31/12/14

ΟΗΕ: Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το παλαιστινιακό ψήφισμα

Το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος χρειαζόταν 9 θετικές ψήφους για να εγκριθεί αλλά έλαβε 8 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές.
Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν το ψήφισμα. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο. Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των πλέον στενών συμμάχων του Ισραήλ, καταψήφισαν. Η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα και η Ρουάντα απείχαν, όπως και η Βρετανία.
Το κείμενο περιελάμβανε μεταξύ άλλων μια ειρηνευτική συμφωνία εντός δώδεκα μηνών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017.«Το ψήφισμα ενθαρρύνει τις διαιρέσεις και όχι ένα συμβιβασμό», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.
Ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελατρέ εξέφρασε την απογοήτευση του Παρισιού για την απόρριψη του σχεδίου ψηφίσματος. «Αλλά οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Η δική μας ευθύνη είναι να προσπαθήσουμε ξανά. Πριν να είναι πολύ αργά», ανέφερε ο ίδιος.
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Ριγιάντ Μανσούρ νωρίτερα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το κείμενο για να δείξει ότι «η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για το παλαιστινιακό ζήτημα» και ενώ πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει πρόσφατα την Παλαιστίνη ως κράτος.
Η νέα παλαιστινιακή πρωτοβουλία έρχεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την αύξηση της βίας και την αποτυχία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μετά την κατάρρευση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.