30/12/14

Ο Δεκέμβρης των ναυαγίων

kapranos3του Δημήτρη Καπράνου
Με το που έμπαινε ο Δεκέμβριος, άρχιζε η αγωνία. Τριανταπέντε χρόνια στο «Πειραϊκό-Ναυτιλιακό- ρεπορτάζ, λες και κάποιος μας είχε ματιάσει και Δεκέμβριο με Ιανουάριο, «έσκαγαν» τα μεγάλα «γεγονότα». Τότε -μέχρι που η αξέχαστη Ελένη Βλάχου αποφάσισε να περάσει την ελληνική Ναυτιλία στην πρώτη σελίδα της «Καθημερινής» για να ακολουθήσουν και οι άλλοι- τα «μεγάλα γεγονότα» ήταν τα ναυάγια!
Οι μεγάλες ναυτικές τραγωδίες, που για εμάς, τους δημοσιογράφους, σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν κανάλια και διαδίκτυο, ήταν μαρτύριο πραγματικό.

«Δεν ξέρω τι θα κάνεις, κόψε το λαιμό σου, αλλά θέλω φωτογραφίες των ναυαγών!» ούρλιαζε ο Ντάντος Σαραντάκος στη «Βραδυνή» του Αθανασιάδη. «Πάρε και δυο κορίτσια για βοήθεια και φέρτε φωτογραφίες!» συμπλήρωνε. Βεβαίως, τα δυο κορίτσια δεν υπήρξαν ποτέ, αφού οι κοπέλες της εφημερίδας δεν μπορούσαν να αντέξουν εκείνο το βάρος.

Υπήρχαν, όμως, οι «παλαιοί» και «κωλοπετσωμένοι», στους οποίους είχαμε προσκολληθεί εμείς οι νεότεροι. Αρχηγός ο Γιάννης Φύτρας, που χτυπούσε το κουδούνι. «Είμαστε από την ΠΝΟ. Αλλάζουμε τα μητρώα και θα θέλαμε μια φωτογραφία του συζύγου σας». Την έφερνε η καψερή, που δεν είχε μάθει ακόμη τι συνέβαινε, και την άλλη μέρα την έβλεπε πρωτοσέλιδη. «Τα θύματα του τραγικού ναυαγίου στην κόλαση του Ατλαντικού»! Τέτοιες «ταρζανιές» για την πολυπόθητη φωτογραφία! Άσε που υπήρχαν και οι αδίστακτοι, που όσο η υποψήφια χήρα μιλούσε στην πόρτα με τον συνάδελφο, τρύπωναν στο σπίτι και …κατέβαζαν κάδρα από τους τοίχους, με γαμήλιες πόζες, με οικογενειακές φωτογραφίες!

Τα θυμήθηκα όλα τούτα βλέποντας στην τηλεόραση τα ρεπορτάζ για το φλεγόμενο πλοίο στα στενά του Οτράντο. Άκουγα να λέγονται τόσες ανακρίβειες, έβλεπα να χειρίζονται το θέμα άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ούτε τι σημαίνει “knot” (κόμβος) και θυμόμουν την εποχή που καθόμασταν και διαβάζαμε τι θα πει «κόμβος», «κόρος», «ολική χωρητικότης», τι σημαίνουν τα αρχικά dwt, g.t, δ/ξ, m/v κι ένα σωρό λεπτομέρειες, που έπρεπε να τις μάθεις αν ήθελες να είσαι συνεπής με το ρεπορτάζ που χειριζόσουν.

Όταν, όμως, έσκαγε μύτη Δεκέμβριος, όταν άρχιζαν οι «γιορτινές μέρες», περιμέναμε το «μπαμ»,. Όπως εκείνο το πρωινό των εορτών, που ξυπνάω και βλέπω στη τηλεόραση ένα βαπόρι αναποδογυρισμένο, το «Δύστος». Παίρνω τηλέφωνο στο υπουργείο και μιλάω με τον υπουργό. «Τι να κάνω; Μου ζητάνε δηλώσεις» μου λέει. «Εγώ στην θέση σας θα περίμενα να δω τι ακριβώς έχει συμβεί πριν μιλήσω» του είπα και σε λίγο τον άκουσα να μιλάει στην τηλεόραση ακατάπαυστα! ‘Ετσι κάνουν, συνήθως, οι υπουργοί…

PortNet 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.