24/12/11

Και καλά.... Χριστούγεννα

της Ελίνας Γαληνού
Οι γιορτάδες μας έφτασαν και φέτος. Τα φώτα στόλισαν τα κλαδιά των δέντρων, οι γιρλάντες και τα πολύχρωμα στολίδια, ήρθαν να δώσουν λίγο χαρούμενο χρώμα στην βαριά ατμόσφαιρα. Τα μαγαζιά στόλισαν τις βιτρίνες και περιμένουν ...
Οι πλανόδιοι έμποροι, άπλωσαν το πλουμιστό εμπόρευμά τους πάνω στους πάγκους. Οι εορταγορές και τα καλλιτενχικά δρώμενα, ζωντανεύουν τις γωνιές της πόλης..
Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια των μελών της κοινωνίας να μην παραδοθούν στην μιζέρια και την κατήφεια. Απορεί κανείς με πόσο ζήλο δουλεύουν αυτές τις ημέρες διάφορες ομάδες, προσφέροντας τον χρόνο και τις δεξιότητές τους στην τέχνη και τη φιλανθρωπία. Λές και φέτος, θεώρησαν προσωπικό τους στοίχημα να κάνουν το κλίμα των ημερών, πιό υποφερτό. Οπως και να είναι, δεν θα μας λείψει ούτε φέτος η λάμψη των εορτών, αυθεντική ή επίπλαστη...
Ο θόρυβος του δρόμου με την πολυκοσμία και το πήγαινε-έλα, σκεπάζει τις θλιβερές σκέψεις. Ο Πέτρος, κοιτάει μεγαγχολικά το στολισμένο δέντρο στον διάδρομο των γραφείων της εταιρείας. Ξέρει ότι φέτος, είναι τα τελευταία του χριστούγεννα εκεί...Η αποζημίωση της απόλυσης, θα δοθεί με συναλλαγματικές που εξαργυρώνονται τον Μάιο και ως τότε, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με το επίδομα του ΟΑΕΔ. Η Ελένη, μετράει με αγωνία τις πληρωμές υποχρεώσεων που έχει ως το τέλος του χρόνου. Εύχεται ν΄αντέξει η εταιρεία και την επόμενη χρονιά, έστω και με δυσκολία, γιατί...κάπου παραμονεύουν τα χειρότερα. Οι 34 εταιρείες συνεργατών της που έβαλαν μέσα στον φετεινό χρόνο λουκέτο, την τρομάζουν, αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο πια. Ακόμα και τα εικοσιτόσα χρόνια δουλειάς και θυσιών που έδωσε σ΄αυτήν την επιχείρηση, μπορεί να καούν σ΄ένα λεπτό...
Φέτος οι γιορτές δεν θα είναι όπως άλλοτε. Σκέψεις και σχέδια για ρεβεγιόν, σπανίζουν ολοένα. Τα δώρα σε φίλους, πενιχρά γιατί λεφτά δεν περισσεύουν. Κάποια παιδάκια, ζητάνε από τον Αη Βασίλη αντί για παιχνίδια, να βρεί μια δουλειά ο πατέρας τους. Οι νεανικές παρέες διαλύονται, καθώς άλλος επιστρέφει στο πατρικό του, άλλος φεύγει για το εξωτερικό και άλλου η οικογένεια έχει βιοποριστικό πρόβλημα. Το αύριο, αβέβαιο και τρομακτικό για την νέα γενιά. Τα όνειρα που τρέφουν τα νιάτα, απαγορεύονται. Η σκληρή πραγματικότητα δίνει το παρών καθημερινά με κάθε ευκαιρία, αποδυναμώνοντας τις ελπίδες των ανθρώπων. Μόνη παρηγοριά, πώς κάπου αλλού, κάποιοι άλλοι είναι σίγουρα πολύ χειρότερα από σένα. Ηδη η Αθήνα μετράει 20.000 αστέγους αυτή τη χρονιά....
Εξω από την εκκλησία, άνθρωποι καραδοκούν τους περαστικούς που μπαίνουν για προσκύνημα."Δώστε μου ένα ευρώ για να πάρω λίγο ψωμί..." Ο κοσμάκης ανοίγει το πορτοφόλι του και κάτι δίνει. Η ζητιανιά από άτομα μη περιθωριακά, δεν είναι περίεργο σήμερα. Ούτε η φτώχεια θα πρέπει να θεωρείται ντροπή κι΄ας έλεγαν κάποτε κάποιοι, "μη λυπάσαι τους φτωχούς, γιατί θέλουν και είναι..." Τώρα, ελάχιστοι μπορούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια, αν και κανείς δεν ξέρει το μέλλον..."Οι σκηνές που ζούμε, θυμίζουν την μετεμφυλιακή Αθήνα και ίσως χειρότερα..." λέει μια γυναίκα. Παραδίπλα, ένας πεινασμένος "ευπρεπώς ενδεδυμένος¨" παρακαλάει τον νεωκόρο της εκκλησίας να του φυλάξει μερικά αντίδωρα για πρόγευμα...Οι "ταπεινοί και καταφρονεμένοι" του Παπαδιαμάντη, ξαναέρχονται στην επικαιρότητα...
Ωστόσο, η αλληεγγύη, είναι ακόμα ζωντανή σ΄αυτόν τον τόπο. Δυναμικές πρωτοβουλίες αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών ομάδων, συσπειρώνουν τον κόσμο και συγκεντρώνουν πράγματα, φάρμακα και τρόφιμα για να ανακουφίσουν κάπως τους αναξιοπαθούντες. Το περίσσευμα του καθενός, μπορεί να σώσει μια ζωή μέσα στο χειμώνα και ο κόσμος, συνήθως δεν μένει αδιάφορος. Ιδίως τώρα, που το κοινωνικό κράτος είναι παντελώς απόν από την κοινωνία. Ευτυχώς το διαδίκυτο, υποστηρίζει τις αλληλέγγυες δράσεις και η κατάσταση κάπως διευκολύνεται. Φέτος, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν να κάνουν στον εαυτό τους, ένα δώρο διαφορετικό...βοηθώντας έναν συνάνθρωπό τους που έχει σοβαρή ανάγκη.
Η κρίση, έφερε πράγματι την "μεγάλη αλλαγή", ανατρέποντας τα δεδομένα της ζωής που είχαμε ως τώρα συνηθίσει. Ισως τα ζόρια, βγάζουν κάπου-κάπου και έναν καλό εαυτό. Ισως, δυνάμεις κοιμισμένες χρόνια μέσα μας, απελευθερωθούν και μας καταστήσουν πιό δημιουργικούς. Μπορεί κάποιες ηθικές αξίες παραγνωρισμένες, να ξαναβγούν στην επιφάνεια, και να μας δείξουν δρόμους μιας ζωής περισσότερο ουσιαστικής και ανθρώπινης. Κάπου μια φωνή μας ψιθυρίζει "κι΄ο Χριστούλης, γυμνός γεννήθηκε και γυμνός έφυγε απ΄αυτόν τον κόσμο, όπως όλοι μας..."

5 σχόλια:

  1. Ελίνα,ίσως να είναι το καλύτερο άρθρο σου που έχω διαβάσει,ειλικρινά,έχει πολύ ουσία μέσα.

    Μόνο αν χάσουμε την ανθρωπιά μας θα χαθούμε πραγματικά,πιστεύω και εγώ ότι η κρίση αυτή θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε πρός το καλύτερο πολλά πράγματα.

    Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο,αυτή η κρίση απειλεί όλους μας,να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας αυτό,γιατί είναι πολύ εύκολο να αναζητήσουμε λύσεις απάνθρωπες,που στο τέλος θα προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην κοινωνία και την οικονομία παρά καλό.

    Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την επόμενη μέρα,η κρίση κάποια στιγμή θα περάσει,το θέμα είναι τί θα μείνει,γιατί κακά τα ψέματα τούτη η χώρα υποφέρει μέχρι και σήμερα απο αμαρτίες του παρελθόντος,ας μην προσθέσουμε και άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω Ελίνα ότι φέτος επαναπροσδιορίζουμε την ψυχή μας, τα φώτα και η ψεύτικη λάμψη των περασμένων ετών μας έκρυψαν πολλά και μας έριξαν σε επικίνδυνες παγίδες. Απλά πράγματα χρειάζεται ο Άνθρωπος. Υγεία, Αγάπη, Ελευθερία, Δημοκρατία. Και λίγο ψωμί. Και πολλή, πάρα πολλή Παιδεία.

    Καλά Χριστούγεννα.
    Ρίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου πήρε πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι η ανθρωπιά χάνεται μόνο όταν πάψουμε να πιστεύουμε σ΄αυτήν.
    Ετσι χάνονται ή διατηρούνται και όλες οι ηθικές αξίες, που δεν φέρνουν άμεσα κέρδη και κυρίως, υλικά.
    Τώρα πια, πιστεύω πως ό,τι κάνουν οι άνθρωποι, όλα εδώ θα μείνουν.
    Εκεί ακριβώς την πατάει ο κόσμος, επενδύοντας το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του, στο εφήμερο.
    Δεν πειράζει, καθείς εφ΄ώ ετάχθη..
    Χρόνια πολλά!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπρεπε να περάσουν 60 χρόνια...
    Την περίοδο του Εθνικού διχασμού στην Κρήτη, ένας επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης ανέβαινε μ' ένα μουλάρι σ' ένα ορεινό και δύσβατο χωριό, για να επιθεωρήσει τον εκεί δάσκαλο.

    Στο δρόμο που επήγαινε συναντά έναν αγωγιάτη και τον ρωτά:
    «Δε μου λες, πατριώτη, ο δάσκαλος τι είναι; Βενιζελικός ή βασιλικός;».
    «Βενιζελικός», απαντά ο αγωγιάτης. «Α, το γαϊδούρι.» σχολίασε ο επιθεωρητής.
    Ο αγωγιάτης όμως ήταν Βενιζελικός και φίλος του δασκάλου και έτρεξε να μεταφέρει στον δάσκαλο τη στιχομυθία.
    «Το. και το., δάσκαλε. Σε είπε γαϊδούρι».

    Την επομένη μπαίνει ο επιθεωρητής στην τάξη και ρωτά το δάσκαλο ποιο είναι το μάθημα της ημέρας.
    «Τα σημεία της στίξεως», απαντά ο δάσκαλος.
    "Ας δούμε, λοιπόν, τι ξέρουν τα παιδιά", λέει ο επιθεωρητής.
    Ο δάσκαλος σήκωσε ένα μαθητή, τον Σήφη, στον πίνακα και του είπε να γράψει τη φράση:
    "Ο επιθεωρητής είπε, (κόμμα), ο δάσκαλος είναι γαϊδούρι (τελεία).
    Αφού, έκπληκτος ο μαθητής, το έγραψε, τον ρωτά ο δάσκαλος:
    "Ποιος είναι, παιδί μου, γαϊδούρι;".
    "Ο δάσκαλος", ψέλλισε ο μαθητής.
    "Και ποιος το είπε;".
    "Ο επιθεωρητής, κύριε".
    "Ωραία", είπε ο δάσκαλος.
    "Σβήσε τώρα το κόμμα και βάλ' το αλλιώς":
    Ο επιθεωρητής, (κόμμα), είπε ο δάσκαλος, (κόμμα), είναι γαϊδούρι".
    Μόλις τελείωσε ο μαθητής, τον ρωτά ο δάσκαλος: "Ποιος είναι τώρα, παιδί μου, το γαϊδούρι;".
    "Ο επιθεωρητής", απαντά δειλά ο μαθητής. "Και ποιος το είπε;" "Ο δάσκαλος", απαντά ο μαθητής.
    Οπότε στρέφεται ο δάσκαλος στην τάξη και λέει:
    "Είδατε παιδιά τι κάνουν τα κόμματα; Πότε βγάζουν γάιδαρο τον επιθεωρητή και πότε το δάσκαλο"...!

    Είπε μονολογώντας ο παππούς, καθισμένος στην πολυθρόνα του μπροστά στη τηλεόραση που ανακοίνωνε και νέες μειώσεις στις συντάξεις:
    Όταν ήμουν μαθητής, άκουγα κάθε τόσο τη δασκάλα μου να λέει:
    «Να προσέχετε τα κόμματα! Ένα λάθος κόμμα, μπορεί να σας χαλάσει τελείως τη σύνταξη!»

    Έπρεπε να περάσουν εξήντα χρόνια για να καταλάβω τι εννοούσε.

    http://gelia.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Elina
    Θα ήθελα να σου αφιερώσω τα Ναξιώτικα κάλαντα (έτσι στο άσχετο), επειδή είναι υπέροχα και ενέχει στο video την photo σας, που αν προσέξεις έχει και ένα μαυράκι-παιδάκι.
    Δυστυχώς σε αντιδιαστολή με αυτό που βίωσα σήμερα, όπου ένας αδερφός ΠακιστοΑφγανός που έμαθέ μας, μπηκε με ένα τρίγωνο στο χέρι να μας τα πει (χωρίς να γνωρίζει λέξη)!!!
    Και βγήκε βλαστημώντας μας σιγανοπομέσα του γιατί δεν τα δεχθήκαμε!
    Μεγααάλο Σαρδάμ
    ΤελοςΠάντων Καληασπεράκι
    Στο 1:37 έχει το τρελοκάραβο που αγαπάμε.
    http://www.youtube.com/watch?v=7v34559W_I0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.