28/12/14

Πιθανότητα ανανέωσης της τουρκικής Naftex στην κυπριακή ΑΟΖ

Ανατολικά της Κύπρου στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ συνεχίζει το παράνομο έργο του το Barbaros, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις από πλευράς της Άκγυρας για αποχώρησή του, καθώς η δυνατότητα ανανέωσης της τουρκικής Naftex παραμένει.
Στις 30 Δεκεμβρίου λήγει η τουρκική Navtex και πέραν μιας δήλωσης του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή περί ενδεχόμενης αποχώρησης του Barbaros δεν υπάρχει άλλη ενδειξη για τα σχέδια της Αγκυρας.
Παράνομη επίσκεψη στην Κύπρο του αρχηγού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Μπουλέντ Μποστάνογλου, πραγματοποιήθηκε, όπως και επιθεώρηση από αέρος των πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ελικόπτερό του απογειώθηκε από το λιμάνι της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας και τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο το Barbaros κινείται στα ανοικτά της περιοχής του Κάβο Γκρέκο που περιλαμβάνεται στη δεσμευμένη περιοχή και που στο κοντινότερο σημείο απέχει 15 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές.

Παράλληλα άλλο τουρκικό πολεμικό σκάφος παραμένει στο οικόπεδο 9 όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις η κοινοπραξία ENI - KOGAS.

Πέρα από το ότι η τουρκική Naftex εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει άλλη ένδειξη για την ενδεχόμενη αποχώρηση του Barbaros και ποιές ενέργειες της Άγκυρας θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, αφού υπάρχει και η δυνατότητα ανανέωσης της τουρκικής οδηγίας Naftex ακόμα και την τελευταία στιγμή

Πηγές του υπουργείου άμυνας ανέφεραν στο ΡΙΚ την εκτίμηση ότι το Barbaros θα αποχωρήσει στις 30 Δεκεμβρίου, έχοντας πάντα τη δυνατότητα να επανέλθει, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.