30/12/14

Stratfor: Από την Ελλάδα αρχίζει το επόμενο κεφάλαιο του δράματος

Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε μια εύθραυστη πολιτική κατάσταση για το προβλέψιμο μέλλον, όμως αυτό που έχει σημασία είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η κρίση χρέους, οι εκλογές και ο κίνδυνος για τις αγορές.

Περισσότερα από πέντε χρόνια από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής. Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά την αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου. Αυτό ανοίγει μια νέα περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις σε όλη την ευρωζώνη.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές με ποσοστό περίπου 28% των ψήφων, με τη ΝΔ να λαμβάνει περίπου 25%. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα είναι αρκετό ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Στην παρούσα φάση κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να χρειάζονται συμμαχίες.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας θα βρεθούν στην καρδιά της πολιτικής αντιπαράθεσης τις επόμενες εβδομάδες. Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ θα βασιστεί σε ηπιότερες μεταρρυθμίσεις για το 2015 και σε μια υπόσχεση για ταχεία έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως θα υποσχεθεί να αντιστρέψει ορισμένες από τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Αθήνα υπό την πίεση της τρόικας και, το σημαντικότερο, θα προτείνει αναδιαπραγμάτευση του τεράστιου χρέους της χώρας.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.