28/12/14

Άρχισε η επιχείρηση διάσωσης - Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με την εταιρεία

Βυθούλκας Διονύσης  
Συνεχίζεται η προσπάθεια διάσωσης στο φλεγόμενο «Νόρμαν Ατλάντικ» 45 μίλια ΒΔ της Κέρκυρας

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το πρωί της Κυριακής στο γκαράζ του επιβατικού πλοίου με σημαία Ιταλίας «Norman Atlantic» 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας και 25 ναυτικά μίλια από την Ιταλία, το οποίο έχει ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκώνα. Στο πλοίο επιβαίνουν 422 επιβάτες, 222 οχήματα (πολλά εκ των οποίων φορτηγά) και 56 άτομα πλήρωμα.
Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων γίνεται σε συνεργασία των κέντρων επιχειρήσεων των Ακτοφυλακών Ελλάδας και Ιταλίας ενώ τις προσπάθειες δυσχεραίνουν σημαντικά οι δυνατοί νότιοι άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ που πνέουν στη περιοχή.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι στην περιοχή σπεύδει ιταλικό ρυμουλκό με πρόθεση να απομακρύνει το πλοίο. Όπως μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, η όλη επιχείρηση ενδέχεται να διαρκέσει έως 4 ώρες. Στις 13:30 η RAI μετέδωσε ότι ιταλικά ελικόπτερα έχουν φτάσει στην περιοχή και απομακρύνουν επιβάτες. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Ρέντσι με νεώτερο Tweet.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Σύμφωνα με το Λιμενικό δόθηκε εντολή εκκένωσης του πλοίου και ήδη «έπεσε» στη θάλασσα σωσίβια λέμβο με περίπου 150 επιβάτες εκ των οποίων οι 42 παραλήφθηκαν από το εμπορικό πλοίο Spirit Of Piraeus που βρίσκεται στο σημείο. Στη περιοχή βρίσκονται επίσης άλλα έξι εμπορικά πλοία και το Cruise Europa της Minoan Lines για την προσωρινή φιλοξενία των επιβατών.

Επιπλέον δόθηκε εντολή να σπεύσουν στη περιοχή ένα αεροσκάφος C 130 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικόπτερα ( Σικορσκι, Αγκουστα Μπελ και Σούπερ Πούμα) της Π.Α και του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή και έσπευσε στην περιοχή η φρεγάτα «Ναυαρίνο». Επιπλέον η Ιταλία στέλνει 2 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πλωτό σκάφος ενώ πρόθεση να στείλει ναυαγοσωστικά σκάφη έχει εκδηλώσει και η Αλβανία. Επίσης πυροσβεστικό πλοιάριο επρόκειτο να αναχωρήσει από Ηγουμενίτσα.

Tα παραπλέοντα πλοία έχουν δημιουργήσει έναν κύκλο γύρω απο το πλοίο για να το προφυλάξουν από τους ανέμους και να γίνει ασφαλής η αποβίβαση των επιβατών. Επίσης ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που έπεσαν στη θάλασσα και έχουν παρασυρθεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης μέσα σε αυτά επιβάτη ή επιβατών.

Γύρω στις 11 π.μ. της Κυριακής η φωτιά του πλοίου βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας χαλαζόπτωσης. Οι άνεμοι έφθασαν τα  9 με 10 μποφόρ και δεν είναι ασφαλές να κατέβει άλλη σωστική λέμβος μέχρι να μειωθεί η ένταση τους. Το γεγονός ότι η όλη επιχείρηση διεξάγεται υπό το φως της ημέρας, έστω και με έντονη συννεφιά, αποτελεί θετικό στοιχείο. 

Επιπροσθέτως σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες.

Εκατοντάδες επιβάτες παραμένουν πάντως εγκλωβισμένοι πάνω στα καταστρώματα του πλοίου. Πληροφορίες που μεταδίδουν επιβάτες με κινητά τηλέφωνα αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές πάνω στο φλεγόμενο σκάφος και ότι η φωτιά έχει επεκταθεί στα 2/3 του πλοίου.

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

«Οι ένοπλές δυνάμεις στέλνουν το σύνολο των διασωστικών τους μέσων, αλλά η διάσωση δεν μπορεί να γίνει από αέρος» δήλωσε στον ΒΗΜΑFM ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας επίσης στον ΒΗΜΑFM «πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό. Είμαστε σε επιφυλακή». Ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει μεταβεί στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς για την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ενώ για την πορεία της υπόθεσης ενημερώνεται και ο Πρωθυπουργός.


Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης

O υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξερχόμενος από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης του Ε/Γ- Ο/Γ Norman Atlantic, δήλωσε τα εξής:

«Aπό τις 4 τα ξημερώματα, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

» Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία.

» Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίο Cruise Europa το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη. Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα.

» Aυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Pireus, το Plana, το Aby Jeannete, Cruise Europa, το Evinos, το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που χρειαστεί αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, το Serifos και προσεγγίζουν την περιοχή, το πυροσβεστικό σκάφος "Γκάτσος" από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

» Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη, το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης, εφ΄όσον το πλοίο βρίσκεται ήδη στα ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα.

» Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων.

» Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα.»

Ο πρόεδρος των ΑΝΕλ Πάνος Καμμένος μετέβη στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ όπου παρέμεινε περίπου δύο ώρες μέχρι και την ανάληψη του συντονισμού της επιχείρησης διάσωσης από το ιταλικό κέντρο επιχειρήσεων.


Ενημερώθηκε για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τους αξιωματικούς που συντονίζουν το έργο της διάσωσης των επιβατών.

Κατά την αναχώρησή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν έκανε δηλώσεις και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι αρμόδιοι είναι οι υπεύθυνοι αξιωματικοί που διαχειρίζονται την υπόθεση. 


Σοφία Βούλτεψη: διαρκής η επικοινωνία των πρωθυπουργών Ελλάδας κι Ιταλίας για το θέμα

Ως «πολύ δύσκολη επιχείρηση» χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη την επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική και τόνισε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να σωθούν οι άνθρωποι». Όπως ανέφερε η κ. Βούλτεψη, «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς, έσπευσε από νωρίς στο γραφείο του και ενημερώνεται συνεχώς. Αμέσως υπήρξε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Ρέντσι και οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε "ανοιχτή γραμμή", παρακολουθώντας τον συντονισμό μέσων και ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού των δύο χωρών. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι θα γίνει το παν, θα διατεθούν όλα τα μέσα για να υπάρξει αίσια έκβαση αυτής της επιχείρησης σωτηρίας». Υπήρξε μάλιστα και σχετικό tweet του κ. Ρέντσι που αναφέρει: «Παρακολουθούμε την υπόθεση του πλοίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σε επαφή με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τη μέγιστη κινητοποίηση του ναυτικού μας». «Η κινητοποίηση είναι μεγάλη, το ίδιο και η αγωνία», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Βρισκόμαστε μπροστά στις χειρότερες συνθήκες που μπορούσαμε να συναντήσουμε. Δίνεται μάχη με τα στοιχειά της φύσης και ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και να μην χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή» τόνισε. Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη, υπάρχει «διαρκής επικοινωνία της κυβέρνησης με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, από όπου μας ενημερώνουν ότι και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε επιφυλακή με διαρκή ενημέρωση».
H ανακοίνωση της ΑΝΕΚ
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “NORMAN ATLANTIC” της εταιρείας “VISEMAR di Navigazione S.R.l.”, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.