19/12/11

Οι Αραβες ηγέτες ελπίζουν ότι η Συρία θα υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία

Οι Αραβες ηγέτες των κρατών του Κόλπου πραγματοποιούν σήμερα συνάντηση στη Σαουδική Αραβία με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad θα υπογράψει τελικά την ειρηνευτική συμφωνία του Αραβικού Συνδέσμου, που στοχεύει στον τερματισμό της βίας εναντίον των διαδηλωτών και στην αποτροπή εμφυλίου πολέμου στη χώρα.Η κρίση στη Συρία και η διένεξη με το Ιράν θα είναι πιθανώς ψηλά στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης των Αράβων ηγετών που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, μετά το ξέσπασμα των αραβικών εξεγέρσεων, της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης».

Μετά από έξι εβδομάδες καθυστέρησης από πλευράς της Συρίας, το Κατάρ δηλώνει ότι έχει πληροφορίες ότι ο κ. Ασαντ θα υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει την απόσυρση του στρατού από τις πόλεις που έχουν στραφεί εναντίον του, την απελευθέρωση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση και την αποδοχή αποστολής παρατηρητών στη χώρα.

''Έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι θα υπογράψει τη συμφωνία. Αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, θα δούμε'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani στο Ριάντ, σύμφωνα με το al-Arabiya.

''Αν δεν υπογράψουν θα πάρουμε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εγκρίνει όλα τα ψηφίσματα που έχουν ληφθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Sheikh Hamad.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Youssef bin Alawi bin Abdullah εξέφρασε, επίσης, αισιοδοξία ότι η Συρία θα υπογράψει τη συμφωνία και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση οι Υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν την Τετάρτη για να εξετάσουν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο μέλλον.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στον Σύνδεσμο και ανακοίνωσε κυρώσεις για την άρνηση του Σύρου Προέδρου να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία.

Οι Αραβες Υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν τη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ευρύτερη διεθνή δράση.

www.kathimerini.com.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.