28/12/14

Κύπρος: Πέντε σενάρια για τον «Βάρβαρο»

 
Του Κώστα Βενιζέλου
Σε τεντωμένο σχοινί αναμένεται να γίνουν οι χειρισμοί στο Κυπριακό και τα ενεργειακά τις επόμενες εβδομάδες. Η Λευκωσία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και τα όσα διαδραματίζονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και προβαίνει σε αξιολογήσεις.

Σε μεγάλο βαθμό το τοπίο θα καθοριστεί αναλόγως των επόμενων ενεργειών της Άγκυρας, κυρίως σε ότι αφορά το «Μπαρμπαρός». Το σκάφος έχει από τα μέσα Νοεμβρίου ολοκληρώσει ουσιαστικά τις σεισμικές έρευνες που παρανόμως έκανε νοτίως του νησιού και παρέμεινε στην περιοχή μέχρι και τη λήξη της navtex, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Τρίτη. Τι θα πράξουν οι Τούρκοι; Πώς θα ενεργήσουν τις επόμενες ημέρες; Αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, καθώς κρατάνει κλειστά τα χαρτιά τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα σενάρια που φαίνεται να βρίσκονται ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας είναι τα ακόλουθα:

Πρώτο, να παραμείνει το σκάφος στην περιοχή νοτίως της Κύπρου με βάση την υφιστάμενη οδηγία προς ναυτιλλόμενους, την οποία θα ανανεώσουν. Τούτο σημαίνει πως εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα βήματα, όπως η μεταφορά πλατφόρμας. Εγχείρημα δύσκολο, πλην όμως όχι ακατόρθωτο. Μπορεί, ωστόσο, να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες, συντηρώντας το πλοίο στην ίδια περιοχή.

Δεύτερο, Να μετακινηθεί- εντός της κυπριακής ΑΟΖ- αλλά νότιο- δυτικότερα.

Τρίτο, να δεσμεύσει περιοχές που «συναντώνται» οι ΑΟΖ Κύπρου- Αιγύπτου και Ελλάδος, δυτικά της Κύπρου. Με την Ελλάδα δεν υπάρχει συμφωνία, όμως υπολογίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις η μέση απόσταση. Τούτο θα έχει ως στόχο να μεταφέρει την αμφισβήτηση και σε μια άλλη περιοχή, την οποία με βάση και στοιχεία που έχει καταθέσει σε ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διεκδικεί ήδη η Τουρκία.

Τέταρτο, όπως έχει μεταδοθεί από τουρκικά ΜΜΕ, μια άλλη υπό εξέταση επιλογή είναι να πάει το σκάφος στο Καστελόριζο. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα. Η εμφάνιση του Νταβούτογλου, παραμονές Χριστουγέννων στον Έβρο, από όπου και τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, δεν δείχνει αυτή την πρόθεση. Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με τους απρόβλεπτους, Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Πέμπτο, να αποσυρθεί προσωρινά το πλοίο, να ελλιμενιστεί στη Μερσίνα και να περιμένει την «επόμενη κλήση» για να επανέλθει. Αυτό που προδήλως στοχεύει η Τουρκία είναι κινείται αποτρεπτικά έναντι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι εκτιμούν ότι με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» ασκείται συνεχής πίεση προς τη Λευκωσία ενώ αξιολογούν πως τους εξυπηρετεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, το οποίο φορτώνουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Βεβαίως, παρά την χαλαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, η Άγκυρα έχει εισπράξει από παντού πως οι ενέργειες της αυτές δεν είναι στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Ως εκ τούτου εάν συνεχίσει τις προκλήσεις κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο θα διαφοροποιηθούν και οι μέχρι σήμερα χαλαρές αντιδράσεις προς την Άγκυρα.

Τις επόμενες ημέρες θα διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας, η οποία με την παρουσία του Τούρκου Ναυάρχου, Μπουλέντ Μποστάνογλου, προ ημερών στα κατεχόμενα και στις φρεγάτες που συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός», επιβεβαιώνει, μέσα και από τα όσα είπε πως «δεν θα εγκαταλείψουν την Ανατολική Μεσόγειο».

Πλαίσιο κινήσεων ενόψει ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΤΗΝ τακτική της καθόρισε η Λευκωσία ενόψει της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρωτίστως όμως για το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πριν αρχίσει το πήγαινε-έλα των προσχεδίων του ψηφίσματος, το οποίο πάντα ετοιμάζουν οι Βρετανοί, στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεων τους σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Ιωάννη Κασουλίδη. Το γεγονός ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει παγώσει προσωρινά και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, τούτο δημιουργεί μια ιδιάζουσα κατάσταση και εν πολλοίς απρόβλεπτη ως προς τις διατυπώσεις που θα υιοθετηθούν στο ψήφισμα.

Ευνοϊκό τοπίο στα ενεργειακά μετά το σοκ του «Ονασαγόρα»

ΤΑ ισχνά αποτελέσματα από την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» δεν είναι το τέλος του κόσμου, καθώς η σύμπραξη των ΕΝΙ-KOGAS θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε νέες έρευνες, προσβλέποντας σε καλύτερες επιδόσεις. Για τη Λευκωσία ο το πρόγραμμα των ερευνών προχωρεί κανονικά παρά την απογοήτευση που προκάλεσαν οι τελευταίες έρευνες και χωρίς να υπάρχουν αναστολές λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και προκλήσεων.

Την ίδια ώρα, δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στη γειτονιά μας, και σε αυτή τη φάση στο Ισραήλ. Πρώτο, η παρέμβαση της Αρχής Κατά των Μονοπωλίων, με την οποία σημειώνει ότι δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση ένα συναινετικό διάταγμα, αναφορικά με τη συμμετοχή των εταιρειών Noble και Delek στο «Λεβιάθαν». Αυτή η κίνηση που θεωρείται αποτρεπτική στη δημιουργία καρτέλ, ενδεχομένως να παγώσει τις έρευνες προκαλώντας αναταράξεις στο Ισραήλ ( γεωπολιτικές και οικονομικές). Για την Κύπρο, ωστόσο, τούτο ενδεχομένως να αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη υπό κάποιες προϋποθέσεις. Εάν, δηλαδή, οι εταιρείες αποφασίσουν να ρίξουν όλο το βάρος στο τεμάχιο 12, που δεν έχει περιορισμούς, νομικούς και πολιτικούς και να επισπεύσουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, που έχει εντοπιστεί. Δεύτερο, οι πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ, με την προκήρυξη εκλογών, σίγουρα θα επηρεάσουν τις διεργασίες ενώ για τη Λευκωσία τούτο αγγίζει και τους σχεδιασμούς για την ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Άγκυρα επιχειρεί να έχει οφέλη. Την Τουρκία εξυπηρετεί η εκκρεμότητα και των πάγωμα των εξελίξεων. Η Άγκυρα ελπίζει πως όσο περνά ο χρόνος θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και θα επανέλθει στο παιχνίδι η Τουρκία, σπάζοντας τους άξονες που δημιουργήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές πως η ενέργεια ανάγεται ως τη βασική αιχμή στο σύστημα ασφάλειας της περιοχής και είναι πολλοί διεκδικητές που επιδιώκουν ηγεμονικό ρόλο.

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.