31/12/14

Μεγάλες νίκες των Κούρδων, βήματα γιά ανεξαρτησία

Μεγάλες νίκες των Κούρδων, βήματα γιά ανεξαρτησία
Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν του 70% της συριακής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, αφού απώθησαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που την πολιορκούν εδώ και πολλούς μήνες, σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS.

Με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων, οι κουρδικές δυνάμεις έκαναν σημαντική πρόοδο τη νύχτα της Τρίτης, μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στα νότια της πόλης, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στα πολλαπλά μέτωπα της Συρίας.

Οι νίκες αυτές και μάλιστα έχοντας απέναντι και την “φιλοτρομοκρατική” Τουρκία, ενισχύουν το όνειρο της ανεξαρτησίας, σε μία στιγμή που η αμερικανική διπλωματία είναι έτοιμη να αλλάξει τους σχεδιασμούς της για την περιοχή.

Η πόλη, που στα αραβικά αποκαλείται Άιν αλ Άραμπ, έχει εξελιχθεί στο σύμβολο του αγώνα μεταξύ των σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών και των αντιπάλων τους στο Ιράκ και της Συρία. Εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση διαρκείας στο Κομπάνι πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβαρδίζουν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Το Παρατηρητήριο, που συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές στη Συρία, ανέφερε ότι οι Κούρδοι μαχητές ελέγχουν τα νότια και τα κεντρικά προάστια της πόλης, καθώς και τις δυτικές περιοχές, σε μια έκταση που φτάνει μέχρι τα σύνορα.

“Σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές κάθε μέρα, έχουν καταστραφεί πολλές βάσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι. Εάν δεν υπήρχαν αεροπορικές επιδρομές, νομίζω ότι το Κομπάνι θα ελεγχόταν σήμερα από το Ισλαμικό Κράτος”, είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν “μετριοπαθείς” αντάρτες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος σε άλλες περιοχές της Συρίας, όμως οι ίδιοι οι αντάρτες σημειώνουν ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το σχέδιο αυτό.

ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ: Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξήγαγαν 15 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ σήμερα, στοχοθετώντας πολλές μονάδες μαχητών και κτίρια, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε αναφέρεται ότι 7 βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν στη Συρία και 8 στο Ιράκ.

Κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ εξάλλου ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο της πόλης Ντουλουίγια, βόρεια της Βαγδάτης, μεγάλο τμήμα της οποίας είχε καταλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσε μία στρατιωτική πηγή.

«Δυνάμεις του στρατού, της αστυνομίας, των πολιτοφυλάκων και ένοπλα μέλη των φυλών κατάφεραν σήμερα να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ντουλουίγια» επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατηγός του στρατού.

Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματικό 50 στρατιωτικά οχήματα, που είχαν αναχωρήσει από τα βόρεια της πόλης, αφίχθησαν στον τομέα Τζούμπουρ στα νότια όπου σουνιτικές φυλές, κυρίως η αλ Τζούμπουρ, αντιστέκονταν στις επανειλημμένες επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Για τον Ιρακινό αξιωματικό «αυτό σηματοδοτεί ότι η Ντουλουίγια έχει πλήρως απελευθερωθεί και ότι το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώθηση» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

mignatiou.com

1 σχόλιο:

  1. Τώρα περιμένετε να εμφανισθεί και η τουρκική υποστήριξη (!!!) προς την μαρτυρική Άιν αλ Άραμπ. Βέβαια μέχρι προχθές οι τούρκοι αρνούνταν να την στηρίξουν, αν δεν τούς εξασφαλιζόταν η άμεση εξόντωση τού Άσσαντ, που τούς διαταράσσει το μονοπώλιο στην γειτονιά τους. Μάλιστα επέτρεψαν και κυκλωτικές σε βάρος της κινήσεις των στρατευμάτων τού Ισλαμικού Κράτους μέσα από τα εδάφη τους . Τώρα θα παρουσιαστούν ως υπέρμαχοι τής ηρωικής Κομπανι ( Άιν αλ Άραμπ), ώστε να συναριθμηθούν με τούς νικητές. Και φυσικά θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν ποικιλοτρόπως και να απαιτήσουν και ανταλλάγματα . Όπως π.χ και στο τέλος τού Β' Π.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.