος Στυλιαράς, επιβάτης του δρομολογίου Ηγουμενίτσα - Ανκόνα.
«Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν [...] Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό» συνέχισε. Όπως είπε, ο καπετάνιος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι αναμένεται ρυμουλκό για να τραβήξει το πλοίο.

«Το θέμα είναι ότι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.
Στο Mega μίλησε και ο κ. Γιώργος Σαράντης, ο οποίος επίσης επιβαίνει στο πλοίο. «Το καράβι φλέγεται ακυβέρνητο, διασωστικά δεν υπάρχουν εδώ γύρω, ούτε πυροσβεστικά να ρίχνουν νερό» ανέφερε.

Με τη φράση «αέρας, κύμα, βροχή, ανελέητα...» περιέγραψε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, διαβεβαίωσε όμως ότι στο πλοίο δεν υπάρχει πανικός.

«Έχουμε βάλει όλοι τα σωσίβια και περιμένουμε» είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τη φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ όταν οι περισσότεροι επιβάτες κοιμούνταν. «Ήταν η μυρωδιά του καμένου πλαστικού που μας πέταξε όλους πάνω» τόνισε.

Το ίδιο ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Mega η επιβάτης Ράνια Φυραίου. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω» είπε.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε» τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούστηκε να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο». 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.