8/7/09

Οι ξένες επενδύσεις και οι Ελληνες


Του Αλεξη Παπαχελά

Διαβάσαμε πρόσφατα πως υπάρχει ένα κύμα εξόδου πολυεθνικών από τη χώρα. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Το αντίθετο. Αν κάποιος μιλήσει με Ιάπωνες που ξέρουν την Ελλάδα, θα μάθει πως ένας ιαπωνικός όμιλος προσπαθούσε επί μία δεκαετία και κάτι να δραστηριοποιηθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να βγάλει άκρη με την ελληνική γραφειοκρατία. Τις ίδιες, και ίδιες, ιστορίες θα ακούσετε από Ελληνες που προσπάθησαν να φέρουν ξένους επενδυτές στη χώρα, αλλά σκόνταψαν στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα.

Οι ξένοι νομίζουν πως έρχονται σε μια τυπική ευρωπαϊκή χώρα, αλλά γρήγορα αντιλαμβάνονται πως αυτό που απ’ έξω μοιάζει ευρωπαϊκό, από μέσα φέρνει λίγο από Βαλκάνια ή και Λατινική Αμερική. Οχι ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι περιστερές ή ότι δεν ξέρουν να κινούνται ανορθόδοξα σε τριτοκοσμικές αγορές. Εδώ, όμως, τους εκπλήσσει πάντοτε ο εκπληκτικός συνδυασμός ανικανότητος και διαφθοράς.

Ενα μάθημα που έχουν χωνέψει πλέον οι περισσότεροι ξένοι είναι ότι στην Ελλάδα είναι επικίνδυνο να δραστηριοποιείσαι χωρίς την προστασία του... αρμόδιου «νταβατζή». Ποιοι είναι αυτοί; Διάφοροι τύποι με ποικίλα «καπέλα», οι οποίοι πουλάνε πρόσβαση στο βαθύ ελληνικό κράτος, εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξει μεγάλος θόρυβος στα ΜΜΕ γύρω από μια επένδυση, διευκολύνουν την παράκαμψη της μνημειώδους γραφειοκρατίας. Παράλληλα, «καθαρίζουν» με παραδοσιακές ελληνικές μεθόδους εκεί που πρέπει να μιλήσει το χρήμα ή κάποιος εκβιασμός. Ελάχιστοι είναι οι ξένοι που έχουν καταφέρει να ριζώσουν στη χώρα χωρίς τις πολύτιμες υπηρεσίες αυτών των τύπων. Η Siemens ήταν ένα... επιτυχημένο παράδειγμα πολυεθνικής που ελληνοποιήθηκε πλήρως και έβλεπε την Ελλάδα όπως τη Νιγηρία...

Οι περισσότερες ξένες εταιρείες, όμως, και ειδικά οι πολυεθνικές, αντιμετωπίζουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Οταν η πίεση για θέματα ακρίβειας κ.λπ. γίνεται αφόρητη είναι εξαιρετικά δημοφιλές και πολιτικά εύκολο να μπει ένα τεράστιο πρόστιμο σε μια τέτοια εταιρεία. Προφανές είναι πως οι διάφορες αρχές δεν θα αγγίξουν ποτέ κάποιον ισχυρό ντόπιο παράγοντα, ο οποίος παραβιάζει κάθε νομοθεσία και έχει το δικό του ισχυρό δίχτυ προστασίας σε όλα τα επίπεδα. Αρα απομένει η εύκολη λύση του «ξένου θύματος»...

Το ζήτημα είναι ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην «πράσινη» τεχνολογία, τα σκουπίδια, τις τεχνολογίες αιχμής κ.λπ. Αν τα «διόδια» για να έλθει και να μείνει κάποιος σοβαρός ξένος για να επενδύσει στην Ελλάδα παραμείνουν τόσο απαγορευτικά, το τίμημα για τη χώρα θα είναι μεγάλο. Οπως και η ικανοποίηση και το κέρδος των πραγματικών «νταβατζήδων» και «νονών» της ελληνικής οικονομίας...
Πηγή www.kathimerini.gr

9 σχόλια:

  1. Ο έγκριτος δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς μόνιμος καλεσμένος της λέσχης Μπίλντεμπεργκ, με το περισπούδαστο άρθρο του προσπαθεί να μας οδηγήσει σε λάθος δρόμο και συμπεράσματα.
    Τί μας λέει ;
    Κύμα εξόδου των πολυεθνικών απο τη χώρα.
    Ερώτηση :μας συμφέρει ναι η όχι ;
    Σίγουρα η χώρα μας έχει ανάγκη επενδύσεων και κεφαλαίων, όμως ποιων ; Των κεφαλαίων που επενδύονται με την λογική της καταλήστευσης του παραγόμενου πλούτου ; Είναι γνωστό ότι οι τιμές πωλήσεων ομοειδών προϊόντων στις χώρες της Ε.Ε είναι στο ήμισυ των τιμών της Ελλάδος. Η μεγιστοποίηση του κέρδους και η απόσβεση των επενδύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι το ζητούμενο για τις εταιρείες. Απο την άλλη η πρακτική των επενδυτών ήταν και είναι να μην επενδύουν σε δυναμικές εταιρείες π.χ βαριά βιομηχανία, νέες τεχνολογίες κ.λ.π
    αλλά στα τρόφιμα, τα ρούχα, όπου οι ανταγωνιστικές τιμές εξουθένωσαν και οδήγησαν σε κλείσιμο τις αντίστοιχες Ελληνικές.
    Ο κ. Παπαχελάς ενδιαφέρεται φυσικά για επενδύσεις των πολυεθνικών. Δεν αναφέρεται στην επιστροφή των Ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες. Τα Ελληνικά κεφάλαια αν επενδυθούν σωστά στην χώρα σε τομείς όπως η Αιολική ενέργεια, στην εξόρυξη πολύτιμων και σπάνιων μετάλλων του υπεδάφους, ακόμη και των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου τότε ο πλούτος της χώρας θα έρθει στα χέρια μας.
    Η γραφειοκρατία ως αποτρεπτικός παράγοντας επενδύσεων, δεν έχει ουσιώδη σςημασία. Η κάθε πολυεθνική όταν διαθέτει πακτωλό ρευστού δεν εμποδίζεται απο τέτοια κωλύματα.
    Λέγει ακόμη :
    "Οι ξένοι νομίζουν ότι έρχονται σε μια τυπική Ευρωπαϊκή χώρα"
    Στρώσε και το κόκκινο χαλί, κάνε και υποκλίσεις οθωμανικές, φίλα και το χέρι τους με σεβασμό, δείχνοντας την απαραίτητη δουλοπρέπεια, γιατί ήρθαν τα αφεντικά και μεις είμαστε ακόμη Βαλκάνιοι απολίστιστοι.
    Μιλάει ακόμη για τον "απαραίτητο νταβατζή" . Τους κατά χώρα νταβατζήδες αυτοί τους έφτιαξαν κι αυτοί τους εξέθρεψαν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
    Ενδιάμεσοι σαν τον Χριστοφοράκο είναι στρατολογημένοι απο αυτούς.
    Στο τέλος ο κ. Παπαχελάς μας πετάει και έναν εκφοβισμό ότι -άν δεν έρθουν οι "σωτήρες" το τίμημα για την χώρα θα είναι ακριβό!

    Να μας λείπουν οι σωτήρες που θέλουν να μας σώσουν με το ζόρι.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιος τον συ μερίζετε αυτόν τον παχουλό με παχυλούς μισθούς δημοσιογράφο??

    γνώμη μου- η δημοσιογραφία "σωστή μεταφορά του λόγου" δεν διδάσκεται..

    διδάσκονται τα μαθηματικά - ιατρική - γραμματική - οι τέχνες "τεχνίτες"..
    όλα τα άλλα επαγγέλματα είναι αρλούμπες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γραφειοκρατία πάντως, αποτρέπει γενικά τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν αφορά αυτό μόνο τις πολυεθνικές αλλά και την εγχώρια επιχειρηματική δράση. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4:54 Αν δεν " κέρδιζε μία" από το επάγγελμά του θα είχε μεγαλύτερη αξιοπιστία;
    Κάνε κάποιο σχόλιο σε σχέση με αυτά που γράφει... Τα βρίσκεις σωστά ή λάθος και γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ελευυερε-Πόντε" ο Παπαχελάς πλέον δεν είναι ένας απλός δημοσιογράφος : είναι μεγαλομέτοχος της "Καθημερινής" και νομίζω του ΣΚΑΙ. δηλ. ήρθε επένδυσε τα χρήματά του (1.000.000 €!!!! κοίτα λεφτά που βγάζουν οι δημοσιογράφοι!) στην χώρα μας, φαντάζομαι όχι για την απλά την αγαπάει... Εάν υποθέσω ότι συγκαταλέγεται στους "εγχώριους επενδυτές" δικαιούμαι να πιστεύω κατά τα λεγόμενά του ότι έχει απλώσει ένα τεράστιο δίχτυ για να προστατέψει τα συμφέροντά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΖΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ.ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΕΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΘΚΛΩΜΑΤΑ . ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΛΙΓΟ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. DIMIOYRGIA K.E.E OPOS K.E.P HTH KENDRA EKSIPIRETISIS EPIXIRIMATION OPOS TA KENDRA EKSIPIRETISIS POLITON .GIA TIN PARAKAMSI TIS GRAFIOKRATIAS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε εγώ συμπαθώ τον Παπαχελά και την Καθημερινή, αλλά δυστυχώς δεν έχει άδικο σε ότι γράφει. Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο άρθρο επισημαίνεται σωστά το χρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, το οποίο αφορά όχι μόνο τους ξένους και εγχώριους επενδυτές, αλλά και τον απλό πολίτη που για να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του, λιώνει στα "πήγαινε-έλα". Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.