5/12/11

Απλήρωτοι φόροι δισεκατομμυρίων

της Ελίνας Γαληνού
Το αδικαιολόγητο μέγεθος των ανείσπρακτων οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, συνιστά ένα πρόβλημα που η αντιμετώπισή του έχει ήδη καθυστερήσει. Χρόνια ολόκληρα, ακούγαμε κυβερνήσεις οι οποίες ερχόντουσαν στην εξουσία πάντα με την "πρόθεση" και την "βούληση" να πατάξουν την φοροδιαφυγή απονέμοντας κοινωνική δικαιοσύνη...
Και ίσως κάποιοι να είχαν πράγματι την βούληση, αλλά...δεν προχωρούσαν. Να συνέβαινε αυτό λόγω του πολιτικού κόστους που φοβόντουσαν, εφ΄όσον η σκληρή φοροεισπρακτική γραμμή οποιασδήποτε κυβέρνησης, ανέκαθεν υπήρξε αντιλαική; Αν όμως ίσχυε αυτό, τότε οι οφειλόμενοι φόροι που έχουν μείνει στα αζήτητα, θα αφορούσαν κυρίως μεσαίους και χαμηλούς εισοδηματίες, αφού η λαική πλειοψηφία ενός κράτους, συνήθως απαρτίζεται από αυτούς. Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι σήμερα, όπου φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, ανακύπτουν ξαφνικά φοροφυγάδες, οι οποίοι...μόνο φτωχοί δεν θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει;
Για τον απλό έντιμο φορολογούμενο πολίτη, αυτά τα φαινόμενα είναι ακατανόητα-πέρα από τις υποψίες που πάντοτε υπήρχαν. Αν και η τεράστια φοροδιαφυγή ήταν πραγματικότητα όμως, η αντιμετώπισή της φάνταζε σαν κάτι απίθανο. Η πεποίθηση του "πού να βρείς άκρη με αυτά και ποιός τα αγγίζει.." είχε κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη δημιουργώντας ένα είδος ταμπού. Και υπό το "μη θίγετε τα κακώς κείμενα" προχωρούσαμε μέσα στο χρόνο, ενώ ο λογαριασμός που οπωσδήποτε θα ερχόταν μια μέρα, καταγραφόταν προσθετικά.
Η προ διετίας εκλεγμένη κυβέρνηση μάλιστα, είχε βασίσει το "λεφτά υπάρχουν" και στην είσπραξη αυτών των τεράστιων χρηματικών ποσών που διάφοροι "ασυνείδητοι", όφειλαν στο κράτος ενώ οι ίδιοι απολάμβαναν πολυτελή βίο επενδύοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή και στο εσωτερικό ακόμα. "Φίλες και φίλοι, εκατοντάδες εκατομμύρια ανείσπρακτων φόρων θα πάνε σύντομα στη θέση που πρέπει, προς όφελος των εντίμων.." μας είπαν. Τώρα, δυό χρόνια μετά, η φορολογική επίθεση εξουθένωσε τα μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα, ενώ εκείνες οι δεκάδες δις φόρων που εκκρεμούν, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σοβαρό μέρος του χρέους μας, πήγαν άραγε στα δημόσια ταμεία; Οχι βέβαια! Τώρα τελευταία ακούσαμε μόνο μερικές περιπτώσεις, που φωτογραφίζουν την φοροδιαφυγή εν πλήρη δόξα. Πράγματι, εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ακόμα, δεν πληρώθηκαν από τους συγκεκριμένους ευκατάστατους οφειλέτες. Γιατί; Δικαιολογίες θα ακούσουμε πολλές, από επικλήσεις αμφισβητουμένων προστίμων της εφορίας που πολλαπλασίασαν τα ποσά αδίκως, έως αδυναμία πληρωμής για να σωθούν οι επιχειρήσεις και να μην πτωχεύσουν. Αλλωστε ο συνωστισμός επιχειρήσεων που μπαίνουν στον πτωχευτικό κώδικα, ολοένα πυκνώνει και σε λίγο καιρό, η αδυναμία αποπληρωμής χρεών θα θεωρείται κάτι το συνηθισμένο, όσο η κρίση επιδεινώνεται.
Ισως η κρίση να προσφέρει ένα άλλοθι τώρα, αλλά...τα ποσά των απλήρωτων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί στις εφορίες, είναι υπόθεση πολλών χρόνων και εποχών προ κρίσης. Χρόνων όπου γινόταν το μεγάλο πάρτυ με τα κοινοτικά κονδύλια, τα δάνεια, τις κρατικές επιχορηγήσεις τον καιρό που έρρεε το χρήμα... Οι επωφελούμενοι, συγκέντρωσαν πλούτο, τάισαν κόμματα και πολιτικούς διαμορφώνοντας την κατάσταση στα μέτρα τους. Στην αντίπερα όχθη, οι νομοταγείς πλήρωναν σαν κορόιδα τους φόρους, θεωρώντας αυτήν την υποχρέωση, απαράβατη. Σήμερα το κράτος υπό την απειλή της χρεωκοπίας, επιτίθεται πάλι πρώτα στους νομοταγείς, αφού οι μηχανισμοί φοροδιαφυγής βλέπετε, αφορούν κλειστά κυκλώματα ολίγων. Το ρίσκο βέβαια αυτοί το έχουν πάρει και η ώρα του λογαριασμού, ίσως να είναι πολύ σκληρή, εφ΄όσον τα περιθώρια ανοχής δείχνουν ότι άρχισαν να στενεύουν. Ωστόσο, η σκιώδης οικονομία υπήρξε για πολλά χρόνια, φιλόξενη φωλιά που εξέθρεψε τον ανεξέλεγκτο πλουτισμό των ολίγων. Και δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ότι μερικοί από τους πελάτες της, μπορεί να ευαγγελίζονταν..ακόμα και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

5 σχόλια:

  1. Καλά θες να μας τρελάνεις με το βλέμμα που “βιας” ατενίζει στο θολό του ορίζοντα!

    Τι βιάζεσαι να επεκταθεί η υφαλοκρηπίδα των ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ τους στο απέραντο μιας ΑΟΖ, ΑΚΟΜΑ KAI να μαζέψουν πίσω κι αυτά που κλέψανε οι υποχείριοι τους κοτζαμπάσηδες από το Λαό, ΔΕ ΘΑ ΠΑΝΕ προς όφελος του Λαού αλλά για να τα ξαναχρεώσουν ως ΝΕΑ λογιστικά ΔΑΝΕΙΑ για το ξεχρέωμα πρώην ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ τοκογλυφιών. λόγο ".. ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.." καλά ο Πάγκαλος κι ο Βενιζέλος εξαιρούνται ΣΥΝΤΑΓΜΑ-το-λόγο, "λόγο" ευαισθησίας υγιεινής των ΠΑΜΠΕΡΣ, ΚΑΙ του μισθού τους εκ της αντιπροεδροσύνης

    Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά τα ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ θα επενδύσουν ΑΛΜΥΡΑ την αλμύρα της στριγκο-κρυπίδας τους ως δικό τους μετοχικό κεφάλαιο στο απέραντο γαλάζιο, όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και της Μεσογείου, βάλε και τα σιδερικά προστασίας (πλωτά και ιπτάμενα) και τη τεχνολογία (πλατφόρμες αγωγούς μεταφοράς, “πέρα από τη δωρεά υποθαλάσσια ΥΠΕΡΘΕΜΑΝΣΗ”, καλά αυτά είναι ψιλά γράμματα ακόμα και για τους οικολόγους), ΑΡΑ για πρώτη φορά ο ΠΡΩΤΟΣ και γνήσιος λόγος του ΜΑΣΑΙΑ θα εξασκήσει την πλήρη του ΕΞΟΥΣΙΑ, όχι όπως οι υποδεέστεροι “αιρετικοί“ τους στη Σκύρο με μόνο με 90% συμμετοχής μετοχικού κεφαλαίου εκ της ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΗΣ ΓΗΣ, τα κύματα όμως δε καταπατούνται αυτός όμως που τα εξουσιάζει έχει επενδύσει στο λόγο του 100 τοις % .

    Τι ξέρουμε τη μέθοδο της ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑΣ πριν την εποχή, από τη διάλυση της Ελληνιστικής Αυτοκρατορίας της Οθωμανίας! , λόγο".. ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.."

    Ἑυ ζην
    Όπερ έδει δείξαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτοφανής η διαπίστωση, δεν έχει ξανασυμβεί, μα πιο πολύ μετράει η πρόταση προτροπής διεξόδου, δια της συμμετοχής των πολιτών σε ένα αγώνα κατά των διαπλεκόμενων μασελών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΚΟΜΑ KAI να μαζέψουν πίσω κι αυτά που κλέψανε οι υποχείριοι τους κοτζαμπάσηδες από το Λαό, ΔΕ ΘΑ ΠΑΝΕ προς όφελος του Λαού, αλλά για να τα ξαναχρεώσουν ως ΝΕΑ λογιστικά ΔΑΝΕΙΑ για το ξεχρέωμα πρώην ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ τοκογλυφιών. λόγο ".. ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.." καλά ο Πάγκαλος κι ο Βενιζέλος εξαιρούνται ΣΥΝΤΑΓΜΑ-το-λόγο, "λόγο" ευαισθησίας υγιεινής των ΠΑΜΠΕΡΣ, ΚΑΙ του μισθού τους εκ της αντιπροεδροσύνης
    Γνωστή η μέθοδος της ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑΣ, ακόμα πριν την εποχή της διάλυσης της Ελληνιστικής Αυτοκρατορίας της Οθωμανίας! , λόγο".. ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.."

    Ἑυ ζην
    Όπερ έδει δείξαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν διαφωνώ ότι όσα και να μαζέψουν, θα τα φάει η μαύρη τρύπα, όπως γίνεται και τώρα.
    Πρέπει όμως να μαζέψουν και κάτι απ΄αυτούς που τα έχουν κρυμμένα, όχι μόνο από τους βολικούς που τα δηλώνουν όλα.
    Καλή η αναφορα στα ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν συγκροτήματα , επιχειρηματίες επιχειρήσεις και γενικότερα η ιδιωτική πρωτοβουλία ‘’βοηθάει ‘’ κόμμα και εκπρόσωπό του στην εκλογική του εκστρατεία δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του …
    Το έχουμε πει χιλιάδες φορές money talks and bullshit walks
    Στην Ελλάδα πάντα είχαμε ως λαός την νοοτροπία ‘’θα σου κάνω αλλά τι θα κάνεις για μένα’’
    Από τον πιο μικρό ‘’μαρίδα’’ έως τον πιο μεγάλο ‘’καρχαρία’’ άρα είναι αφελές έως και εκ του πονηρού να αναρωτιόμαστε τώρα γιατί φτάσαμε ως εδώ.
    Σαφώς το να αποφύγεις μια απόδειξη για δουλειά ύψους 1000 ευρώ δεν είναι το ίδιο με τις μίζες των δισεκατομμυρίων σε επίπεδο αξίας χρήματος είναι όμως το ίδιο σε νοοτροπία.
    Το Ελληνικό κράτος εκ συστάσεως λειτουργεί με τον άγραφο νόμο η Εφορία να θεωρεί τον εκάστοτε φορολογούμενό ότι αποκρύπτει στοιχεία και ο κάθε φορολογούμενος ,δικαίως, να θεωρεί ότι υπερφορολογείται.
    Αρα και με δεδομένη την θεωρία του Δαρβίνου ότι υπερισχύει ο ισχυρότερος είναι λογικό σε κάθε χρονική περίοδο οι δυνατότεροι να την σκαπουλάρουν και να την πληρώνουν οι πιο ασθενέστεροι καθώς και οι δυνατότεροι να νέμονται σε μεγαλύτερες απολαβές αν όχι στο 99% ,τον πλούτο.
    Τι μας κάνει εντύπωση ;
    Ετσι λοιπόν είναι λογικό οι μεγαλοκαρχαρίες πάντα να μπορούν να φοροδιαφεύγουν αφού το κάνουν με τις ευλογίες αυτών που βοήθησαν να εκλεγούν.
    Ηλίου φαεινότερο παράδειγμα , κραυγαλέο θα έλεγα, η υπόθεση Λαυρεντιάδη, οι νόμοι και τα νομοσχέδια που άλλαξαν τα περί ποινικής και αστικής ευθύνης σε θέματα κατάχρησης
    Να μιλήσω για πια θέματα: Το νομοθετημένο πριμ όταν κλείνονται δουλειές για το καλό του κράτους :-ρ ;
    Η προ διετίας εκλεγμένη κυβέρνηση ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και οι περισσότεροι από εμάς το ήξεραν ή το υποπτευόντουσαν εκτός αν μιλάμε για έναν λαό 11.000.000 που καπνίζουν μπάφο 24ώρες το 24ωρο.
    Λεφτά υπάρχουν ….Στην Ελβετία , στις offshore εταιρείες , και όχι μόνο.
    Γιατί δεν τα φορολογούν τα λεφτά που βγήκαν έξω ; γιατί δεν ακολουθούν την διαδρομή του χρήματος ;
    ΜΑ είναι απλό γιατί αυτοί που τα έφαγαν, αυτοί που διαχειρίζονται το χρήμα, τη κρίση ,τα πάντα, είναι οι ίδιοι που σήμερα ,τώρα μας ξεζουμίζουν για να μας σώσουν…
    Τι νομίζουμε ότι θέλουν να μας σώσουν ; ΟΧΙ σε καμία περίπτωση θέλουν απλά να μας υποδουλώσουν ψυχή τε και σώματι .
    Να μη σκεφτόμαστε, να μην αντιδρούμε, να μην ζητάμε να μη ζούμε απλά να επιβιώνουμε.
    Γίναμε τα πειραματόζωα και επιλέγουμε να είμαστε τα ζώα για την επόμενη εποχή της νέας τάξης πραγμάτων.
    Κανείς δεν είπε ότι αυτή η νέα τάξη θα ήταν για όλους καλή, απλά είπαν ότι θα είναι νέα.
    Τέλος σε ότι αναφέρεσαι για τους νομοταγής Ελίνα μου θα επαναλάβω αυτό που λέω πάντα η ανοχή και η σιωπή είναι συνένοχη στο ίδιο έγκλημα.
    Έχουμε χάσει αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμό, περηφάνια, δυνατότητα να ζούμε απλά επιβιώνουμε.
    Χάνουμε εθνική κυριαρχία, πατρίδα, ιστορία.
    Ε νομίζω ότι αν δεν υπάρξει κάποιος που να μαζέψει όλη αυτό την αγέλη , την μη κομματικοποιημένη, να τους ενώσει υπό το πρίσμα ‘’Μόνο για την Ελλάδα’’ γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αν κερδίσει θα πεθάνει από χέρι δικού του ,αν χάσει θα λοιδορηθεί διαπομπευθεί και θα αντιμετωπιστεί σαν εφιάλτης ,τότε ας λειτουργήσουμε όπως πάντα :
    ‘’ότι φάμε, ότι πιούμε ……σήμερα και ότι συζητήσουμε φιλολογικά για το ποιος φταίει και πως θα λύσουμε το πρόβλημα μας’’

    Υ.Γ. Τελικά γκρινιάζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.