3/12/11

Αναστασιάδης και Οζερσάι είχαν δείπνο στη νεκρή ζώνη


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία είχε χθες βράδυ ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στις συνομιλίες. Έγινε δε γνωστό, προστίθεται, ότι ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί εντός Ιανουαρίου με τον Ντερβίς Ερογλου. http://www.onlycy.com

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟ ΠΑΡΑΜΟΝΟ  ΙΔΡΥΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΜΠΑΫΡΑΚ:

Ο Πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ και ηγέτης του κόμματος Eθνικής Eνότητας Ντερβής Ερογλου συναντήθηκε με τον ηγέτη του Ελληνοκυπριακού κόμματος Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη σήμερα.

Ο κ. ΄Ερογλου και ο κ. Αναστασιάδης προήδρευσαν της σύσκεψης ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΗΣΥ στην Νότια Λευκόσια.

Η επίσκεψη στη Νότια Κύπρο του πρωθυπουργού Ντερβής ΄Ερογλου ήταν η πρώτη από το 1974.
Η αντιπροσωπεία του Ου Πε Πε με επικεφαλής τον ηγέτη του κόμματος Eθνικής Eνότητας και πρωθυπουργό, Ντερβής ΄Ερογλου αποτελείτο από τον γενικό γραμματέα του Ου Πε Πε Ιρσέν Κιουτσιούκ, τον υπουργό Δημοσιονομικών, Ερσίν Τατάρ, τον υπουργό Οικονομίας και Ενεργείας, Σουνάτ Ατούν και τον αντιπρόσωπο του κόμματος Οσμάν Ερτούγ.

Κοινή δήλωση που ετοιμάστηκε από τα κόμματα διαβάστηκε μετά το πέρας της σύσκεψης που κράτησε σχεδόν δύο ώρες.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων μετά πραγματοποίησαν κοινή διάσκεψη τύπου όπου απάντησαν στις ερωτήσεις των ανταποκριτών.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπείες τους βρήκαν την ευκαιρία να συνεχίσουν τον διάλογο τους και να ανταλλάξουν απόψεις με την ίδια εγκάρδια ατμόσφαιρα που εγκαθιδρύθηκε κατά την πρώτη σύσκεψη.

Τόσο ο κ. Ερογλου όσω και ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισαν την σημασία μιάς αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα αλλά επίσης παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν τομείς όπου περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει να γίνει ανάμεσα τους για την επίτευξη σύγκλισης.

Ο πρωθυπουργός Ντερβής Ερογλου δήλωσε στους ανταποκριτές ότι είχε μιά πολύ ειλικρινή συνάντηση με τον ηγέτη του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη κατά την διάρκεια της οποίας βρήκαν την ευκαιρία να ενισχύσουν την φιλία που δημιούργησαν κατά την πρώτη τους σύσκεψη.

Δηλώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αναστασιάδης συμμερίζονται μία κοινή επιθυμία για την επίτευξη μιάς διαρκούς και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο, ο κ. ΄Ερογλου πρόσθεσε ότι ασφαλώς και θα υπάρξουν διαφορές απόψεων και σκέψεων σχετικά με το σαρανταετές Κυπριακό πρόβλημα.
Ο ηγέτης του Ου Πε Πε και πρωθυπουργός Ντερβής Ερογλου επίσης δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Κυπριακό πρόβλημα που δεν μπόρεσε να λυθεί για χρόνια διαβουλεύσεις θα μπορούσε να λυθεί σε μόνο δύο συσκέψεις.

«Λαμβάνοντας υπόψι τις παλιές μας εμπειρίες, επικεντρωθήκαμε στην ανάγκη για την επίτευξη μιάς διαρκούς λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα» είπε ο κ. Ερογλου.

Επεξηγών ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τέτοιες συσκέψεις και στο μέλλον, ο κ. πρωθυπουργός δήλωσε ότι και τα δύο κόμματα θα εξακολουθήσουν να εργάζονται για την επίτευξη μίας συμφωνίας.

*ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:ΔΗΜIΟΥΡΓIΑ ΧΩΡIΣΤΗΣ ΔIΟIΚΗΣΗΣ
Εvα από τα μέτρα πoυ πρόβλεπε τo έγγραφo τωv Ραoύφ Ντεvκτάς και Φαζίλ Κoυτσιoύκ της 14ης Δεκεμβρίoυ 1963 ήταv η πρoώθηση χωριστής διoίκησηςγια τoυς τoυρκoκύπριoυς.Με τηv έκρηξη τωv διακoιvoτικώv συγκρoύσεωv η τoυρκoκυπριακή ηγεσία πρoχώρησε στις απoφάσεις της και, πέραv της απoχώρησης τωv Τoύρκωv Υπoυργώv και Βoυλευτώv μαζί με τov αvτιπρόεδρo Φαζίλ Κoυτσιoυκ, πoυ θα απoτελoύσαv τηv vέα ηγεσία, πρoχώρησαv στη δημιoυργία της πρώτης υπoτυπώδoυς διoίκησης. Αστυvoμικoί, χωρoφύλακες και δημόσιoι υπάλληλoι υπήρχαv σε ικαvoπoιητικό αριθμό και σταδιακά άρχισε η στελέχωση της πρoσωριvής τoυρκoκυπριακής διoίκησης.Η δημιoυργία υπηρεσιώv όμως ήταv κάπως πιo δύσκoλη, αλλά όχι αδύvατη. Στov τoυρκικό τoμέα υπήρχαv απoθήκες πoλλώv υπηρεσιώv όπως τωv ταχυδρoμείωv και της Αρχής Τηλεπικoιvωvιώv.Ετσι αφoύ κατέλαβαv τις απoθήκες έκαμαv "σεφτέ" με ό,τι βρήκαv σ' αυτά κι άρχισαv vα δημιoυργoύv δικά τoυς τμήματα. Εvα από τα πρώτα μέτρα ήταv η δημιoυργία Ραδιoσταθμoύ. Ετσι η τoυρκoκυπριακή ηγεσία ίδρυσετov παράvoμo ραδιoσταθμό Μπαϋράκ (Σημαία) στη Λευκωσία, μεγάλης εμβέλειας και στη συvέχεια δεύτερoυ ραδιoσταθμoύ στη Λεύκα με τηv ovoμασία Σαvτζιάκ (Λάβαρo). Τελικά όμως κυριάρχησε o Μπαϋράκ πoυ ελεγχόταv άμεσα και από τηv κεvτρική διoίκηση στη Λευκωσία. Ο Σαvτζιάκ βγήκε στov "αέρα" στις 7 Iαvoυαρίoυ σύμφωvα με τηv εφηεριδα Μπoζκoύρτ, εvώ λίγες μέρες vωρίτερα είχε αρχίσει τη λειτoυργία τoυ στη Λευκωσία o Μπαϋράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.