23/12/11

Τον πρωθυπουργό του Ιράκ κατηγορεί για τις επιθέσεις ο αντιπρόεδρος της χώρας


Οι επιθέσεις της Πέμπτης στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 68 άτομα.
Βαγδάτη: Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ αλ-Χασεμί έριξε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Πέμπτης που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες άτομα στον πρωθυπουργό της χώρας, Νούρι Αλ-Μαλίκι.
Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, ο οποίος κατηγορείται ότι πλήρωνε σωματοφύλακες για να πραγματοποιούν επιθέσεις, δήλωσε ότι ο Νούρι Αλ-Μαλίκι θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην ασφάλεια, «αντί να κυνηγά πατριώτες πολιτικούς».
Οι κατηγορίες κατά του σουνίτη αντιπροέδρου, έχουν προκαλέσει φόβους για νέο ξέσπασμα σεχταριστικής βίας ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες (σιίτης είναι και ο Ιρακινός πρωθυπουργός).

«Πρέπει να κατηγορήσουμε τον κ. Μαλίκι, ξεκίνησε μια εθνική κρίση, την οποία δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε» είπε. «Σωστά ανησυχούν οι Ιρακινοί» είπε.

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε 16 διαφορετικές συνοικίες της Βαγδάτης, κυρίως σιιτικές. Ανάμεσα στους στόχους των επιθέσεων βρίσκονταν σχολεία και παιδικοί σταθμοί.

Ο Ταρίκ αλ-Χασεμί δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν ένα καλό παράδειγμα της «έλλειψης ελέγχου της ασφάλειας από την κυβέρνηση», λέγοντας ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας στρέφονται σε λάθος κατεύθυνση».

Σε συνέντευξή του ο Ταρίκ αλ-Χασεμί, μέλος της μειοψηφίας των σουνιτών στο Ιράκ, κατηγορεί τον σιίτη πρωθυπουργό της χώρας ότι έχει υπό τον έλεγχο τους βασικούς θεσμούς της χώρας και ότι απολαμβάνει την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του Ιράν.

«Ένα μεγάλο μέρος του τρόπου συμπεριφοράς του Σαντάμ Χουσέιν αντιγράφεται δυστυχώς από τον Νούρι αλ-Μάλικι» είπε, τονίζοντας πως ο Ιρακινός πρωθυπουργός ελέγχει πλήρως την δικαιοσύνη.

«Ο Μάλικι κυβερνά τη χώρα με έναν άσχημο και βίαιο τρόπο και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιλύσει στο προσεχές μέλλον την κρίση»επισήμανε ο ίδιος.

Οι επιθέσεις της Πέμπτης αποτελούν το χειρότερο χτύπημα στο Ιράκ εδώ και μήνες, ένα πλήγμα που σημειώθηκε μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, αναλυτές εκτιμούν ότι το επίπεδο του συντονισμού που χρειάστηκαν αυτές δείχνει ότι απαιτούνται ικανότητες σχεδιασμού σαν αυτές που διαθέτουν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα του Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά πως μετά τις επιθέσεις, οι περισσότεροι σιίτες θα πιστέψουν πως οι εκρήξεις ήταν έργο σουνιτών, κάτι που θα μπορούσε να ταράξει την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.