28/12/14

Η Άγκυρα μαζί με το νερό φέρνει και έποικους

«Νέες ανάγκες σε εργατικά χέρια» προβλέπουν οι τουρκικοί σχεδιασμοί 
Νερό και εποίκους στέλλει η Τουρκία στην Κύπρο
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Μετά τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, αναμένεται στα κατεχόμενα ένα νέο κύμα εποίκων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», εάν το εγχείρημα αυτό με το νερό πετύχει, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα στα κατεχόμενα (με τη γεωργία, τον τουρισμό κ.λπ.) και θα διαμορφωθούν ανάγκες για νέα εργατικά χέρια. Τούτο, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, θα το λύσει η Τουρκία μεταφέροντας εποίκους στην κατεχόμενη Κύπρο.
Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, πέρα από την πολιτική διάσταση, είναι «να αλλάξει η εικόνα στα κατεχόμενα, να γίνει μια ολοπράσινη περιοχή».

Το έργο έχει προχωρήσει αρκετά, δεν έχει όμως φθάσει στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του. Με βάση στοιχεία που κατέχει ο «Φ», έχουν καλυφθεί 20 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου αγωγού και υπολείπονται περίπου ακόμη 80 χιλιόμετρα. Την ίδια ώρα, έχει καλυφθεί το 90% των χερσαίων εργασιών. Γίνονται ακόμη εργασίες στα συστήματα άντλησης του νερού και διοχέτευσης.

Η Τουρκία με το έργο αυτό κάνει ένα ακόμη βήμα για προσάρτηση των κατεχόμενων. Το ψευδοκράτος θα εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία. Παράλληλα, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά το έργο αυτό, πέρα από τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Θα αποτελεί ένα προηγούμενο, το οποίο θα αξιοποιήσει η Άγκυρα για να το μεταφέρει και σε άλλες χώρες που θα ενδιαφερθούν. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο επί του παρόντος κινείται στη φάση παρακολούθησης του εγχειρήματος και αξιολόγησής του. Είναι σαφές ότι με το έργο αυτό προβάλλεται τόσο η Τουρκία όσο και το ψευδοκράτος.

Βεβαίως, για την εφαρμογή των σχεδίων και την ολοκλήρωση του έργου υπάρχουν πολλές δυσκολίες, οι οποίες επηρέασαν και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Γινόταν λόγος για μεταφορά του νερού και υλοποίηση του έργου το Μάρτιο, μετά μετακινήθηκε η ημερομηνία για την 20ή Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής. Η τελευταία εξαγγελία έγινε για το Νοέμβριο, στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Δυσκολίες υπάρχουν και σε ότι αφορά την κοστολόγηση και τη διανομή του νερού.

Στα κατεχόμενα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος πόλεμος για έλεγχο του νερού σε ότι αφορά τη διαχείριση. Θα γίνουν δυο συστήματα, ένα για τα σπίτια και ένα για τα χωράφια (ύδρευση, άρδευση).

Το κατοχικό καθεστώς φαίνεται ότι  δεν μπορεί να διαχειριστεί το κεφάλαιο νερό, λόγω ανεπάρκειας σε γνώσεις και μηχανισμούς και όχι τυχαία παραπέμπει σε τουρκικές εταιρείες. Τούτο θέλει και η Άγκυρα.

Υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις από οργανώσεις και φορείς στα κατεχόμενα, που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Κι αυτό κυρίως γιατί θα είναι ακριβότερο το νερό. Οι υποστηρικτές της μη ιδιωτικοποίησης του νερού ζητούν όπως αναλάβουν τη διαχείριση το ψευδοκράτος ή και τα λεγόμενα δημαρχεία. Το μόνο κόμμα το οποίο στηρίζει την ιδιωτικοποίηση αλλά δεν το δηλώνει ευθέως είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Έρογλου, το οποίο ακολουθεί τις υποδείξεις της Άγκυρας.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τα τουρκικά βήματα

Όλα τα βήματα υλοποίησης του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος παρακολουθούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως πληροφορούμαστε, στο τέλος Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από διάφορες υπηρεσίες. Στην ατζέντα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για την πορεία των εργασιών από πλευράς των Τούρκων και η συζήτηση τρόπων αντιμετώπιση του.

Η Λευκωσία έχει υιοθετήσει εξαρχής μια θέση, σύμφωνα με την οποία αυτό το έργο είναι παράνομο, ενισχύει την εξάρτηση Τουρκίας κατεχομένων και στοχεύει στη διαίρεση του νησιού. Σαφώς και είναι μια διαχωριστική κίνηση.  Έχει δε προχωρήσει και σε διαβήματα προς διεθνείς οργανισμούς καταγγέλλοντας την Άγκυρα.

Η Τουρκία, πάντως, επιχείρησε ανεπιτυχώς να πείσει την Κομισιόν να περιλάβει το έργο του αιώνα και σε εκθέσεις της. Ανεξαρτήτως τούτου, οι κάποιοι ξένοι βλέπουν με συμπάθεια το έργο και το θεωρούν ως θετικό και υποδεικνύουν συχνά-πυκνά προς τη Λευκωσία ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προς όφελος των Ελληνοκυπρίων από τη στιγμή που η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα με το νερό.

Πηγή: Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Είναι που λένε δημοσιογραφική όσφρηση, και να σκαφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα βουλευτές δικηγόροι δήμαρχοι,τσοπάνηδες χωρίς ερίφια γκλίτσα και φλογέρα, έχουν βοσκοτόπια, με χρυσόιβουλα? που όπως οι πηγές πλασματικής σκέψης (Think tank), λειτουργούν με πλασματικά συμβόλαια σαν πηγές αποθήκευσης αφορολόγητου κεφαλαίου, κι όχι μόνο αυτό αλλά με το ποιο αισχρό αηδιαστικό πολιτικοδικονομικό τρόπο, παρεμποδίζουν τους πολίτες να καλλιεργείσουν τα χωράφια τους, κι οταν βάζεις το ερώτημα ποια είναι η σχέση των πραγμάτων, σου αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης όπως η μεγαλειότητα της κουτάλας προς ασήμαντο κουκί.

    Η διαφορά είναι ότι από αρχαιοτάτων χρόνων όπως και επί Ρωμαικής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα Δάση και τα Βοσκοτόπια ήταν κοινόχρηστη περιουσία, με λίγα λόγια ο Κύπριος πολίτης είναι ποιο ισσότημος σαν πολίτης στη πρόσβασή του στα κοινόχρηστα Δάση και βοσκοτόπια στη κατεχόμενη Κύπρο, από τον Έλληνα πολίτη στη πρόσβασή του στα μη δοριάλωτη από τους Οθωμανούς Δάση και Βοσκοτόπια της Ελεύθερης Σκύρου

    Ίσως αυτή ανεύφηκτη προσέγγιση, να δυσκολεύει τη συλλογή στοιχείων προς κατανόηση του καρκινόματος των διαπλεκόμενων στη κατάχρηση της κοινόχρηστης περιουσίας της ολότητας των κατοίκων, οπότε εξηγείτε και ό λόγος που ο δεκάχρονος πόλεμος για την άλλωση της Τροίας τελεσφόρησε προ της απάντησης ενός προσωπικού και επιστημονικού http://diaploki-diafthora.blogspot.se/2008/02/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.