3/12/11

Τζόζεφ Μπάιντεν: Περαστικός...

Της Φαίης Καραβίτη
http://www.imerisia.gr/

Πώς καταλαβαίνουμε ότι μια χώρα είναι μικρή - και το ξέρει; Καταρχήν, αντιλαμβάνεται ως μειονεκτική τη θέση της απέναντι στις λεγόμενες μεγάλες. Έπειτα, περιμένει να της δώσουν λίγη σημασία και, όταν αυτό τελικά συμβεί, πανηγυρίζει από επιβεβαίωση. Αυτό, καλή ώρα, συμβαίνει αυτές τις μέρες με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα. Σκάρτες δεκαοκτώ ώρες θα περάσει επί ελληνικού εδάφους ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και κοντεύουμε να πιστέψουμε ότι φέρνει μαζί του και το νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Πάλι καλά. Τουλάχιστον δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μας θεωρεί και ισότιμο εταίρο με την Τουρκία.


Ο κ. Μπάιντεν δεν επιθυμεί, για λόγους αμερικανικών βεβαίως συμφερόντων και όχι αβρότητας, να διαταράξει αυτή τη φορά την τακτική των ίσων αποστάσεων στις επισκέψεις αξιωματούχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Άλλωστε, σε ό,τι αφορά το... σκοπό της επισκέψεώς του, οι αρμόδιοι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν άφησαν περιθώρια για αμφιβολίες. Στην Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος μεταβαίνει προκειμένου να συμμετάσχει σε μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο, καθώς, όπως σημειώθηκε, η χώρα είναι «από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως», ενώ, πολιτικά, αποτελεί «μοντέλο για τις υπόλοιπες ισλαμικές χώρες».

ΑΓΚΥΡΑ
Αν σε αυτά προστεθεί η στάση της Άγκυρας έναντι του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η οποία ικανοποιεί απολύτως την Ουάσιγκτον και η σύγκρουση με το ΡΚΚ και αφαιρεθεί η κρίση με το Ισραήλ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι γείτονες έχουν αυτή την εποχή πολλά περισσότερα να «συζητήσουν» με τους υπερατλαντικούς μας συμμάχους. Εμείς, από την πλευρά μας, αναμένεται να πάρουμε τη γνωστή αμερικανική παραίνεση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τη στήριξη στον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, μερικά μπράβο για την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση και πολλή... συμπαράσταση για τις θυσίες στις οποίες έχουμε υποβληθεί. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ήταν απολύτως σαφής όταν ερωτήθηκε εάν ο κ. Μπάιντεν φέρνει στις αποσκευές του και επενδύσεις για την Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», με άλλα λόγια, άλλο χρήμα δεν έχει. Αυτοπροσδιοριζόμενη ως μικρή χώρα, η Ελλάδα εδώ και χρόνια μετράει το κύρος (;) της με τις δηλώσεις των ξένων, με τις χειρονομίες, με την παραμικρή κίνηση. Δεν είναι τυχαία η βαρύτητα που αποδίδουμε στο τελευταίο αρνητικό δημοσίευμα στον ξένο Τύπο. Ούτε η σπουδή να υιοθετήσουμε τις χειρότερες απόψεις των ξένων για την κατάστασή μας, τις επιδόσεις, ακόμη και το χαρακτήρα μας και να αυτομαστιγωθούμε με προθυμία. Γενικώς, ασχολούμαστε υπερβολικά με τη γνώμη των άλλων για μας, συνήθως χωρίς λόγο. Ο κ. Μπάιντεν, τον οποίο μάλιστα μας αρέσει να θεωρούμε και φιλέλληνα, θα έρθει στην Αθήνα, θα μας χτυπήσει στον ώμο, θα κάνει και μερικές αναφορές στους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο λαών, στην Ελλάδα ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, μπλα μπλα μπλα... και το βράδυ της Δευτέρας θα μπει στο αεροπλάνο του και θα πετάξει για Ουάσιγκτον, έχοντας διεκπεραιώσει άριστα την αποστολή του.

Στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Το Γιώργο Καρατζαφέρη δεν επείσθη να τον συναντήσει, παρότι το κόμμα του συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας. Κάποιοι, λένε, του μετέφεραν ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν πολυσυμπαθεί το Ισραήλ. Λάθος. Ούτε δύο μήνες δεν πάνε από τότε που ο πρόεδρος του κόμματος ανέδειξε ως σημαντική προτεραιότητα στο Μεσανατολικό την ασφάλεια του Ισραήλ. Κάποιοι άλλοι πάλι λένε ότι το κόμμα του θεωρήθηκε πολύ μικρό. Και πάλι λάθος. Διότι εκτός του ότι πρόκειται για κυβερνητικό εταίρο και μάλιστα με τέσσερις υπουργούς σε κρίσιμες θέσεις, θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς ακόμη και ακραίες υποψίες ως προς το μέγεθος των ελληνικών κομμάτων μετά τις επόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η άρνηση του κ. Μπάιντεν να συναντηθεί με τον κ. Καρατζαφέρη έδωσε στον τελευταίο το δικαίωμα να ξεσπαθώσει εναντίον του... πελατολογίου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να δηλώσει σε κάθε τόνο ότι ο ίδιος δεν προσφέρεται για «πελάτης». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εκτιμά ακόμη ότι η επιλογή της συγκεκριμένης στιγμής για την επίσκεψη, την παραμονή της επετείου από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι λανθασμένη, ενώ προβλέπει αφόρητες πιέσεις από την πλευρά των Αμερικανών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων -η παρουσία του κ. Μπάιντεν στην Αθήνα συμπίπτει με την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για την προσφυγή της ΠΓΔΜ-, στις οποίες βεβαίως ο ίδιος σκοπεύει να αντισταθεί σθεναρά.

Μπ. Ομπάμα
Τον Μπάρακ Ομπάμα μάλλον δεν έχουμε σοβαρές πιθανότητες να τον δούμε σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, τουλάχιστον στο πλαίσιο της τρέχουσας προεδρικής θητείας του. Θα πρέπει λοιπόν να αρκεστούμε στην επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον που δρόσισε με τον ενθουσιασμό της μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα μας και σε αυτήν του αντιπροέδρου, ο οποίος, αν μη τι άλλο, ως γερουσιαστής είχε επανειλημμένα τοποθετηθεί φιλικά προς τα ζητήματά μας. Μόνη μας παρηγοριά είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος του κ. Μπάιντεν σε σχέση με τους περισσότερους, διακοσμητικούς, προκατόχους του, οι οποίοι διέπρεπαν κυρίως στο... άθλημα της κοπής κορδέλας εγκαινίων.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος γνωρίζει καλά τα διεθνή θέματα, αναλαμβάνει συχνά ειδικές αποστολές, λέει συχνότερα τη γνώμη του και αποτελεί έμπιστο και αξιόπιστο σύμβουλο του κ. Ομπάμα. Αποτελεί δε απόλαυση για τον Τύπο, καθώς είναι διάσημος για τις χαριτωμένες γκάφες του - έχει «πεθάνει» τη ζωντανή μητέρα του Ιρλανδού πρωθυπουργού, έχει ζητήσει από ανάπηρο γερουσιαστή να σηκωθεί για να τον χειροκροτήσει, ενώ έχει επιχειρήσει να κολακέψει τον Μπάρακ Ομπάμα περιγράφοντάς τον ως «αφροαμερικανό που είναι ευφραδής, λαμπερός και καθαρός τύπος». Ως Μεσογειακοί, πολυλογάδες, μπατίρηδες και καταφερτζήδες, όπως ίσως θα μας περιέγραφε ο κ. Μπάιντεν, μήπως τελικά δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε και τόσο;

Ο κ. Μπάιντεν θα έρθει στην Αθήνα, θα κάνει και μερικές αναφορές στους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο λαών και το βράδυ της Δευτέρας θα πετάξει για Ουάσιγκτον, έχοντας διεκπεραιώσει άριστα την αποστολή του.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Συρία, Ισραήλ, PKK... Η Αγκυρα έχει αυτή την εποχή πολλά περισσότερα να «συζητήσει» με τους υπερατλαντικούς μας συμμάχους.

Η ΕΛΛΑΔΑ
Εμείς, από την πλευρά μας, αναμένεται να πάρουμε τη γνωστή αμερικανική παραίνεση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τη στήριξη στον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, μερικά μπράβο για την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση και πολλή... συμπαράσταση για τις θυσίες στις οποίες έχουμε υποβληθεί.

ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ήταν απολύτως σαφής όταν ερωτήθηκε εάν ο κ. Μπάιντεν φέρνει στις αποσκευές του και επενδύσεις για την Ελλάδα. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», με άλλα λόγια, άλλο χρήμα δεν έχει.

ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ
Μόνη μας παρηγοριά είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος του κ. Μπάιντεν. Ο σημερινός αντιπρόεδρος γνωρίζει καλά τα διεθνή θέματα, αναλαμβάνει συχνά ειδικές αποστολές, λέει συχνότερα τη γνώμη του και αποτελεί έμπιστο και αξιόπιστο σύμβουλο του κ. Ομπάμα

1 σχόλιο:

  1. Ακρίτα (αν είσαι εσύ ο εμπνευστής!) μπράβο σου παλκάριμ, το έπιασε το υπονοούμενο ο κ. Καρατζαφέρης. Φαντάζομαι ότι δεν θα σε πήρε και πολύ χρόνο να ψάξεις και να διαλέξεις την κατάλληλη φωτογραφία κάποιου Συνεδρίου (?) της AIPAC (America’s pro-Israel lobby) με τον κ. Ιωσήφ Μπάϊντεν φάτσα παραλία.

    Πάντως ο κ. Μπόμπολας (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ του έκδοση, από όπου και η πηγή του εν λόγω άρθρου) είχε άλλη άσχετη φωτογραφία του υψηλού επισκέπτη μας, προκειμένου να διανθίσει το ενδιαφέρον άρθρον της κ. Φαίη Ντάνα (*) Γουέη (Faye Dunaway), η οποία πάντοτε τολμούσε - θάλεγα - τις … «αντι-αμερκάνκες» κορώνες στα άρθρα της, ακόμα δε και όταν το «χασμπάνδιόν» της ήταν στην Κυβέρνηση του (mind the) GAP, σε καίριο μάλιστα πόστο (Υπουργείο Εξωτερικών … και Χρηματοδότησης διαφόρων ΜΚΟ), πόστο που ενδεχομένως το κέρδισε επάξια επειδή στα έξι του χρόνια - το 1974 - κράδαινε απειλητικά το πλαστικό του πιστόλι προς τα κατεχόμενα στην Κύπρο και ο εύσαρκος κ. Ραούφ Ντενκτάς δεν έτρωγε το μεσημεριανό του φαγητό από την αγωνία και το άγχος που του προκαλούσε ο Δημητράκης.

    AFERIM QUE BRAVO … QUE PERASTIKA MAS!!!


    (*) σ.σ. καμία σχέση με την τουρκική λέξη … «ντανά» (λόγω διαφορετικού τονισμού)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.