30/12/14

Υπό την απειλή ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου η Λιβύη

Η χώρα έχει πλέον παραδοθεί στο απόλυτο χάος
Υπό την απειλή ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου η Λιβύη
Ενας από τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στη Λιβύη συνεχίζει να βρίσκεται στις φλόγες ( Πηγή: REUTERS/Stringer)
Βεγγάζη 
Ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκε, ένας από τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου συνεχίζει να βρίσκεται στις φλόγες, επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σημειώθηκε έξω από την προσωρινή έδρα του κοινοβουλίου: η Λιβύη συνεχίζει και σήμερα να βρίσκεται στην αρπάγη της βίας και της σύγκρουσης για την εξουσία, που μοιάζουν να οδηγούν στο ξέσπασμα ενός νέου, ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου.
Η πολεμική αεροπορία της Λιβύης κατέρριψε την Τρίτη ένα ελικόπτερο των παραστρατιωτικών δυνάμεων καθώς πραγματοποιούσε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός από τους κυριότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου, στα ανατολικά της χώρας, όπου πολλές δεξαμενές παραμένουν στις φλόγες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Επίσης στην ανατολική Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, σημειώθηκε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στην προσωρινή έδρα του εκλεγμένου κοινοβουλίου, στο Τομπρούκ.

Βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά τα οποία είχε τοποθετήσει σε όχημα μπροστά από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το εκλεγμένο κοινοβούλιο της Λιβύης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τρεις βουλευτές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου ενώ οι βουλευτές συνεδρίαζαν σε κοντινή αίθουσα, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Φάρατζ Χάσεμ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Το Κοινοβούλιο συνδέεται με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι. Ο Τένι και το Κοινοβούλιο αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο Τομπρούκ όταν η ένοπλη οργάνωση Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) κατέλαβε την Τρίπολη.

Η σημερινή επίθεση είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται εναντίον του Κοινοβουλίου της Τομπρούκ. Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο είχε εκραγεί στην πόλη αυτή το Νοέμβριο, όμως δε είχε στοχοθετήσει το κοινοβούλιο.

Αφότου η Φατζρ Λίμπια κατέλαβε τον Αύγουστο την πρωτεύουσα όπου εγκατέστησε μία παράλληλη κυβέρνηση, ο πανίσχυρος συνασπισμός παραστρατιωτικών οργανώσεων, κυρίως ισλαμιστικών, προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του καταλαμβάνοντας κυρίως τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχές της χώρας.

Την 13η Δεκεμβρίου εξαπέλυσε επίθεση προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του σταθμού Ες Σίντερ, τον οποίο υπερασπίστηκαν με σθένος οι κυβερνητικές δυνάμεις. Σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν την Τρίτη κοντά σε αυτήν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Άλι αλ Χάσι, εκπρόσωπο Τύπου των φρουρών που προστατεύουν τα διυλιστήρια της περιοχής «η πολεμική αεροπορία καταδίωξε και κατέρριψε ένα ελικόπτερο του Φατζρ Λίμπια αφού εξαπέλυσε επιδρομή το πρωί εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στο λιμάνι Ες Σίντερ».

Την 25η Δεκεμβρίου ρουκέτα που εκτόξευσαν οι πολιτοφύλακες εναντίον μίας από τις 19 δεξαμενές αποθήκευσης αργού στο Ες Σίντερ προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά που γρήγορα εξαπλώθηκε σε άλλες δεξαμενές.

Επτά από τις 19 δεξαμενές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς έκτοτε και η «πετρελαιοκηλίδα που φλέγεται απειλεί και άλλες 12 δεξαμενές» διευκρίνισε υπεύθυνος της εταιρείας Αλ Ουάχα.

Η φωτιά μαίνεται και σήμερα ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να τη σβήσουν και έχουν τοποθετήσει φράγματα γύρω από τις δεξαμενές που παραμένουν άθικτες, εξήγησε ο ίδιος.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.