4/5/17

Οι φιλοδοξίες του Ιράν στο Λεβάντε

Γιατί οικοδομεί δύο διαδρόμους προς την Μεσόγειο

Περίληψη: 
Οι δύο διάδρομοι που σχεδιάζει το Ιραν, θα χρησιμεύσουν ως αλυσίδες για την μετακίνηση στρατιωτικών προμηθειών ή στρατιωτών όταν χρειαστεί. Ο απώτερος στόχος των διαδρόμων, ωστόσο, είναι να επεκταθεί η εμβέλεια του Ιράν στα υψίπεδα του Γκολάν, με στόχο την σύσφιξη της θηλιάς γύρω από το Ισραήλ.
Ο EHUD YAARI είναι διεθνής υπότροφος του Lafer στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής και σχολιαστής για την Μέση Ανατολή στα τηλεοπτικά νέα του Channel 2 στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Rex Tillerson, η διοίκηση του προέδρου Donald Trump αυτή την εποχή επανεξετάζει τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει το Ιράν. Αυτό πιθανότατα σημαίνει αναζήτηση τρόπων για να περιοριστεί ο επεκτατισμός του Ιράν στην Μέση Ανατολή. Αλλά, για να είναι αποτελεσματικό το σχέδιο ανάσχεσης, η Ουάσινγκτον πρέπει να εξετάσει τη νεοεμφανιζόμενη στρατηγική του Ιράν στο Λεβάντε και πρέπει να καταλάβει ότι παρ’όλο που η Τεχεράνη εξακολουθεί να ελπίζει να επιτύχει περιφερειακή ηγεμονία μακροπρόθεσμα, το σημερινό της σχέδιο είναι να επικεντρωθεί στην επίτευξη και διατήρηση μιας δεσπόζουσας θέσης στο Ιράκ, στον Λίβανο και την Συρία. Ο αιματηρός βάλτος που αφορά αυτές τις τρεις χώρες προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για παγίωση της ισχύος από ό, τι σίγουρα θα ήταν μια πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση στον Κόλπο, όπου το Ιράν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Η επιτυχία της στενότερης προσέγγισης θα μπορούσε εξάλλου να ενισχύσει την λαβή της Τεχεράνης έναντι της Σαουδικής Αραβίας και εκείνων στο σουνιτικό μπλοκ.
Για τη συνέχεια Foreign Affair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.