28/12/14

ΕΕ: Στροφή στο ξεπάγωμα τουρκικού κεφαλαίου που μπλοκάρει η Γαλλία

«Νέο σωσίβιο» αναμένουν Άγκυρα - ΕΕ από τον Ολάντ επί λετονικής Προεδρίας

ΕΕ: Στροφή στο ξεπάγωμα τουρκικού κεφαλαίου που μπλοκάρει η Γαλλία Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης
Στροφή στο ξεπάγωμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 17, «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», κάνουν Άγκυρα και Βρυξέλλες, επενδύοντας στη Γαλλία, η οποία αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος που μπλοκάρει το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό κεφάλαιο, με μονομερή απόφαση που είχε λάβει το 2007 ο τότε Πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το θέμα ηγέρθη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στη διάρκεια των πρόσφατων επαφών της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και των επιτρόπων Γιοχάνες Χαν και Χρήστου Στυλιανίδη, στην Τουρκία. Από πλευράς Άγκυρας υποδείχθηκε η ανάγκη ξεπαγώματος των εν λόγω κεφαλαίου, ενώ ο Γιοχάνες Χαν, ως αρμόδιος επίτροπος για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις, προέβλεψε κάποια πιθανή κινητικότητα επί του εν λόγω κεφαλαίου εντός του πρώτου εξαμήνου 2015, όταν στο τιμόνι της ΕΕ θα βρίσκεται η Λετονία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διάδοχος του Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική ηγεσία, Φρανσουά Ολάντ, φέρεται πρόθυμος να «ελευθερώσει» το κεφάλαιο 17, ρίχνοντας σωσίβιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως έπραξε και προ ενός περίπου έτους, ξεμπλοκάροντας το κεφάλαιο 22 «Περιφερειακή Πολιτική και Διαρθρωτικά Εργαλεία», το πρώτο που είχε ανοίξει μετά από τρεισήμισι χρόνια απραξίας στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στον «Φ» απόλυτα έγκυρη πηγή, ο κ. Ολάντ «θα προτιμούσε να ξεπαγώσουν πρώτα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια 23-24 (σ.σ. Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δικαιοσύνη) που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία και έπειτα να προχωρήσει και αυτός στην ελευθέρωση του κεφαλαίου 17». Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, «ο Γάλλος Πρόεδρος δεν επιθυμεί να εμφανίζεται ο ίδιος ως σωτήρας της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ως εκ τούτου προσβλέπει σε ανάλογες κινήσεις ξεπαγώματος τουρκικών κεφαλαίων και από τη Λευκωσία».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η γαλλική Κυβέρνηση, υπό τον Σοσιαλιστή Ολάντ, αναθεώρησε πλήρως την πολιτική Σαρκοζί προς όφελος της Άγκυρας και εις βάρος της Λευκωσίας επί του ζητήματος των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, προβαίνοντας στις εξής κινήσεις:

1. Στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) πρωτοστάτησε στις πιέσεις που ασκήθηκαν κατά της Κύπρου. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας ήταν περισσότερο πιεστικός ακόμη και από τον Βρετανό ομόλογό του, συμμετέχοντας στην προσπάθεια να στηθεί η Λευκωσία στον τοίχο και να άρει το βέτο της επί των κεφαλαίων 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, αντίστοιχα.
2. Στις 5 Δεκεμβρίου, όπως απεκάλυψε ο «Φ», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς (Laurent Fabius) ξεπέρασε κάθε όριο, συμμετέχοντας σε δείπνο στην οικία του πρέσβη της Βρετανίας στο Παρίσι, όπου κύριο θέμα ήταν η ενίσχυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ. Νεότερες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Λοράν Φαμπιούς ήταν μάλιστα ο κύριος ομιλητής στο δείπνο του πρέσβη της Βρετανίας και στο πλαίσιο αυτό φρόντισε να επαναλάβει τις θέσεις του Παρισιού για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος. Σημειώνεται ότι είναι πραγματικά ανήκουστο ένας υπουργός να πηγαίνει στο σπίτι ενός πρέσβη, σε επίσημο δείπνο, με καθεστώς μάλιστα κύριου ομιλητή.
3. Την ίδια χρονική περίοδο που ασκούντο πιέσεις προς τη Λευκωσία για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24, η Γαλλία πρωτοστάτησε και σε ένα άλλο θέμα, κόντρα στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτίστηκε πλήρως με την Άγκυρα για ανατροπή της απόφασης του ΕΔΑΔ επί της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς πάντως να πετύχει τον στόχο της.
4. Μερικές μέρες αργότερα το Παρίσι ανέβασε ξανά τους τόνους, πρωτοστατώντας και πάλι στις πιέσεις που ασκήθηκαν, αυτή τη φορά σε πολιτικό επίπεδο, ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης απέρριψε κατηγορηματικά κάθε υπόδειξη για ξεπάγωμα των δύο επίμαχων κεφαλαίων, παρά το κύμα πιέσεων που ασκήθηκε από 14 κράτη-μέλη, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρισκόταν για άλλη μια φορά η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ.
Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ θεωρούν ότι η στρατηγική Ολάντ για ξεπάγωμα πρώτα των δύο τουρκικών κεφαλαίων 23 και 24 που μπλοκάρει η Λευκωσία και εν συνεχεία για «ελευθέρωση» του κεφαλαίου που πάγωσε το Παρίσι δεν φαίνεται να καρποφορεί. Και δεν αποκλείουν η όλη προσπάθεια να καταστεί μπούμερανγκ για τον κ. Ολάντ και να αναγκαστεί εν τέλει να συναινέσει απλώς στο ξεπάγωμα του κεφαλαίου 17, «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», που είχε βάλει στο ψυγείο ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.

Πυξίδα τα Συμπεράσματα

Η προσπάθεια για ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου 17, «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», το οποίο έχει μπλοκάρει μονομερώς η Γαλλία από το 2007, αντανακλάται και στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεδομένων των ισχυρών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., το Συμβούλιο προβαίνει σε έκκληση για την ανάπτυξη ενός οικονομικού διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Η πρόοδος υπό το κεφάλαιο 17 Οικονομική και Νομισματική Πολιτική θα μπορούσε εν ευθέτω χρόνω να ενισχύσει περαιτέρω έναν τέτοιο διάλογο και να ενθαρρύνει την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των Συμπερασμάτων, «προσημειώνοντας υποθήκη» για μελλοντικό ξεπάγωμα του εν λόγω κεφαλαίου. 

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση Ολάντ δεν επιχείρησε σε καμιά φάση των συζητήσεων των Συμπερασμάτων να ανατρέψει την αναφορά σε «πρόοδο» επί του κεφαλαίου Οικονομική και Νομισματική Πολιτική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Επέμενε όμως σε όλες τις φάσεις των συζητήσεων, για να τοποθετηθεί ανάλογη αναφορά για αποστολή των κριτηρίων (banchmarks) ξεπαγώματος των κεφαλαίων 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/234944/ee-strofi-sto-xepagoma-tourkikou-kefalaiou-pou-blokarei-i-gallia#sthash.XmWWJkWM.dpuf

1 σχόλιο:

 1. Ποιος να ειναι αραγε ο λογος της εγγλεζικης και γαλλικης τουρκοφιλιας?
  Μαζι με δωδεκα ακομα χωρες.
  Δεν υπαρχει δημοκρατια ή δικαισυνη στη τουρκια, τα ανθρωπινα δικαιωματα καταπατουντε καθε μερα.
  Δημοσιογραφοι,στρατιωτικοι,πολιτικοι εχουν γεμισει τις φυλακες.
  Τι ειναι αυτο που κανει το γαλλο και τον αγγλο τουρκοφιλο ?
  Μπορει ο ερντογαν να αγορασει 14 ευρωπαικες χωρες να ψηφησουν υπερ των εκπαιδευτων και προστατων του ΙΚ,
  της τουρκιας των γενοκτονιων του πιο βαρβαρου κρατους της γης ?
  Οποιος εχθρος της Ελλαδος Δικος μου εχθρος .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.