26/12/11

Το Ισραήλ θα τιμήσει την ιστορία του; Συζητείται η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων!

Μία επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσει σήμερα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, μέτρο που αναμένεται ότι θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Η επιτροπή εκπαιδευτικών θυμάτων θα... συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση νόμο που θα ορίζει την 24η Απριλίου, την ημέρα που ξεκίνησαν οι σφαγές στην Αρμενία το 1915-- ως ημέρα μνήμης της "σφαγής του αρμενικού λαού".

Το κοινοβούλιο είχε απορρίψει μια παρόμοια πρόταση το 2007, όταν το Ισραήλ και η Τουρκία διατηρούσαν στενούς δεσμούς. Όμως οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν μετά το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σταματήσουν το στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο του 2010.
Τον Οκτώβριο, η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην 'Αγκυρα και ακύρωσε τις στρατιωτικές συμφωνίες που είχε συνάψε με τη χώρα.
"Είναι χρόνια που επεξεργαζόμαστε" αυτό το νομοσχέδιο, είπε η Ζορζέτ Αβακιάν, μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο.
"Ελπίζουμε πως ήρθε η ώρα. Επί χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση αρνιόταν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία για κυνικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, που συνδέονταν με τις σχέσεις της με την Τουρκία", είπε η Ζαχάβα Γκαλ-Ον, βουλευτής με το αριστερό κόμμα Μερέτζ, που στηρίζει το νομοσχέδιο.
Πηγή

6 σχόλια:

  1. Θα ήταν ευκαιρία να ζητήσει τώρα η Ελλάδα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας. Εμείς αναγνωρίζουμε και τιμούμε το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

    Αν είχαμε πολιτικούς που να ενδιαφέρονταν για "κάτι τέτοια", έχω την αίσθηση ότι θα το επιτυγχάναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ που τα λέμε, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Τα οφέλη από αυτή την κίνηση είναι λιγότερα από τις αρνητικές συνέπειες. Η Αρμενία είναι μια μικρή χώρα χαμένη στον Καύκασο ενώ η Τουρκία μια αυτόνομη υπερδύναμη 80 εκ/μυρίων.
    Όποιος κάνει σοβαρή πολιτική και διπλωματία οπωσδήποτε πρέπει να τα υπολογίζει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εκδίκηση τών νεκρών.


    Τά θύματα τής αρμενικής γενοκτονίας ζούν καί εκδικούνται. Τρανή απόδειξη ότι ο θάνατος επέρχεται μόνο όταν χάνεται καί η μνήμη. Δυστυχώς τά θύματα τής ελληνικής γενοκτονίας πεθαίνουν ξανά καί ξανά αφού τό ίδιο τό ελληνικό κράτος κάνει τά πάντα γιά νά τά σβήσει από τή μνήμη μας. Γιά νά αναγνωριστεί η γενοκτονία τών Ελλήνων από τά άλλα κοινοβούλια πρέπει προηγούμενως νά αναγνωριστεί από τό ελληνικό κοινοβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Θεριουλάκης

    >Όποιος κάνει σοβαρή πολιτική και διπλωματία οπωσδήποτε πρέπει να τα υπολογίζει όλα.<

    Μήπως πρέπει να τους τα υποδείξεις; Ίσως να μην τα έχουν σκεφτεί όλα αυτά...

    @ fstav

    >Γιά νά αναγνωριστεί η γενοκτονία τών Ελλήνων από τά άλλα κοινοβούλια πρέπει προηγούμενως νά αναγνωριστεί από τό ελληνικό κοινοβούλιο.<

    "Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος»." (Βικιπαίδεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Σημίτης έβγαλε τή λέξη "γενοκτονία" καί κράτησε μόνο τή φράση "ημέρα μνήμης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω πότε έγινε αυτό που γράφεις, πάντως σήμερα ονομάζεται «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

    Μπορείς να μού δώσεις μία αναφορά για το ότι Σημίτης έβγαλε τή λέξη "γενοκτονία";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.