16/12/11

Αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική αξία της ΑΟΖ

..Ως προς την προοπτική ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ με την Κύπρο, η ίδια πηγή επισημαίνει αφενός ότι υπάρχει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο αδελφών χωρών, αφετέρου ότι ο χειρισμός του θέματος απαιτεί διακριτικότητα.

Πηγή: Express.gr
Η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, την ευρωπαϊκή της συμμετοχή και το γεωπολιτικό όπλο της ΑΟΖ, για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς απομένει ένας μήνας από τη δεύτερη τριμερή συνάντηση στο Green-Tree, στη Νέα Υόρκη και έξι μήνες από την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ.


Το κλίμα δεν δικαιολογεί αισιοδοξία και τα απαισιόδοξα σενάρια ενισχύονται, δηλώνει κυβερνητική πηγή της Κύπρου, τόσο λόγω των υπαναχωρήσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, έναντι δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο προκάτοχός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όσο και από τη ρητορική της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με αφορμή την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, δήλωσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας για λύση στενεύει».

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσέγγιση της κυπριακής κυβέρνησης, προσθέτει η ίδια πηγή, είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για επίτευξη προόδου, αλλά στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με παραμέτρους της λύσης, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Δεν θα συμφωνήσουμε, τονίζεται, στην αναζήτηση της «μέσης απόστασης». Δεν θα συναινέσουμε αν οι Τουρκοκύπριοι πάνε στη λογική της συνομοσπονδίας ή δύο χωριστών κρατών. Δεν θα δεχθούμε έμμεση επιδιαιτησία, όπως επιθυμούν κάποιοι κύκλοι, για να κλείσει το Κυπριακό, επισημαίνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των δύο μερών για κυπριακή “ιδιοκτησία” της λύσης.

Στο πνεύμα αυτό, δόθηκε τις τελευταίες μέρες «σκληρή μάχη», για να απαλειφθεί στο σχέδιο ψηφίσματος για την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης, η αρχική διατύπωση που προέβλεπε πολυμερή διεθνή διάσκεψη μετά την τριμερή Χριστόφια-Ερογλου - Μπαν Κι Μουν, στο Green-Tree, η οποία υπέκρυπτε «έμμεση επιδιαιτησία» και θα παρέκαμπτε τη συμφωνία ότι η λύση είναι κυπριακή υπόθεση. Αντ'Α αυτής, υιοθετήθηκε προηγούμενη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι πολυμερής διάσκεψη μπορεί να καθοριστεί, εφόσον υπάρξει πρόοδος στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Στο οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προώθηση του εθνικού ζητήματος, έχει μπει και η αξιοποίηση της ΑΟΖ με τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Κεντρικό επιχείρημα της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστήσει «συνδιαχειριστές» του φυσικού πλούτου τους Τουρκοκύπριους και θα αποβεί επωφελής και για την Τουρκία, αυξάνοντας συνεργασίες και συνέργειες με τη γειτονική χώρα. Η κυπριακή κυβερνητική πηγή επανέρχεται σε δήλωση του Προέδρου Χριστόφια, ότι ακόμη και στην περίπτωση της μη λύσης, η αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου θα γίνει προς όφελος του συνόλου του λαού της Κύπρου, επιχείρημα που υποδηλώνει το δικαίωμα του κυρίαρχου κράτους για εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρο στους Τουρκοκυπρίους.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, της 6ης Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ρητά στο δικαίωμα των κρατών-μελών να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, θέση που υιοθέτησε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Κύπρος λοιπόν, με τη στήριξη της ΕΕ, τη σταθερή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, την πολύπλευρη συμπαράσταση της Ρωσίας και έχοντας με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, προχωρεί δυναμικά στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στα τεμάχια της ΑΟΖ της, όχι μόνον με κριτήρια οικονομικά αλλά και «εθνικής ασφάλειας», τονίζει εμφατικά η κυβερνητική πηγή.

Ως προς την προοπτική ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ με την Κύπρο, η ίδια πηγή επισημαίνει αφενός ότι υπάρχει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο αδελφών χωρών, αφετέρου ότι ο χειρισμός του θέματος απαιτεί διακριτικότητα.

Τέλος, σε μια αναφορά για το ενδεχόμενο σύνδεσης με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, Κύπρου και Ελλάδας -στο πλαίσιο ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και με το Ισραήλ- διευκρινίζεται ότι η εκδοχή αυτή παρουσιάζει προς το παρόν τεχνικές δυσκολίες, λόγω της διαμόρφωσης του βυθού, ενώ φαίνεται να προκρίνεται η ιδέα της εγκατάστασης τερματικού σταθμού για την υγροποίηση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και η μεταφορά του με πλοία στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.