28/12/14

Τιτάνιες προσπάθειες διάσωσης των επιβαινόντων και κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο «Νόρμαν Ατλάντικ»

Βυθούλκας Διονύσης  
Προσπάθεια διάσωσης μετά την εντολή εγκατάλειψης στο φλεγόμενο «Νόρμαν Ατλάντικ» 45 μίλια ΒΔ της Κέρκυρας
Προσπάθεια διάσωσης μετά την εντολή εγκατάλειψης στο φλεγόμενο «Νόρμαν Ατλάντικ» 45 μίλια ΒΔ της Κέρκυρας (συνεχής ενημέρωση)
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση εκκένωσης και κατάσβεσης της φωτιάς που μετάδωσε η ΝΕΡΙΤ.
Εγκλωβισμένοι στο πάνω κατάστρωμα τουλάχιστον 200 άτομα - Εχει 411 επιβάτες, 55 μέλη πληρώματος και 222 οχήματα - Εχει ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ - Προσπάθεια προσέγγισης και διάσωσης από παραπλέοντα σκάφη.
Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το πρωί της Κυριακής στο γκαράζ του επιβατικού πλοίου με σημαία Ιταλίας «Norman Atlantic» 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας και 25 ναυτικά μίλια από την Ιταλία, το οποίο έχει ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκώνα. Στο πλοίο επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα (πολλά εκ των οποίων φορτηγά) και 55 άτομα πλήρωμα.

Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων γίνεται σε συνεργασία των κέντρων επιχειρήσεων των Ακτοφυλακών Ελλάδας και Ιταλίας ενώ τις προσπάθειες δυσχεραίνουν σημαντικά οι δυνατοί νότιοι άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ που πνέουν στη περιοχή.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Σύμφωνα με το Λιμενικό δόθηκε εντολή εκκένωσης του πλοίου και ήδη «έπεσε» στη θάλασσα σωσίβια λέμβο με περίπου 150 επιβάτες εκ των οποίων οι 30 παραλήφθηκαν από το εμπορικό πλοίο Spirit Of Piraeus που βρίσκεται στο σημείο. Στη περιοχή βρίσκονται επίσης άλλα έξι εμπορικά πλοία και το Cruise Europa της Minoan Lines για την προσωρινή φιλοξενία των επιβατών.

Επιπλέον δόθηκε εντολή να σπεύσουν στη περιοχή ένα αεροσκάφος C 130 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικόπτερα ( Σικορσκι, Αγκουστα Μπελ και Σούπερ Πούμα) της Π.Α και του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή και έσπευσε στην περιοχή η φρεγάτα «Ναυαρίνο». Επιπλέον η Ιταλία στέλνει 2 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πλωτό σκάφος ενώ πρόθεση να στείλει ναυαγοσωστικά σκάφη έχει εκδηλώσει και η Αλβανία. Επίσης πυροσβεστικό πλοιάριο επρόκειτο να αναχωρήσει από Ηγουμενίτσα.

Tα παραπλέοντα πλοία έχουν δημιουργήσει έναν κύκλο γύρω απο το πλοίο για να το προφυλάξουν από τους ανέμους και να γίνει ασφαλής η αποβίβαση των επιβατών. Επίσης ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που έπεσαν στη θάλασσα και έχουν παρασυρθεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης μέσα σε αυτά επιβάτη ή επιβατών.

Γύρω στις 11 π.μ. της Κυριακής η φωτιά του πλοίου βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας χαλαζόπτωσης. Οι άνεμοι έφθασαν τα  9 με 10 μποφόρ και δεν είναι ασφαλές να κατέβει άλλη σωστική λέμβος μέχρι να μειωθεί η ένταση τους.

Επιπροσθέτως σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες.

Εκατοντάδες επιβάτες παραμένουν πάντως εγκλωβισμένοι πάνω στα καταστρώματα του πλοίου. Πληροφορίες που μεταδίδουν επιβάτες με κινητά τηλέφωνα αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές πάνω στο φλεγόμενο σκάφος και ότι η φωτιά έχει επεκταθεί στα 2/3 του πλοίου.

«Οι ένοπλές δυνάμεις στέλνουν το συνόλων των διασωστικών τους μέσων, αλλά η διάσωση δεν μπορεί να γίνει από αέρος» δήλωσε στο ΒΗΜΑFM ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας επίσης στο ΒΗΜΑFM «πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό. Είμαστε σε επιφυλακή». Ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει μεταβεί στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς για την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ενώ για την πορεία της υπόθεσης ενημερώνεται και ο Πρωθυπουργός.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.