26/12/11

Η νέα Διακυβερνητική Συνθήκη για τις χώρες της Ευρωζώνης. Εκτός Συμφώνου η Βρετανία !


Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις της Ε.Ε., ενώ παράλληλα δεν ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
ΤΟ ΕΥΡΩ  είναι τώρα σε καλύτερη θέση μετά τη νέα διακυβερνητική συνθήκη και κατά συνέπεια τη δημοσιονομική ενοποίηση.

Στην πρόσφατη διάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., το βέτο του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για ένα σύμφωνο διάσωσης του ευρώ, με βάση το οποίο θα αναθεωρούντο οι ευρωπαϊκές συνθήκες, οδήγησε σε απόγνωση τις χώρες της Ευρωζώνης και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός «Διακυβερνητικού Συμφώνου», το οποίο προσυπέγραψαν τα 17 μέλη της Ευρωζώνης, αναπτύσσοντας τη δική τους αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Εξέλιξη που τελικά αναμένεται να οδηγήσει σε μια δημοσιονομική ένωση, στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται η Βρετανία.
Με βάση τη διακυβερνητική συμφωνία που έχει επιτευχθεί, κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το πρωτογενές έλλειμμα (διαρθρωτικό έλλειμμα) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Ο δε νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός των €500 δις θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2012 και θα αναλάβει από τον σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) στα μέσα του 2013. Η Ευρωζώνη και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα δανείσουν ένα πρόσθετο ποσό ύψους €200 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να δανείζει σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοσίων χρεών.
Τα κράτη-μέλη που θα υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση πρόγραμμα, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων. Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι ένα κράτος-μέλος έχει παραβιάσει το ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος του 3% του ΑΕΠ, θα επιβάλλονται κυρώσεις με αυτοματοποιημένη διαδικασία, εκτός εάν το Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά με ειδική πλειοψηφία. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2012, τα κράτη-μέλη θα αποστέλλουν στις Βρυξέλλες τους προϋπολογισμούς τους για το 2013, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σχετική έγκριση.

Το Διακυβερνητικό Σύμφωνο

Το Διακυβερνητικό Σύμφωνο αναμένεται να υπογραφεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 1-2 Μαρτίου 2012 από τους 17 της Ευρωζώνης και από οποιαδήποτε από τα άλλα 9 μέλη, τα οποία είναι εκτός της Ευρωζώνης και τα οποία πιθανόν να ενταχθούν στο Σύμφωνο. Ο Κοινοτικός Επίτροπος για νομισματικά και οικονομικά θέματα Όλι Ρεν δήλωσε ότι το βέτο του κ. Κάμερον ριψοκινδυνεύει να βάλει τη Βρετανία στο περιθώριο της λήψης αποφάσεων και ότι η απόφαση τού κ. Κάμερον δεν θα προστατέψει το Σίτι του Λονδίνου από οποιουσδήποτε νέους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς. Όπως έχει δηλώσει ο Όλι Ρεν, το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα τυγχάνει εφαρμογής στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., παρά τις αμφιβολίες της Βρετανίας.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, τη χαρακτήρισε αναγκαία, αλλά όχι και επαρκή, τονίζοντας ότι κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ είναι να πλαισιωθούν τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα με αναπτυξιακά, πράγμα που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, μείωση της ανεργίας και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Για τον σκοπό αυτό, η Γαλλία και η Γερμανία προσανατολίζονται στη σύγκληση μιας νέας Συνόδου Κορυφής τον ερχόμενο Ιανουάριο, η οποία θα επικεντρωθεί στα θέματα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.
Τα αιτήματα τα οποία υπέβαλε ο κ. Κάμερον απορρίφθηκαν από τις υπόλοιπες 26 χώρες, ενώ ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι «εκείνοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρώ δεν είναι σε θέση να συμβουλεύουν τα μέλη της Ευρωζώνης ως προς το πώς θα λειτουργεί». Ο κ. Κάμερον επέμενε ότι οι προτάσεις του ήταν λογικές και στόχο είχαν να υπάρχει εγγύηση ότι η πιο στενή συνεργασία στην Ευρωζώνη δεν θα υποσκάψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με παράλληλες τεχνικές εγγυήσεις για το Σίτι του Λονδίνου. Τώρα όμως η Βρετανία δεν θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τους νέους κανονισμούς που θα επηρεάζουν ασφαλώς και τις χρηματοοικονομικές αγορές.
Επαναφορά εξουσιών
Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις της Ε.Ε., ενώ παράλληλα δεν ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι η Συνθήκη του Σένγκεν, η οποία παρεμποδίζει τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, και δεν εντάχθηκε στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Ο κ. Κάμερον αποδοκίμασε την ιδέα της δημιουργίας μιας δημοσιονομικής ένωσης, πιστεύοντας ότι αυτό θα είχε συνέπειες για τη Βρετανία και κατά συνέπεια δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα συμμετέχει στο Σχέδιο αυτό, αφού δεν ήταν διατεθειμένος να παραχωρήσει οποιεσδήποτε πρόσθετες εξουσίες στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα υπέβαλε αιτήματα για επαναφορά εξουσιών από τις Βρυξέλλες στις εθνικές κυβερνήσεις.
Ο κ. Κάμερον ανησυχεί για την πιθανότητα να εισαχθούν νέοι κανονισμοί που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα το Σίτι του Λονδίνου. Αλλά, όπως πιστεύουν και οι «Financial Times», με τη σύσταση από την Ευρωζώνη μιας παράλληλης Ένωσης, δεν θα προστατεύσει το Σίτι. Η νέα Ένωση των 17 κρατών-μελών θα μπορεί να εισάγει αλλαγές στην ενιαία αγορά, που ασφαλώς θα επηρεάσουν και το Σίτι.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Διχάζει τη χρηματοοικονομική και επιχειρηματική κοινότητα

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Πρωθυπουργός της Βρετανίας, μέλος του Συνασπισμού της κυβέρνησης της Βρετανίας και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι με την απόφαση τού κ. Κάμερον η Βρετανία παραμένει εκτός της Ευρωπαϊκής Διακυβερνητικής Συνθήκης και αφήνει τη Βρετανία απομονωμένη και περιθωριοποιημένη. Η Βρετανία δεν θα μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ούτε θα μπορεί να πείσει την Αμερική ότι η Βρετανία είναι μια σοβαρή συνέταιρος χώρα στην Ε.Ε. Η απόφαση, δε, του
κ. Κάμερον έχει διχάσει τη χρηματοοικονομική και επιχειρηματική κοινότητα. Ορισμένοι εκτελεστικοί διευθυντές υποστηρίζουν την απόφαση, ενώ άλλοι στην τραπεζική όσο και την επιχειρηματική κοινότητα λέγουν ότι η απόφαση διακινδυνεύει να καταστρέψει τη θέση της Βρετανίας ως σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο.
Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι το ευρώ είναι τώρα σε καλύτερη θέση μετά τη νέα διακυβερνητική συνθήκη και κατά συνέπεια τη δημοσιονομική ενοποίηση. Τόνισε, δε, ότι τα πράγματα για το ευρώ θα είναι τώρα καλύτερα, επειδή οι χώρες που αποτελούν τη νέα δημοσιονομική ένωση θα συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους με τον τρόπο που πιθανώς να είναι αναγκαίος. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την πίστη του στο ευρώ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από την κρίση που διέρχεται τώρα η Ευρωζώνη, διότι η Ευρώπη πάντα έβγαινε πιο δυνατή από τις κρίσεις.
*KPMG, Λογιστικές,
Ελεγκτικές, Φορολογικές
και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
(Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκην τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG)
Πηγή

3 σχόλια:

  1. Η δημοσιονομική ένωση στην οποία αναφέρεται το κείμενο είναι μια από τις ίδιες παρακρούσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών όσων τεχνοκρατών χέρι-χέρι με τους διεθνικούς χρηματοοικονομικούς δρώντες και μικρού αναστήματος πολιτικούς τους συνοδοιπόρους δεν κατάλαβαν ότι η εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής απαιτεί μια εδραία πολιτική ανθρωπολογία στα θεμέλια του εποικοδομήματος. Τέτοιες προϋποθέσεις δεν υπάρχουν και αυτά που βλέπουμε είναι πυροσβεστικές κινήσεις που σπασμωδικά επιχειρούν να αποτρέψουν τα επερχόμενα και που κτίζουν ακόμη ένα θεσμικό πύργο στην άμμο. Πως μπορεί, σε ένα αμιγώς!! διακρατικό σύστημα, να συνεχιστεί ένα κράτος (η Γερμανία) να εξάγει, τα υπόλοιπα να καταναλώνουν και να χρεώνονται. Ή μήπως θα επεκταθεί πανευρωπαϊκά η «ελληνική συνταγή», να βάλουν δηλαδή μια κοινωνία σε άμισθα κάτεργα για να συντηρούν ακόμη μεγαλύτερη γερμανική οικονομικοπολιτική ανάπτυξη! Το χειρότερο σενάριο, ολοφάνερα, και αυτό δεν είναι πρόβλεψη τάση που ήδη αποτυπώθηκε, θα επέλθει η κατάρρευση του ευρώ και ίσως και της ίδιας της ΕΕ. Στην «καλύτερη» περίπτωση η Γερμανία με καλό σχεδιασμό θα κατορθώσει μια μεταβατική ηγεμονική επικυριαρχία εις βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων , κατάσταση που δεν θα διαφέρει πολύ μεταξύ αυτής μεταξύ των Σπαρτιατών και των Ειλώτων. Ζούμε σε μετάβαση. Ισχύει η αρχή της αυτοβοήθειας και το ζητούμενο είναι ο πολιτικός ορθολογισμός. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξέρει τι λέει και τι κάνει. Το ίδιο και το Λονδίνο. Το ζήτημα είναι τι λένε και τι κάνουν οι υπόλοιποι.
    Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε καθηγητά
    το θέμα είναι ότι η ελληνική κοινωνία ή τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι της, πίστεψε σε αυτήν την ουτοπία και τώρα είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα ιδεολογικό κενό, ένα κενό στρατηγικής και προσανατολισμού, που είναι ο ορισμός του αδιέξοδου.
    Πρέπει να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και η σκέψη, τα κείμενα, η φωνή των διανουομένων και των ακαδημαϊκών μας είναι απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "..Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξέρει τι λέει και τι κάνει. Το ίδιο και το Λονδίνο..."

    Άλλο ΟΜΩΣ η Ροστιλδική τράπεζα της Αγγλίας κι άλλο η τράπεζα της Γερμανίας, "..Το ζήτημα είναι τι λένε και τι κάνουν.." οι Έλληνες με την ανεξέλεγκτη ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας

    Αυτό είναι ΤΑΜΠΟΥ για καθηγητές λεγεωνάριους του ιδιωτικού κεφαλαίου, πιθανόν να το αποκρύπτουν κι από τους πτυχιούχους μαθητές, των οικονομολογικών σχολών των ιδιωτών τραπεζιτών.

    Πέραν όμως αυτού ΟΥΤΕ πρόκειται να προβληματιστούν ΚΑΙ οι διεθνιστές Έλληνες οικονομολόγοι για τη νέα ΤΑΞΗ πραγμάτων, δηλαδή ΟΤΙ από εδώ και στο εξής, με τη ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΟΡΩΝ ενίσχυσης των τραπεζών, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΕ η Σουηδία τη δεκαετία του 90, και υπό την προεδρία της Πολωνίας, έγινε ΘΕΣΗ ΑΡΧΗΣ από τους ηγέτες της Ε.Ε., ( γι αυτό λακτίζει η Αγγλ"εταίρα", οι ιδιώτες τραπεζίτες θα πρέπει να ανταποκριθούν με αντικαταβολή εκ του χαρτοφυλακίου των, ΆΚΟΜΑ κιαν προέρχονται από ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦΤ ή και αποτιμημένες ΑΞΙΕΣ από ΚΛΕΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ!

    Με λόγια οι ιδιώτες τραπεζίτες της ιδιωτικής τράπεζας της Αγγλίας με τους υποχείριους πολιτικούς τους, δε του συμφέρει να εναρμονιστούν με το δημοκρατικό έλεγχο της δημιουργίας του αεριτζίδικου χρήματος, γιατί ΤΟΤΕ και η υποθήκη που έχουν ΕΠΙ της Λευτεριάς της Ελλάδας ως ενέχυρο του ΤΖΟΓΟΥ τους (είναι η μόνη τράπεζα χώρας της Ευρωπαικής Ένωσης που παίζεται στη ΤΣΟΧΑ του χρηματιστηρίου), θα περάσει ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΥΠΟ την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΕΥΡΩΠΗΣ, απελευθερωμένη από τους ειδήμονες του χρήματος

    Τουτέστιν ΟΤΑΝ οι Άγγλοι βομβάρδιζαν την Αθήνα το Δεκέμβρη του 44 το κάναν για λογαριασμό του χαρτοφυλακίου των ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ τους ΕΠΙ της Λευτεριάς της Ελλάδας, και την εγγύηση επί αυτών δια των Γλυπτών του Παρθενώνα!

    Ο ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟΣ αγώνας και τα ΣΑΜΠΟΤΑΖ των ιδιωτών τραπεζιτών, κατά του έλεγχου της αναπαραγωγής του χρέους των ΚΡΑΤΩΜ, από την ΠΑΡΑΓΩΓΗ χρέος ΕΚ του αεριτζίδικου χρήματος των ιδιωτών τραπεζιτών πνέει τα λοίσθια, η Ε.Ε. θα βγεί πια δυνατή ΟΣΟ ΠΟΤΕ από τη τεχνική κρίση, κι αυτό φαίνεται από το ότι Έλληνες πολιτικοί τρέχουν ματαιόδοξα να βγουν αναμνηστικές φωτογραφίες με το λεγεωνάριο των ιδιωτών τραπεζιτών και συστασιώτη των στρατοπέδων συγκέντρωσης με συρματοπλέγματα και τοίχους του αίσχους στη Παλαιστίνη, το Νετανιάου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.