31/12/14

Ελλείψεις βασικών τροφίμων στη Βενεζουέλα του Τσίπρα και της Ρένας

Στο 63% ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα, ενώ τα ράφια αδειάζουν
«Το πετρέλαιο Βενεζουέλας τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στα 95 δολάρια το βαρέλι και σήμερα στα 48 δολάρια το βαρέλι, επειδή οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποδυνάμωση των ισχυρών πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως η Βενεζουέλα και η Ρωσία», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, «φωτογραφίζοντας» τον Μπαράκ Ομπάμα ως υπαίτιο πίσω από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η οικονομία της Βενεζουέλας, η οποία χειμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό του 63%, την αναιμική ανάπτυξη, τη φυγή κεφαλαίων, τους περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος από τις εταιρείες και την εκτίναξη του κόστους δανεισμού. Οι επενδυτές θεωρούν κατά 90% πιθανή μία χρεοκοπία της χώρας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, πιθανότητα η οποία είναι και η υψηλότερη παγκοσμίως. Σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί η χώρα, η οποία παράγει πετρέλαιο, και από τη δραστική πτώση στην τιμή του στα μόλις 48 δολάρια το βαρέλι από τα επίπεδα των 95 δολαρίων. Σε μια δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, τον κατηγόρησε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο του πετρελαίου. «Το πετρέλαιο Βενεζουέλας τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στα 95 δολάρια το βαρέλι και σήμερα στα 48 δολάρια το βαρέλι, επειδή οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποδυνάμωση των ισχυρών πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως η Βενεζουέλα και η Ρωσία», δήλωσε.

Παράλληλα, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις αγαθών, όπως μεταξύ άλλων γάλακτος και καλαμποκέλαιου. Μάλιστα, η σοβαρή έλλειψη γάλακτος στη χώρα θεωρείται ότι ευθύνεται για το κλείσιμο ενός διεθνώς φημισμένου ζαχαροπλαστείου, του Κορομότο, που πουλούσε 850 γεύσεις παγωτών στην πόλη Μερίδα. Ωστόσο, το υπουργείο Τουρισμού διέψευσε τα περί ελλείψεων, επισημαίνοντας πως άλλα ζαχαροπλαστεία που πωλούν παγωτά στην ίδια πόλη λειτουργούν κανονικά. Η Βενεζουέλα εισάγει πάμπολλα προϊόντα. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, ο δείκτης σπανιότητας φθάνει στο σχεδόν 30%. Αυτό σημαίνει ότι στα 100 αγαθά τα 30 δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα και οπουδήποτε. Οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, αλλά θα πρέπει να επισκεφθούν διαφορετικά σούπερ μάρκετ και διαφορετικές ημέρες, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι επικριτές του Βενεζουελανού προέδρου Μαδούρο θεωρούν ότι για την έλλειψη ευθύνεται η κυβέρνησή του και η κακοδιαχείρισή της. Η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στους ασυνείδητους επιχειρηματίες, όπως τους αποκαλεί, οι οποίοι αποθηκεύουν αγαθά, προκαλώντας τεχνητή αύξηση τιμών. Επιπλέον, όπως αναφέρει το BBC, ακόμα ένας δυσμενής παράγοντας είναι ότι έως και το 40% των αγαθών που επιδοτεί η Βενεζουέλα για την εγχώρια αγορά της περνάει στα χέρια λαθρεμπόρων και διοχετεύεται στη γειτονική Κολομβία. Αποτέλεσμα είναι οι ελλείψεις να επιδεινώνονται.

Ομόλογα

Η προαναφερθείσα κατάσταση σε συνδυασμό με την κατάρρευση του πετρελαίου, τις αιματηρές διαδηλώσεις και την περιστολή των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας κλόνισε περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το 2014 καμία χώρα δεν είχε χειρότερες αποδόσεις στα κρατικά της ομόλογα από τη Βενεζουέλα. Τα εκπεφρασμένα σε δολάρια ομόλογά της έχουν απολέσει 31% στις αποδόσεις τους κατά μέσον όρο στη διάρκεια του 2014. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, ενώ δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Ουκρανία. Σύμφωνα με τους επενδυτές, υπάρχει πιθανότητα 90% να χρεοκοπήσει η Βενεζουέλα τα προσεχή πέντε χρόνια.

Αναφορικά με το πετρέλαιο τώρα, αυτό καλύπτει το 95% των εξαγωγών της χώρας. Η τιμή του έχει καταβαραθρωθεί στα 48 δολάρια από τα 95 δολάρια το βαρέλι τον Σεπτέμβριο. Και αυτό σημαίνει πως ελαττώνονται τα έσοδα της Βενεζουέλας και αυξάνονται οι δανειακές της ανάγκες από τη διεθνή αγορά στα 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015, σύμφωνα με την Bank of America. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στα 22,5 δισ. δολάρια μπορούν να καλύψουν για δύο χρόνια την αποπληρωμή χρεών της κυβέρνησης και της κρατικής πετρελαϊκής Petroleos de Venezuela. Στις αρχές Δεκεμβρίου η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα διευρύνει τον ορισμό των συναλλαγματικών διαθεσίμων, ώστε να συμπεριληφθούν διαμάντια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι, καθώς και μετατρέψιμο ξένο νόμισμα. Αναλυτές επισημαίνουν πως θεωρητικά ο Μαδούρο μπορεί να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα με την αύξηση της τιμής της βενζίνης και τον δανεισμό από την Κίνα, αλλά είναι απίθανο να το κάνει λόγω της ήδη χαμηλής δημοφιλίας του.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Ενώ στην Ελλάδα του Σαμαρά/βενιζέλου τα 2.000.000 σχεδόν άνεργοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες που δεν έχουν ρεύμα και θέρμανση και οι δεκάδες χιλιάδες που τρώνε από συσσίτια δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα των τελευταίων 3 ετών με κυβερνήτες τον Παπάγο και τον Πλαστήρα.

    Θα είναι 1ο κόμμα ο συριζα, θα συγκυβερνήσει με τη νδ και θα θαυμάσει και αυτό το ντουέτο ο ελληνικός λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Καθημερινή του Αλαφουζείκου θα μας κάνει μάθημα πολιτικής και θα μας υποδείξει τι πρέπει να ψηφίσουμε ;

    Λίγο κωμικό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτές οι χώρες Σάββα Καλεντερίδη παλέψαν και παλεύουν έχοντας το θηρίο(ΗΠΑ) μέσα στην αυλή τους, όντας υποχρεωμένα από το θηρίο να είναι οι δούλοι που περιποιούνται την Κυρά, ούτε σωτηρία περιμένουν από αλλού ούτε και φωνάζουν τους ξένους κυρίαρχους για να τους παραδώσουν τη χώρα, όπως πολύ θα θέλαν-και- οι δικοί τους ολιγάρχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.