2/12/11

Η αγνότητα και η αγάπη των μικρών Παιδιών απέναντι στον Φασισμό

Η υπόθεσή του, απλή: στη ναζιστική Γερμανία του 1943, μία παρέα μικρών παιδιών – όλα τους μέλη της ναζιστικής νεολαίας – παίζοντας αποφασίζουν να μπουν σε ένα μικρό, φτωχικό σπιτάκι, για… εξερεύνηση.Ωστόσο, προς μεγάλη τους έκπληξη, ανακαλύπτουν μία μικρή σκοτεινή κρύπτη, που αποτελεί το καταφύγιο μιας μικρής εβραιοπούλας, η οποία ταλαιπωρημένη και φοβισμένη, παραμένει στην κρύπτη με μόνη της συντροφιά έναν πανέμορφο, πορσελάνινο μονόκερο…Ξαφνικά, Γερμανοί άνδρες των Ες-Ες εισβάλλουν στο σπίτι, και τότε ένα από τα μικρά αγόρια βοηθά το κοριτσάκι να το σκάσει, σώζοντάς την στην ουσία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης(…). Οι στρατιώτες αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί και χτυπούν στο πρόσωπο το νεαρό αγόρι, που προλαβαίνει να ψελλίσει «συγγνώμη», αναγνωρίζοντας το… ατόπημά του έναντι στους βλοσυρούς εξουσιαστές της χώρας του…
Το φιλμ κλείνει με τη συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών, πολλά χρόνια αργότερα, με τον… άλλοτε νεαρό – ηλικιωμένο άνδρα πλέον – να επισκέπτεται το σπιτάκι, κρατώντας στα χέρια του έναν πορσελάνινο μονόκερο, δώρο στη γοητευτική ηλικιωμένη γυναίκα που άλλοτε έσωσε από τα χέρια των Ναζί.Το μικρού μήκους φιλμ μπορεί να μην διεκδικεί... δάφνες πρωτοτυπίας ή καινοτόμου «γραφής», ωστόσο καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή με την απλότητά του και τις πολύ προσεγμένες εικόνες του, καθώς και την προσφυή χρήση της μουσικής που «ντύνει» τη μικρή αυτή ιστορία.

Ακόμη, μας διδάσκει πως κανένας ολοκληρωτισμός δεν είναι σε θέση να «παγώσει» και να διαστρέψει την αγνότητα και την αγάπη των μικρών παιδιών για το σπουδαιότερο δώρο στον κόσμο: την ίδια τη ζωή…
http://www.elzoni.gr/html/ent/202/ent.16202.asp 

4 σχόλια:

  1. Το κοριτσάκι κινδυνεύει θανάσιμα, όμως δεν επιλέγει το μαλλιαρό, ζεστό πίθηκο, ο οποίος είναι το πιο σύνηθες ζώο που ζητούν τα παιδιά όταν φοβούνται και θέλουν μια αγκαλιά, ή την κούκλα της, αλλά επιλέγει να κρατήσει στα χέρια της το μονόκερο, σύμβολο αγνότητας και χάρης, και τον δίνει, παρόλο που είναι σε αμιγώς γυναικεία έκδοση πορσελάνης, σε ένα άγνωστο αγοράκι - τον δίνει, δεν τον δείχνει, κίνηση η οποία συνήθως κάνουν τα παιδιά για πράγματα αξίας.

    "Η αγνότητα και η αγάπη των μικρών Παιδιών απέναντι στον Φασισμό"; Να γιατί λέω ότι όλοι οι Infognomonistas -συμπεριλαμβανομένου τού Ακρίτα- είναι αγνά παιδιά...

    ΥΓ. Πολύ καπνίζει η μικρή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «...κανένας ολοκληρωτισμός δεν είναι σε θέση να «παγώσει» και να διαστρέψει την αγνότητα και την αγάπη των μικρών παιδιών για το σπουδαιότερο δώρο στον κόσμο: την ίδια τη ζωή...»

    Για να δούμε καθαρά μπροστά, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω, να θυμηθούμε.

    Το πρώτο κουδούνι του σχολείου μας εισάγει στον κόσμο της βίας, των μεγάλων, της συμβατικής πραγματικότητας, και, προκειμένου να ανήκουμε κάπου, θυσιάζουμε την ουσιαστική αίσθηση της Ζωής.

    Την αίσθηση της Ζωής που μόνο ένα μικρό παιδί δικαιούται να λέει (με τον δικό του τρόπο) ότι γνωρίζει, και να το εννοεί, ακόμα κι αν δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει λεκτικά με τους ενηλίκους. Έχω την πραγματική τύχη το πρόσφατο χρονικό διάστημα να έχω τακτική επαφή με 4 παιδιά φίλων και συγγενών, 4 μικρά κοριτσάκια, ηλικίας 23, 13, 5 και 4 μηνών σήμερα, και δεν με αφήνουν στιγμή να το ξεχάσω αυτό.

    Τα μικρά παιδιά είναι οι πιο διαυγείς καθρέφτες και οι μεγαλύτεροί μας δάσκαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [...] Την αίσθηση της Ζωής που μόνο ένα μικρό παιδί δικαιούται να λέει (με τον δικό του τρόπο) ότι γνωρίζει, και να το εννοεί, ακόμα κι αν δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει λεκτικά με τους ενηλίκους. [...]

    Λες γιαυτό τόσοι παντρεμένοι φίλοι μου να εύχονται οι γυναίκες τους να ήταν παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ακούνε τα αυτάκια σου κι εσένα, Φίδη, άκου κει εύχονται οι γυναίκες τους να ήταν παιδιά... Αντί να εύχονται... γιατί δεν επικοινωνούν το παράπονό τους στον άμεσα υπεύθυνο, και να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Είναι ευκολότερο να γκρινιάζω και να εύχομαι, από το να δίνω το στίγμα μου, να ανακατεύω τα βαλτωμένα νερά, και να αναλαμβάνω το τίμημα της υποστήριξης της επιθυμίας μου. Ας ορίσουν χρονικές ζώνες ομιλίας, ο ένας να μιλά τις ζυγές ώρες, και ο άλλος τις μονές, κάτι σαν τον δακτύλιο… Οι περισσότεροι άνθρωποι ακουμπούν στο άλλοθι του «όλοι έτσι κάνουν», και μετά αναρωτιόμαστε γιατί πολλοί άνθρωποι είναι γκρι. Κανείς όμως δεν θα μου δώσει αυτό που επιθυμώ, αν δεν το αναγνωρίσω ως σπουδαίο για εμένα, αν δεν το ζητήσω και δεν το διεκδικήσω.
    Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, εκτός αλλά κυρίως εντός όλων των μορφών των σχέσεων.

    Γι’ αυτό τα παιδιά είναι τόσο σπουδαία, έχουν μια ειλικρίνεια πηγαία, που μας εκπλήσσει και δεν μας επιτρέπει να έχουμε καλή σχέση με το ψέμμα. Όσο μικρότερα δε, τόσο πιο καθαρή η «άποψή» τους, τόσο πιο αμόλυντη η έκφραση της αλήθειας τους. Νομίζω μας αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος γεννιέται ειλικρινής, μεταγενέστερα τελείται το μεγάλο έγκλημα της αυτο-προδοσίας μας, άρα και της προδοσίας των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.