12/12/11

«Φεύγουμε από το Ιράκ με το κεφάλι ψηλά» λέει ο Ομπάμα


Ο Νούρι αλ Μαλίκι και ο Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.
Ουάσινγκτον: Η ιστoρική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μετά από σχεδόν εννέα χρόνια–μεγάλο μέρος των οποίων κατέλαβε μία σκληρή και αιματηρή ένοπλη σύγκρουση με ανταρτικές ομάδες– γίνεται με τιμή και με το κεφάλι ψηλά, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι.

Οι ΗΠΑ αφήνουν ένα ανεξάρτητο και αυτάρκες κράτος που θα είναι διαρκής σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως επισήμανε. Δεν θα μείνει το Ιράκ αβοήθητο καθώς θα αντιμετωπίζει το μέλλον του.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται να αποχωρήσουν πλήρως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μετά από τη συμφωνία στην οποία ήρθαν οι δύο κυβερνήσεις μετά από πολλούς μήνες συνομιλιών και ενστάσεων κυρίως από την πλευρά της Βαγδάτης που δεν δέχτηκε την παρουσία χιλιάδων στρατιωτών ως δύναμη εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων.

Σήμερα παραμένουν στο Ιράκ μόλις 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες από ένα μέγιστο που έφτανε τους 170.000 το 2007, όταν είχε αποφασιστεί αύξηση των δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η δυσκολότερη ίσως φάσης της εμφύλιας διαμάχης. Από το 2003 και την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 4500 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλές χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί βαριά.

Παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον, όπως είχε επισημάνει και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ, δεν ανησυχεί από το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος το Ιράν.

Η απόσυρση από το μέτωπο του Ιράκ δίνει μία πολιτική και οικονομική ανάσα στον Ομπάμα ενόψει των εκλογών του 2012 αν και οι αντίπαλοί του είναι πιθανό να επαναφέρουν στην προεκλογική εκστρατεία το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας πέρα φυσικά από την οικονομία που αναμένεται να κυριαρχήσει.

Σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά και τις δύο χώρες, την εμφύλία σύγκρουση στη Συρία, ΗΠΑ και Ιράκ εξακολουθούν να έχουν διαφορές σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο Αλ Μαλίκι επισήμανε ότι η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ζητήσει από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραιτηθεί κάτι που είναι πλέον πάγιο αίτημα των ΗΠΑ και άλλων χωρών όπως η Τουρκία. Τάχτηκε δε κατά των κυρώσεων έναντι της Συρίας, οι οποίες πλήττουν το λαό.

Το Ιράκ–που απείχε από τις ψηφοφορίες στον Αραβικό Σύνδεσμο κατά της Συρίας–ανησυχεί ακόμη για το ενδεχόμενο να επεκταθεί και εκεί η θρησκευτική και φυλετική διαμάχη που πλήττει τη Συρία, λίγο καιρό μάλιστα αφότου κατάφερε να ξεπεράσει ένα κύμα βίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα αρκέστηκε να επισημαίνει ότι ο Αλ Μαλίκι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων της χώρας του.

Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα του αμερικανικού κατασκοπευτικού RQ-170 που επιχειρούσε πάνω από το Ιράν, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η χώρα του απηύθυνε αίτημα να το πάρει πίσω, αλλά δεν σχολίασε το αν η απώλεια του προηγμένου αεροσκάφους θα επηρεάσει την εθνική ασφάλεια.

Η Ουάσινγκτον, εξήγησε ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι εν αναμονή της απάντησης της Τεχεράνης.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

  1. Τσάμπα μαγκιές σε ξένο αχυρώνα, σας σέρβιρε ο άλλος τη μπόχα στο Ιράκ, και τώρα θέλετε να "εξαεριστείτε" στη Μεσόγειο, κι ο ίδιος ανήξερος προϊστορίας?, ΞΑΦΝΙΚΑ! ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΠΙΑΣΕΣ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ που ΠΑΣΑΡΕ Ο ΚΟΛΗΤΟΣ ΣΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΟΖ! ακάλυπτων επιταγών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, Γιάννης ...διπλοχαιρετάει!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.