30/12/14

Το Μπαρμπαρός φεύγει από την ΑΟΖ - Τουρκικό σχέδιο για σύντομη επάνοδο (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Μάριου Αδάμου 
Για τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προετοιμάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, δήλωσε σήμερα πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Εγκαταλείπει τις επόμενες ώρες τα θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει με τη λήξη της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλόμενους Navtex.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι πως το τουρκικό σκάφος θα επανέλθει τις επόμενες εβδομάδες, με την έκδοση νέας Navtex, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί προς το Καστελλόριζο, όπως τουρκικές πηγές διαρρέουν, σε περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει η Τουρκία για υποβρυχιακές ασκήσεις μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, στο περιθώριο επίσκεψης στο στρατόπεδο Ανδρέα Ζάκου, έδρα του δευτέρου τάγματος της ΕΛΔΥΚ.

Καθηκόντως, σημείωσε ο κ. Φωκαΐδης, πρέπει να πω ο στρατός είναι πάντοτε έτοιμος και αξιολογεί όλα τα σενάρια. Απ`εκεί και πέρα θεωρώ ότι δεν θα ήταν σοφό μέσα από δηλώσεις να συμβάλλουμε στα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια της ʼγκυρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, υπογράμμισε, την ίδια ώρα, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να επανέλθει στις συνομιλίες με την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Αν, τόνισε, επιστρέψουμε άρον-άρον στις διαπραγματεύσεις, τότε θα δικαιώσουμε την πειρατική συμπεριφορά της Αγκυρας. Και είναι σίγουρο, συμπλήρωσε, ότι τότε η προκλητικότητα και οι απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενταθούν και θα εδραιωθούν.

Ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, άκουσαν τα κάλαντα από την χορωδία της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου.

Στους στρατιώτες του συντάγματος μίλησαν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ.

Ο υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε και άλλα στρατόπεδα και φυλάκια στην Λευκωσία, όπου μοίρασε στους εθνοφρουρούς δώρα και ευχές για τις γιορτές, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα σήμερα

Δεν θα ήταν σοφό μέσα από δηλώσεις «να συμβάλλουμε στα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας», είπε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, ερωτηθείς, μετά από επισκέψεις σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, αναφορικά με την 30η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η τουρκική άσκηση NAVTEX .

«Παρακολουθούμε τις κινήσεις του Μπαρμπαρός και την όλη κατάσταση. Καθηκόντως πρέπει να πω ο στρατός είναι πάντοτε έτοιμος και αξιολογεί όλα τα σενάρια. Απ` εκεί και πέρα θεωρώ ότι δεν θα ήταν σοφό μέσα από δηλώσεις να συμβάλλουμε στα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.