29/12/14

Όρους στην ΕΕ θέτει ο Νταβούτογλου για να πάει στις Βρυξέλλες

«Στον αέρα» η πολυδιαφημισθείσα επίσκεψή του 
Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Βρυξέλλες: Κέρδη στο πεδίο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, με φόντο το άνοιγμα κεφαλαίων, επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επιχειρεί να επιβάλει τους όρους του προκειμένου να πραγματοποιήσει την πολυδιαφημισθείσα επίσκεψή του στις Βρυξέλλες τον προσεχή Ιανουάριο.
Κύκλοι στην Άγκυρα άφησαν να διαρρεύσει η «δυσφορία» του κ. Νταβούτογλου για τις αντιδράσεις της ΕΕ επί των πρόσφατων συλλήψεων δημοσιογράφων, σημειώνοντας μάλιστα ότι η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες τίθεται πλέον εν αμφιβόλω και ότι στη θέση του ενδέχεται να μεταβούν στην έδρα της ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών, ΜεβλούτΤσαβούσογλου και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ. 
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Άγκυρα (είτε με Νταβούτογλου, είτε με Τσαβούσογλου και Μποζκίρ) αναμένεται να επικεντρωθεί σε πέντε άξονες στις συζητήσεις που αναμένεται να διεξαχθούν με την ΕΕ: 

1. Ενίσχυση ενταξιακών διαπραγματεύσεων: Επί του προκειμένου αναμένεται να εγερθεί ζήτημα ανοίγματος ενός τουλάχιστον τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου επί λετονικής Προεδρίας. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, πρώτο στη λίστα είναι το κεφάλαιο «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική» που έχει μπλοκάρει η Γαλλία από την εποχή Σαρκοζί, αλλά η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να θέσει εκ νέου θέμα ξεπαγώματος και των κεφαλαίων 23-24 που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

2. Λύση Κυπριακού: Η Άγκυρα αναμένεται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να ασκήσουν την επιρροή τους για «ταχύτατη» λύση του Κυπριακού. Οι Τούρκοι αξιωματούχοιθα επαναλάβουν τη δήθεν ετοιμότητα της Τουρκίας να αποδεχθεί όποια λύση συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες της νήσου.

3. Ελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων: Επί του προκειμένου, η Άγκυρα αναμένεται να υποδείξει προς τις Βρυξέλλες ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο η ελευθέρωση θεωρήσεων για Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ τελεί υπό την αίρεση της εφαρμογής από την Τουρκία της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει την εν λόγω Συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

4. Θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως το Συριακό, το Ουκρανικό, αναμένεται επίσης να βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών της τουρκικής πολιτειακής ηγεσίας. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί από την ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω τον πολιτικό διάλογο με την Άγκυρα. 

5. Ενέργεια: Επί του προκειμένου η Άγκυρα επιθυμεί να διασφαλίσει ότι θα εξακολουθήσει να θεωρείται η βασικότερη επιλογή της ΕΕ για μελλοντικές συνεργασίες διαμετακόμισης φυσικού αερίου. Οι Βρυξέλλες ωστόσο εμφανίζονται προβληματισμένες υπό το φως της συμφωνίας που έκαναν οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πηγή: Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Άλλοι έχουν Μεσογειακά οράματα και άλλοι το μόνο που ξέραν ήταν να ροκανίζουν το χρήμα από τα Μεσογειακά προγράμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.