29/12/14

Επιπλέοντα αντικείμενα στην περιοχή ερευνών του AirAsia

ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Επιπλέοντα αντικείμενα στην περιοχή ερευνών του AirAsia
Αυστραλιανό αεροπλάνο εντόπισε επιπλέοντα αντικείμενα στη θαλάσσια περιοχή όπου γίνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της AirAsia που εξαφανίστηκε χθες από τα ραντάρ, σύμφωνα με τις αρχές της Ινδονησίας.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Τζακάρτα Dwi Putranto, δήλωσε πως ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας ότι ένα αεροσκάφος της Αυστραλίας εντόπισε ύποπτα αντικείμενα κοντά στο νησί Nangka περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Pangkalan Bun, κοντά στο Kalimantan, ή σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων από την θέση που το αεροπλάνο είχε την τελευταία επαφή με τον πύργο ελέγχου.

«Ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι αν πρόκειται για κομμάτια του αεροπλάνου της AirAsia» δήλωσε ο Putranto. «Κατευθυνόμαστε πλέον προς εκείνη το σημείο, στο οποίο όμως επικρατούν νεφελώδεις συνθήκες».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ινδονησίας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το αεροσκάφος της AirAsia από τη Μαλαισία που εξαφανίστηκε πιρν από 24 ώρες από τα ραντάρ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, πιστεύεται ότι βρίσκεται στη θάλασσα.

«Με βάση την εκτίμηση της ομάδας που συντονίζει την έρευνα (το αεροσκάφος) βρίσκεται μέσα στο νερό» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας και διάσωσης στο πρακτορείο ειδήσεων της Ινδονησίας. Ο ίδιος όμως απέφυγε να πει μια πιθανή τοποθεσία συντριβής του αεροπλάνου.

Το αεροσκάφος χάθηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των πιλότων να αλλάξουν πορεία στην πτήση του αεροπλάνου για να αποφύγουν μια καταιγίδα.

Οι αρχές της Ινδονησίας ερευνούν ξανά στη Θάλασσα της Ιάβας από τα ξημερώματα σήμερα για να εντοπίσουν το αεροπλάνο AirAsia που εξαφανίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια πτήσης από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς την Σιγκαπούρη.

«Συνεχίσαμε στις 06:00 τοπική ώρα (01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) την αναζήτηση για το αεροσκάφος της AirAsia που εξαφανίστηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τατάνγκ Ζαινουντίν αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας.

«Οδεύουμε προς τα ανατολικά του νησιού Μπελιτούνγκ», πρόσθεσε. Το Μπελιτούνγκ είναι ένα νησί στη θάλασσα της Ιάβας στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Σουμάτρας που ανήκει στην Ινδονησία.

Και η Κίνα στις επιχειρήσεις έρευνας

Η Κίνα προσφέρθηκε να στείλει αεροσκάφη και πλοία για να συνδράμει στην αναζήτηση του αεροσκάφους της AirAsia που εξαφανίσθηκε χθες κατά την πτήση του από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας στη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κινεζική πλευρά έχει ήδη διαβιβάσει στην Ινδονησία την πρόθεσή της να στείλει επειγόντως αεροσκάφος και πλοία για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, και θα προσφέρει και άλλου είδους βοήθεια, ανάλογα με τις ανάγκες της Ινδονησίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το αεροσκάφος της AirAsia βρίσκεται πιθανότατα «στον βυθό της θάλασσας».

«Με δεδομένες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας και τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο τόπος της συντριβής είναι στη θάλασσα, η υπόθεση που διαμορφώνεται είναι ότι το αεροσκάφος βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. Είναι μία προσωρινή εκτίμηση η οποία μπορεί να αναπτυχθεί με την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας», δήλωσε ο Μπαμπάνγκ Σοελίστιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ινδονησία δεν διαθέτει τα αναγκαία μέσα, όπως υποβρύχια, για να ανασύρει ένα αεροσκάφος από τον βυθό της θάλασσας, αλλά θα ζητήσει τη βοήθεια άλλων κρατών εάν παραστεί ανάγκη.

«Δεδομένων των ελλείψεών μας στην τεχνολογία, έχω εργασθεί σε συντονισμό με τον υπουργό Εξωτερικών για να μπορέσουμε να δανεισθούμε (μέσα) από άλλες χώρες που έχουν προτείνει βοήθεια. Πρόκειται για τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους στη Θάλασσα της Ιάβας επανελήφθησαν σήμερα το πρωί, έπειτα από διακοπή κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Αυστραλία έχουν στείλει αεροσκάφη και πλοία για να συνδράμουν την Ινδονησία στις επιχειρήσεις έρευνας. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δηλώσει έτοιμες για να βοηθήσουν.

Το Airbus A320-200 της AirAsia, εταιρείας χαμηλού κόστους, εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα, χωρίς να αφήσει ίχνη, ενώ επικρατούσαν δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες.

Ο χειρότερος εφιάλτης

Ο ινδονήσιος πιλότος ήταν έμπειρος και ο τελευταίος έλεγχος συντήρησης του αεροσκάφους είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία. Το αεροπλάνο είχε περίπου 23.000 ώρες πτήσεις σε περίπου 13.600 ταξίδια, όπως επεσήμανε η Airbus.

Ο πρόεδρος της μαλαισιανής AirAsia, Τόνι Φερνάντες μετέβη στη Σουραμπάγια και μαζί με άλλους Ινδονήσιους αξιωματούχους, ενημερώνουν τους συγκλονισμένους συγγενείς των επιβαινόντων σε χώρο του αεροδρομίου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ινδονησίας.

«Είναι ο χειρότερός μου εφιάλτης. Αλλά δεν σταματάμε», έγραψε ο Φερνάντες στο Twitter αναφερόμενος στις έρευνες.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο, κάλεσε το λαό να προσευχηθεί για την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος στο κυριακάτικο μήνυμά του στο Βατικανό, ανέφερε ότι προσεύχεται για όσους βρίσκονταν στην πτήση.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.